$
שווקי חו"ל

משבר פוליטי-תקציבי באיטליה: חברים בממשלה במתקפה על שר האוצר

לקראת אישור יעדי תקציב 2019 הערב ברומא מעוניין שר האוצר ג'ובאני טרייה להציג גירעון של 1.6% - אך נציגי הפופוליסטים בממשלה דורשים גירעון של 2.4%. שר האוצר הכחיש דיווחים כי יאולץ להתפטר אם לא יענה לדרישות

שירות כלכליסט 13:4327.09.18

באירופה עוקבים בדריכות אחר המתיחות הפוליטית הגוברת באיטליה סביב תקציב 2019 - כאשר גם שאלת יציבות הממשלה וגם שאלת ההתנהלות הכלכלית שלה על הפרק.  

ממשלת איטליה אמורה היתה להציג היום את עיקרי התקציב שלה לשנה הבאה, ובכלל זה את יעדי הגירעון – פרטי התקציב יוגשו בחודש אוקטובר. הקריירה דלה סרה מדווח הבוקר שבעוד ששר האוצר האיטלקי ג'ובאני טרייה (Giovanni Tria) הציג תוכנית שבה נקבע גירעון של מתחת ל-2% - לפי דרישות האיחוד האירופי - חברי הממשלה מהצד הפופוליסטי לוחצים לאשר יעד גירעון ל-2.4%.

 

ג'ובאני טרייה שר האוצר האיטלקי ג'ובאני טרייה שר האוצר האיטלקי צילום: Tony Gentile

 

 

לפי חלק מהדיווחים, שר האוצר מעניין ביעד גירעון נמוך מאד של 1.6%, אך מאזן הכוחות בקואליציה אינו לטובתו. בכל מקרה זהו מבחן משמעותי ראשון לקואליציה המאד לא הומוגנית שמובילה כיום את איטליה. "שני הצדדים הפוליטיים בממשלה אישרו אתמול שהם מעוניינים בגירעון של 2.4%, זה מגדיל את הסבירות לתסריט של גירעון מעל 2%", נאמר בסקירת אנליסטים של יוניקרדיט.

 

הלחצים על העלאת התחזית וסימני השאלה סביב יציבות הממשלה גוררים תגובה חזקה בשוק ההון האיטלקי: בורסת איטליה יורדת במעל 1%, תשואות האג"ח מזנקות ביותר מ-10 נק' בסיס, מניות הבנקים נחלשות ביותר מ-2%.

 

נציגי שתי המפלגות הפופוליסטיות בממשלה (משני הקצוות הפוליטים) שהבטיחו לבוחרים הרחבה של הוצאות הממשלה, אינם מוכנים לקבל הצעה לדחות את מימוש ההבטחות לשנה הבאה, לאחר ייצוב הכלכלה, ודורשים את יישומן כבר בתקציב הנוכחי. נציגים אלה מפעילים לחץ כבד על חברי ממשלה נוספים שנוטים להביע תמיכה בעמדתם מול זו של שר האוצר.

 

באיטליה פורסמו היום דיווחים לפיהם טרייה יאולץ להתפטר אם לא יענה לדרישות הנציגים הפופוליסטים ואולם דוברת השר פרסמה הכחשה בעניין. הדוברת אמרה שטרייה ממשיך לעבוד על יעדי התקציב לקראת התכנסות הממשלה מאוחר יותר היום וציינה שככל שהיא יודעת אין דחייה של הישיבה.

 

בסוף השבוע האחרון קרא מושל הבנק המרכזי האיטלקי איגנסיו ויסקו לממשלה לנקוט במדיניות פיסקאלית אחראית - והזהיר מפני תגובת שוק שלילית לגירעון גדול מדי, בשל החוב הכבד של המדינה.  ויסקו הזהיר מהגדלת הגירעון התקציבי בהינתן נטל החוב הנוכחי, שבאיחוד האירופי מדורג רק שני לזה של יוון מבחינת יחסו לגודל הכלכלה. תגובת שוק שלילית עשויה להחמיר את יחס החוב-תמ"ג של איטליה, כך ויסקו. בהינתן "ההשפעה שלילית על הצמיחה הכלכלית עקב העלייה בשיעור הריבית ומשבר האמון, היחס עלול להימצא בקרוב על מסלול שאינו בר-קיימא", אמר מושל הבנק המרכזי של איטליה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x