רשות ני"ע: הבנקים יהיו חייבים להפנות לקוחות לטבלת השוואת עמלות שתפורסם בבורסה
דיון בוועדת הכספים הבוקר סביב התקדמות חוק שינוי מבנה הבורסה חושף איום אפשרי לעמלות שגובים הבנקים מציבור המשקיעים בניירות ערך
דיון בוועדת הכספים הבוקר סביב התקדמות חוק שינוי מבנה הבורסה חושף איום אפשרי לעמלות שגובים הבנקים מציבור המשקיעים בניירות ערך. ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך, תיארה בפני חברי ועדת הכספים את ההתפתחויות סביב חוק שינוי מבנה הבורסה שאושר לפני שנה ומנתק את הבנקים ובתי ההשקעות מהשליטה בה.
- קנס של 340 אלף שקל לבנקים מזרחי ויהב: "ניצלו את אמון הלקוחות"
- "לא רואה סיבה לכך ששיעור מהותי מחסכונות הישראלים מושקע בחו"ל"
- אנחת רווחה לבן זאב: הבנקים אישרו הארכת מועד מכירת מניותיהם בבורסה
גואטה כמובן תיארה את התכנית של מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב למכור 20% ממניות הבורסה לקרן ההשקעות האוסטרלית מאני-קיי וכן למכור עוד 52% ממניות הבורסה למשקיעים פיננסים - וזאת על רקע נכונות הבנקים ובתי ההשקעות למכור את רוב אחזקותיהם במניות הבורסה לפי שווי של 500 מיליון שקל (המשקף את הונה העצמי). כזכור חוק שינוי מבנה הבורסה נועד לנתק את הקשר בין הבעלות בבורסה לחברות בה, לעודד כניסה של חברי בורסה חדשים (דבר שעדיין לא קרה) וכמובן בסופו של דבר להוזיל עמלות לציבור הרחב.
כיום הבורסה גובה מחברי עמלות ואילו הבנקים ובתי ההשקעות גובים מהלקוחות שלהם עמלות עבור השימוש בהם כצינור למסחר בבורסה. אלא שהפער בין העמלות שגובה הבורסה מהבנקים לאלו שהם גובים מהציבור הוא עצום ועומד על פער של פי 20 ויותר.
והנה במהלך הפירוט על ההתפתחויות בחוק השינוי המבני חשפה גואטה פצצה: החל מאוגוסט הבנקים יחוייבו להפנות את הלקוחות שלהם הסוחרים דרכם בבורסה לטבלת השוואה שתוצג באתר הבורסה ותציג את העמלות הממוצעות שגובים כל הבנקים מהציבור. זאת, כדי להגביר את התחרות עליהן מצד הציבור שכיום לא באמת מחזיק בכלי השוואה לדעת האם העמלות שהוא משלם גבוהות או נמוכות ביחס לבנקים האחרים. טבלת ההשוואה תכלול עמלות ממוצעות בניירות ערך לפי גודל תיק שיעודכנו אחת לחצי שנה.
אלא שעצם החיוב של הבנקים להפנות את הלקוחות לטבלת ההשוואה של אתר הבורסה היא דרמטית ועלולה לאלץ את הבנקים להוריד עמלות ללקוחות שיתחילו בעקבות טבלת ההשוואה להתמקח. מי שצפוי להיפגע הם בעיקר הבנקים שעמלות המסחר שלהן גבוהות יחסית ויצטרכו ליישר קו עם העמלות של הבנקים האחרים. הגם שרוב הבנקים גובים עמלות מסחר יחסית דומות אחד לשני, הדרמה הגדולה בטבלה תהיה הכללת עמלות המסחר שגובים גם הברוקרים הפרטיים- בתי ההשקעות שנמוכות בעשרות אחוזים מאלו של הבנקים. ברגע שהלקוחות יראו כמה משלמים בבתי ההשקעות יגדל כושר המיקוח שלהם מול הבנקים.
רשות ני"ע מסרבת להגדיל את הפטור מדיווח לחברות ציבוריות
במהלך הדיון בועדת הכספים סביב הבורסה נדונה סוגיה נוספת: דרישת איגוד החברות הציבוריות להגדיל את האופציה לחברות ציבוריות קטנות יחסית לבצע דיווחים כספיים חצי שנתיים בלבד במקום דיווח רבעוני. כיום הפטור שמאפשרת רשות ניירות ערך לדיווח חצי שנתי במקום רבעוני חל רק על חברות קטנות בשווי של עד 300 מיליון שקל ואילן פלטו, יו"ר איגוד החברות הציבוריות ביקש להגדילו גם לחברות בשווי 300-600 מיליון שקל.
אלא שיו"ר הרשות הבהירה שזה לא הולך לקרות בשל החשש למידע חסר למשקיעים שעלול לפגוע בהם והדגישה כי ממילא הפטור שניתן היה רק לטובת החברות לצורך הקלה בנטל הרגולציה, למרות הפגיעה במשקיעים ולכן אין כוונה להרחיבו. גם יו"ר איגוד קרנות הנאמנות אלי בבלי הזהיר כי קרנות הנאמנות מתרחקות מהשקעה בחברות עם דיווחים דו שנתיים בשל הדיווח החסר. לדברי גואטה, בעוד שכיום הגופים המוסדיים משקיעים בשוליים בחברות ציבוריות בשווי עד 300 מיליון שקל (9% בלבד) בחברות בשווי של 300-600 מיליון שקל כבר ההשקעה המוסדית כבר מגיעה ל-19% ולכן אין שום מקום להרחיב את הפטור.