$
בורסת ת"א

סבסוד פרויקט האנליזות נגמר והחברות לא רוצות לשלם בעצמן

הבורסה ורשות החדשנות שילמו כ־20 אלף דולר לשנה לכל חברה לשנתיים בלבד. חמש החברות הראשונות בפיילוט בחרו לסיים עם הפרויקט, רובן ללא שיפור במחזור המסחר ובמספר עסקאות

דרור רייך 07:1506.09.18

שנתיים אחרי שהושק בקול תרועה, נראה שפרויקט האנליזות של הבורסות מקרטע. חמש החברות שהיו הראשונות להצטרף אליו דיווחו כי החליטו לסיים אותו. במסגרת השנתיים שהוקצו לפרויקט, האנליזה מומנה בחלקה על ידי 20 החברות המסוקרות, ובחלקה על ידי הבורסה והמדען הראשי. החברות שילמו כ־20 אלף דולר לשנה, בעוד המחיר שגבו חברות המחקר יקר ב־25-15 אלף דולר.

 

את הפער שילמו הבורסה ורשות החדשנות שווה בשווה - אך כעת הסבסוד הזה נגמר עבור אותן חברות. חברה שרצתה להמשיך בפרויקט מעבר לשנתיים נדרשה לשלם סכום גבוה בהרבע, שנע סביב 50 אלף דולר.

 

החברות שבחרו לסיים את הפרויקט הן ננו דיימנשן, שמייצרת מדפסות תלת־ממד, אלומיי קפיטל, שמשקיעה בתחנות פוטו־וולטאיות, פוינטר טלוקיישן, שמנהלת ציי רכב, ביולייט, שמשקיעה בפיתוח תרופות, ופורסייט, שמפתחת מוצרים למניעת תאונות דרכים.

                

מדפסת של ננו דיימנשן מדפסת של ננו דיימנשן צילום: אתר החברה

               

מניתוח של "כלכליסט" עולה כי יעילות תוכנית האנליזה מוטלת בספק. חלק מחמש החברות שסיימו את תקופת הסקירה רשמו עלייה בתשואות ובמחזורי המסחר, אך בחלק לא מבוטל מהן נרשמה ירידה. יש לציין כי בשנה החולפת מחזורי המסחר בבורסה ירדו באופן כללי והמחזור היומי הממוצע בשוק המניות הסתכם ב־1.1 מיליארד שקל, נמוך ב־5% לעומת השנה הקודמת. מכיוון שמדובר במניות קטנות, המדד הכי מייצג אותן הוא היתר, שב־12 החודשים החולפים עלה ב־0.5% בלבד. לעומתו מדד המניות הכללי טיפס בתקופה זו ב־15.5%.

 

 

המחזור הממוצע של ננו דיימנשן עלה בשנה האחרונה ב־25%, מכמיליון שקל ביום ל־1.25 מיליון שקל. גם המחזור בביולייט עלה ב־30% בתקופה זו. מנגד, המחזור במניית פוינטר ירד ב־13% והמחזור היומי הממוצע של פורסייט ושל אלומיי קפיטל נחתך ב־75%.

 

לפרויקט היה מטרה נוספת מלבד הגדלת המסחר - ליצור תמחור הולם לחברות הטכנולוגיה והביומד. זאת באמצעות יצירת הבנה טובה יותר של עסקי החברות באמצעות האנליזה. רק פורסייט רשמה עלייה של 60% בתשואה בשנה השנייה לסיקור, וארבע האחרות ירדו. כמעט 30% מהחברות הנסחרות בתל אביב הן מתחומים אלה, אך בישראל כמעט ולא מפורסמות אנליזות עליהן. בבורסה העריכו כי פרסום והפצה רחבה של אנליזות מקצועיות יקדמו תמחור הולם, אך טענה זו לא פגשה את המציאות.

 

במכרז לאנליזות זכו שתי חברות מחקר מניות בינלאומית, אדיסון ופרוסט אנד סאליבן. כדי לשמור על ניתוח מקצועי ובלתי־תלוי, החברות המשתתפות חתמו על הסכם עם הבורסה כגורם מתווך לקבלת שירותי האנליזה לתקופה מחייבת של שנתיים. תוכנית האנליזה של הבורסה לא הסתיימה וחברות חדשות יכולות להתקבל אליה במחיר מסובסד לשנתיים. ברשות ני"ע ובבורסה שוקלים בימים אלה להרחיב את פרויקט האנליזות ולהציע לחברות תעשייה ולחברות שמתכננות הנפקה לבצע אנליזה בתיווך הבורסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x