$
שוק ההון

המגדל רועד שוב: שלמה אליהו יתקשה להיפרד מעוד מנהל בלי הסבר מנומק

מאז שרכש את השליטה במגדל ב־2012, אליהו הספיק להיפרד מארבעה יו"רים ושני מנכ"לים - אחד מהם בנו. כעת היחסים בינו למנכ"ל הטרי דורון ספיר מתחילים לחרוק, ואליהו החל לתכנן פרידה נוספת. אלא שהפעם יהיה לו קשה יותר

רחלי בינדמן 06:2411.10.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

הרוחות בחברת הביטוח מגדל סוערות, על רקע חשיפת "כלכליסט" על ביטול ישיבת הדירקטוריון המיוחדת שזימן יו"ר מגדל אחזקות ובעל השליטה שלמה אליהו, שהיתה אמורה להיערך אתמול בבוקר. במסדרונות החברה מדברים כבר כמה שבועות על חוסר שביעות הרצון של אליהו מהמנכ"ל דורון ספיר, שנכנס לתפקיד רק ביוני האחרון.

 

לפי גורמים בחברה, אליהו סבור שספיר לא מקשיב לו מספיק, ולא פועל מספיק מהר כדי לשפר את תדמית מגדל, וכי אולי הוא טעה בבחירתו. אליהו תיכנן לדון בישיבה שבוטלה בביצועי מגדל ביטוח. בסביבת החברה טענו כי אליהו רוקם מהלך מקדים להדחת ספיר, אלא שעקב פניית "כלכליסט" שלשום, הישיבה בוטלה ברגע האחרון.

          

            

 

עד לפני שנה אליהו היה מעורב פחות במתרחש במגדל, ונתן את המושכות לבנו עופר אליהו. אלא שאליהו האב לא היה מרוצה מהאופן הניהול של בנו בתקופה הקשה שעברה על מגדל, בין היתר בגלל גורמים שלא קשורים בניהול. כך, למשל, סביבת הריבית היורדת אילצה את החברה לבצע הפרשות הון גדולות שגררו אותה להפסדים גדולים, אך בעיקר חשבונאיים. אלא שגם ביצועי ההשקעות של מגדל לא הבריקו עד לפני שנה, ומערך גיוס ושימור הלקוחות גם קירטע, כך שהיא סבלה מיציאת כספים מסיבית.

 

שלמה אליהו שלמה אליהו צילום: עמית שעל

              

 

הירושה של אליהו מאבדת מערכה מאז הרכישה

 

אליהו קנה את מגדל ב־2012, תוך שהוא בוחר את החברה החזקה בענף, בין היתר לאחר שהחל את דרכו בתחום הביטוח כשליח במגדל. הוא הבהיר שמגדל היא ירושה לילדיו, דווקא מכיוון שמדובר בחברה הנתונה לפיקוח אדוק. אלא שמאז המותג מגדל נסדק.

 

מהרגע הראשון, אף שאליהו הכחיש, הוא סימן את בנו עופר כמי שייטול את המושכות. אליהו אף הבהיר כי הוא מעריך מאוד את המנכ"ל דאז יונל כהן, ומעוניין שימשיך בתפקידו. אך בנובמבר 2013 כהן התפטר – הוא לא הסתדר עם הבעלים הדומיננטי, לאחר שהורגל לעבוד עם בעלת השליטה הקודמת – ענקית הביטוח האיטלקית ג'נרלי.

 

כך יצא לדרך המהלך של אליהו לקדם את בנו. הוא רצה להפוך את מגדל – חברה מוטת חיסכון ארוך טווח - לבעלת רגל חזקה גם בביטוח כללי. אליהו מתמחה בביטוח כזה, לאחר שלפני מגדל החזיק באליהו ביטוח שהתמחתה בביטוחי רכב, דירות, רכוש וחיים.

 

אליהו ניסה כאמור לתת לבנו את המושכות, אך במקביל ביקש למנות מטעמו משגיח. בתחילה בחר בענת לוין, שמונתה למנכ"לית בנובמבר 2013. אך אליהו התקשה להסתדר איתה, ולוין מצאה עצמה תוך פחות משנה בחוץ - ביולי 2014. אז ביקש אליהו להביא במקומה את פרופ' עודד שריג, שכמפקח על הביטוח העניק לו שנתיים קודם את היתר השליטה במגדל. אלא שהמפקחת על הביטוח שהחליפה את שריג, דורית סלינגר, טענה כי קודמה נגוע בניגוד עניינים.

 

לבסוף החליט אליהו למנות את שריג ליו"ר מגדל אחזקות, ואת מנכ"ל מעלות S&P לשעבר עמוס ספיר ליו"ר חברת הביטוח. אליהו קיווה ששריג יהיה זה שינהל בפועל את העניינים. אלא ששריג היה רחוק מדי ממוקדי קבלת ההחלטות, והתפטר בספטמבר 2015. בדצמבר אותה שנה החליט אליהו להחליף את ספיר במפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו.

 

בתחילת 2018 סיים גם דנינו קדנציה קצרה במגדל, ואליהו החזיר את שריג, ששימש יועץ שלו במגדל - הפעם לתפקיד יו"ר חברת הביטוח. אליהו רצה תחילה להחליף בעצמו את דנינו, אלא שסלינגר הבהירה כי לא תאשר זאת. אליהו לקח את תפקיד יו"ר מגדל אחזקות, ובמקביל ממשיך לכהן כדירקטור במגדל ביטוח.

 

שווי השוק ירד - הבן שילם את המחיר

 

אליהו לא היה מרוצה ממיצוב מגדל בענף, הוטרד מכך ששווי השוק של המתחרות הגדולות גבוה יותר, התעמת שוב עם סלינגר לגבי המגבלות שהטילה על דיבידנדים - והחליט לחזור לקדמת הבמה.

 

עקב כך ביצע אליהו המהלך הקשה ביותר מאז רכישת מגדל – להחליף את בנו במנכ"ל שכיר. בעקבות כך נחשפה מערכת היחסים המורכבת במשפחה. אליהו פנה למנהלים בכירים בענף, בהם רביב צולר, שכיהן אז כמנכ"ל ביטוח ישיר, וכן לבכירים במערכת הבנקאית - אך רבים סירבו. בשלב מסוים בחן אליהו שני מועמדים: מנכ"ל מיטב דש אילן רביב וספיר, ששימש אז מנכ"ל כאל.

 

כשרביב החליט לסגת, הוא בחר בספיר

 

אלא שכאמור אליהו רוצה לראות תוצאות, ומהר. מאז מינוי ספיר הוא לוחץ עליו לבצע מהפך מהיר במגדל. סמוך לכניסתו לתפקיד, הכריז ספיר כי מגדל תיכנס לאשראי צרכני - תחום שבו הוא מחזיק ביתרון כמי שניהל חברת כרטיסי אשראי. כמה חודשים לאחר מכן מצא עצמו ספיר מרגיע את סוכני הביטוח של מגדל.

 

הוא הבהיר להם שלמרות המהלכים הדיגיטליים שהחברה מובילה, ובניגוד למתחרות שמקדמות שיווק ישיר של ביטוחים - מגדל נאמנה להם. זו גישה שבה דוגל אליהו. אך בעל השליטה לא מסתפק בכך, וזו הסיבה לישיבת הדירקטוריון החריגה. הוא רוצה לנער את ספיר ולרמוז לו שכיסאו מתנדנד.

 

אליהו יתקשה לקבל החלטה להיפרד מספיר ולחפש מנכ"ל זריז יותר, בולדוזר יותר ושיקשיב לו יותר. זאת, משום שספק אם ברשות שוק ההון והממונה החדש שלה ד"ר משה ברקת, ידרשו לקבל הסברים על פיטורי מנכ"ל תוך זמן כה קצר. על פניו, יו"ר ובעל שליטה יכול להחליט שהמנכ"ל שבחר לא מתאים לו, אך בגלל ההיסטוריה של חילופי ההנהלה התכופים במגדל - סביר שבפיקוח יבקשו לבדוק מהלך כזה. לפיכך, אליהו יצטרך סיבה טובה ומנומקת להיפרד מספיר כעת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x