$
שוק ההון

כלכלן: "לבנקים בטורקיה ייגמרו הדולרים בתוך תשעה חודשים"

לפי מכון המחקר והאנליזה הבריטי אוקספורד: "אם המשקיעים לא יסכימו לדחות את מועד החזרי החוב הבנקים המקומיים עלולים לפשוט את הרגל"

שירות כלכליסט 13:4326.09.18

"לבנקים בטורקיה אין מספיק כסף כדי לכסות את התחייבויותיהם בטווח הקרוב. אם המשקיעים לא יסכימו לדחות את מועד החזרי החוב, הבנקים המקומיים עלולים לפשוט את הרגל", כך אומר נאפז זוק, אנליסט במכון המחקר והאנליזה הבריטי אוקספורד אקונומיקס (Oxford Economics). לדבריו כפי שצוטטו באתר "ביזנס אינסיידר", מאגר הדולרים של הבנקים במדינה עשוי "להיגמר תוך תשעה חודשים".

טורקיה סובלת בחודשים האחרונים ממשבר פיננסי חמור, כולל ירידה חדה בערכה של הלירה המקומית, הורדת דירוג האשראי וחששות להאטה בכלכלה. המשבר הלך והחריף בעקבות ניסיונו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן למנוע מהבנק המרכזי במדינה מלהעלות ריבית, ובעקבות סנקציות שהוטלו על טורקיה מצד ארה"ב.

 

 

נאפז זוק נאפז זוק צילום: YOUTUBE

 

"רמת האמון של המשקיעים בבנקים הטורקיים נמצאת בשפל, והעובדה שלבנקים יכולים להיגמר הדולרים עשויה להעמיד אותם בסכנה", כתב זוק וציין שהרזרבות הכוללות של הבנקים הטורקים עומדות על 80 מיליארד דולר, בעוד החוב שלהם לטווח קצר עולה על 100 מיליארד דולר.

 

עם זאת, אומר זוק, נסיון העבר מלמד שבמקרים כאלה המשקיעים כמעט תמיד מסכימים להאריך את מועד החזר החובות. "כל עוד המערכת הפיננסית הטורקית תצליח להמשיך ולהחליף אשראי ישן בחדש, הכל יהיה בסדר", מעריך זוק ומציין שאפילו במהלך המשבר הכלכלי של 2008 הבנקים בטורקיה הצליחו לדחות 80% מהלוואות שלהם שהיו נקובות במטבע זר.

 

זוק מציין כי המערכת הטורקית תמצא את עצמה בבעיה אמיתית, לעומת זאת, אם לא תצליח לדחות לפחות מ-50% מחובותיה, והמשבר אף יהפוך לעוד יותר מסוכן "אם השיעור הזה ירד ל-33%".

  

שיעור פיקדונות נמוך 

זוק מוסיף שלטורקיה יש שיעור חסכונות מקומי נמוך בצורה יוצאת דופן. הבנקים הטורקים נאלצים להתמודד עם שיעור פיקדונות נמוך ועל מנת לממן את פעולתם הם נוטלים על עצמם הלוואות לטווח קצר (הנקובות בדולרים) בשוק המט"ח, באמצעות עסקאות החלף (SWAP).

 

 

 

לדבריו, "כל עוד המטבע יציב, אין בעיה. אך כשהלירה קורסת במהירות, הבנקים מוצאים עצמם מנסים לשלם חובות בדולרים שהפכו ליותר ויותר יקרים בעוד הכסף שלהם היה לכוד בהלוואות ארוכות טווח בלירה הקורסת". לכן, הוא סבור, שהסכנה של משבר מימון "עודנה על השולחן".

 

צניחה של יותר מ-70% בשנה

הלירה הטורקית שומרת היום על יציבות יחסית ונסחרת ברמה של 6.12 לירות לדולר. השפל של הלירה הגיע לפני כחודש אז נסחרה ברמה של 6.88 לירות לדולר. בשנה האחרונה איבדה הלירה יותר מ-70% מערכה.

 

הכלכלה הטורקית נמצאת בקשיים כבר זמן רב. התרסקות הלירה אילצה חברות טורקיות לבצע ארגון מחדש של חובות בהיקף מיליארדי דולרים, וכמה מהן עלולות להגיע עתה לפשיטת רגל.

 

 

ארדואן ארדואן צילום: איי אף פי, רויטרס

 

ברקע כל אלה, אמון המשקיעים מוסיף להיחלש. שורה של מהלכים שנקט ארדואן מאז סיומו של מצב החירום בטורקיה ב־18 ביולי רק פגעו עוד יותר בסנטימנט המשקיעים. בין השאר, הרבה מאוד מסמכויות החירום של הממשלה, כולל הזכות לפטר שופטים ועובדי ציבור באופן שרירותי כמעט, עוגנו בחוק ביטחון חדש. סמכויות אחרות עוגנו בחוקה שמגדילה את אחיזתו של ארדואן ומאפשרת לו למנות ולהחליף אנשי ממשל בכירים לפי רצונו. ארדואן פיטר את הצוות הכלכלי הקודם לטובת קבוצת מקורבים שיכולותיהם מוטלות בספק, ובראשם חתנו ביראט אלביירק, שמונה לשר הכלכלה והאוצר, חרף האשמות לשחיתות ולקשרים עם דאעש שהועלו נגדו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x