$
שוק ההון

על כוונת המשטרה: חטיבות הכספים והביקורת בשיכון ובינוי

במקביל לחקירת היו"ר משה לחמני, לכלכליסט נודע כי עם החשודים בפרשת השוחד באפריקה ובדרום אמריקה נמנים מנהל הכספים הראשי בחברה טל רז, סגניתו של רז וראש מערך דיווח כספי, רונית רוזנצביג, ומבקרת הפנים הראשית רו"ח רונית בירן

תומר גנון 07:1919.07.18

מצעד הנחקרים בחברת שיכון ובינוי נמשך. בכירים מחטיבות הכספים והביקורת, ובהם נושאי משרה, נחקרו אתמול באזהרה במשטרה, במסגרת החשד שהחברה שילמה שוחד בעולם לקידום זכייתה בפרויקטים. צוות חקירה משותף ליחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ולרשות ניירות ערך מייחס לחשודים ביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע.

 

עם החשודים בפרשה נמנית מבקרת הפנים הראשית של שיכון ובינוי, רו"ח רונית בירן, שנחקרה שלשום במשרדי להב 433 בלוד. בירן נקראה לחקירה בסמוך למעצרו בשעות הבוקר של יו"ר הדירקטוריון משה לחמני. לחמני נשלח בתום חקירתו למעצר בית מלא עד יום ראשון.

 

בנוסף נחקרו אתמול מנהל הכספים הראשי בשיכון ובינוי טל רז וראש מערך דיווח כספי וסגניתו של רז, רונית רוזנצביג. בנוסף נחקרו שוב חשודים שנחקרו בעבר, ובהם אברהם אדמוני, המיוצג בידי עו"ד מאור ברדיצ'בסקי. אדמוני מכהן כמבקר הפנים בחברה־הנכדה SBI שוויץ, שלפי החשד באמצעותה הועברו כספי השוחד. החשודים שוחררו לבתיהם, והיום צפויים להיחקר חשודים נוספים.

 

שוחד לקידום זכייה בפרויקטי בנייה

על פי החשד המרכזי בפרשה, שיכון ובינוי שילמה שוחד במזרח אפריקה ובדרום אמריקה, כדי לקדם את זכייתה בפרויקטי בינוי. בדיון הארכת מעצרו של היו"ר לחמני, שלשום בבית משפט השלום בראשל"צ, אמר ראש צוות החקירה רפ"ק עו"ד עודד אררה: "זה כחצי שנה מתנהלת חקירה גלויה בחשד לביצוע עבירות שונות בעולם בשתי יבשות — אחת היא אפריקה. נאספות ראיות ולפיהן מיזמי בנייה שונים של החברה בעולם מוכתמים במעשים פליליים". רפ"ק אררה הוסיף לגבי לחמני כי "לא מדובר בעובד סורר שנתן מעטפה, אלא בדפוס פעולה בשרשרת".

 

משה לחמני יו"ר שיכון ובינוי משה לחמני יו"ר שיכון ובינוי צילום: סיון פרג'

 

השופט גיא אבנון, ששחרר את לחמני למעצר בית, אף שהמשטרה ביקשה כי ייעצר לארבעה ימים כדי שלא ידבר עם נחקרים אחרים, כתב כי "חומר החקירה שהונח בפניי מקים חשד סביר הקושר את לחמני לעבירות המיוחסות לו".

 

כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", במסגרת ההתפתחות בחקירה ביקשה המשטרה משיכון ובינוי להעביר לידיה מידע מדו"ח ביקורת פנימי שהכינה החברה לבקשת הבנק העולמי — דו"ח שלטענת שיכון ובינוי חוסה תחת חיסיון עו"ד לקוח. מדובר בדו"ח שאמור היה לבדוק את השימוש בתשלומים במזומן, ללא קבלות, שהיה נהוג בסניפי החברה באפריקה ובדרום אמריקה.

 

בשיכון ובינוי דיווחו בעבר כי "החברה־הנכדה הזרה SBI עורכת בדיקה מעמיקה, באמצעות גוף חשבונאי־חקירתי חיצוני ובלתי תלוי מחו"ל, בנוגע להתנהלותה באפריקה". המשטרה הורתה לחברה לחדול מהבדיקה עם פתיחת החקירה.

 

כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", בידי המשטרה הקלטות רגישות, ובהן מתועדים בכירים בחברה דנים, לכאורה, במנגנון תשלומי שוחד במזומן לעובדי ציבור זרים בקניה בכמה הזדמנויות. זאת כדי לקדם פרויקטים בתחום התשתיות באפריקה, ובהם בניית כבישים. את ההקלטות ביצע שי סקף, עובד לשעבר בקבוצה, שכיהן כאיש כספים בסניף בקניה של SBI, שבאמצעותה מתבצעת הפעילות בתחום קבלנות התשתיות והבנייה בחו"ל.

 

סקף, שהחל לעבוד בקבוצה ב־2011, טען בתביעה אזרחית שהגיש, כי חשף מעשי שחיתות חמורים בשיכון ובינוי לאורך שנים רבות ובהיקף רחב. בתביעה נטען כי בפברואר 2016 נדרש סקף לוודא שתשלומים חריגים במזומן תועדו כהלכה, ובהמשך התברר לו שמדובר בתשלומי שוחד בסכומי עתק לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור בכירים בכמה מדינות במזרח אפריקה.

 

סקף טוען כי סירב לשתף פעולה עם הפעולות, שלדבריו נוגדות את ערכיו ואת צו מצפונו. בתגובה לכך כינה אותו מנהל הסניף בקניה דן שחם, "סיסי" ו"אפס חסר עמוד שדרה". בכתב התביעה נטען כי שחם ניסה להצדיק את מעשיו באמירה "באפריקה תהיה אפריקאי — כל האפריקאים לוקחים ונותנים שוחד, כולם פה עושים עסקים, אם זו לא החברה (הכוונה ל־SBI — ת"ג) אז זו חברה סינית". עוד נטען שהוא אמר, "למה אתה חושב ששיעור הרווחים פה מגיע ל־40% ובניגריה ל־65%, ואילו בישראל בלחץ מגיעים ל־4%? כי נותנים שוחד, ככה העולם עובד".

 

שחם, על פי הראיות שנאספו, הנחה בין היתר את אנשי הכספים לעשות התאמה בין סכומי כסף שתועדו במחברת סודית לספרי החשבונות של החברה. כלומר, להוציא חשבוניות פיקטיביות על עבודות שלא בוצעו, כדי לטשטש את התשלומים האסורים.

 

שחם שב לישראל מאפריקה בסוף מאי האחרון, לאחר שהיה דרוש לחקירה במשך כארבעה חודשים. הוא הגיע היישר מנמל התעופה בן גוריון למשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלוד, שמנהלת את החקירה, ונעצר. הוא שוחרר לאחר שבועיים, שבמהלכם שהה במעצר בית אצל אחותו, ושב לאפריקה.

 

העובד הבכיר שניהל את המחברת הסודית היה, על פי החשד, בנימין ("בנו") ארביט, מנהל אזור מזרח אפריקה בשיכון ובינוי, שגם הוא נעצר ונחקר בפרשה. המשטרה תפסה במסגרת החקירה את מה שמכונה "המחברת של בנו" — מחברת חשבון בכריכה אדומה, שהיתה שייכת לארביט, ובה תועדו סכומי הכסף במזומן ששולמו, לכאורה, לפקידי הציבור בקניה.

 

 

במשטרה טוענים בנוסף, כי בכירים לשעבר בשיכון ובינוי, ובהם היו"ר לשעבר רוית ברניב, המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר, ומנכ"ל SBI שוויץ רוני פאלוך, הפיקו מהשוחד "תועלת בהיקפים עצומים". כלומר, שלשכר ולבונוסים שקיבלו בשנים האחרונות היה קשר ישיר להכנסות החברה, שגדלו לאור הזכייה במכרזים שהושגו בזכות תשלומי השוחד.

 

לאור זאת הקפיאה המשטרה, עם פתיחת החקירה, נדל"ן וכספים השייכים לשלושה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, לצורכי חילוט עתידיים. באחרונה הסכימה המשטרה, במסגרת הסדרים, לשחרר חלק מהנכסים בחזרה לידיהם.

 

בדו"חות 2017: תשלומי מזומן לא מתועדים באפריקה

יצוין כי בדו"חות 2017 הודו בשיכון ובינוי שבוצעו תשלומי מזומן לא מתועדים באפריקה. על פי החשד, אלה סייעו לחברה לזכות במכרזים בהיקף של כרבע מיליארד שקלים לפחות. סכום זה הפקידה החברה, עם פתיחת החקירה, בחשבון קרן החילוט של משרד המשפטים, למקרה שיוגש נגדה כתב אישום והיא תורשע. "בשנים האחרונות גילינו ודיווחנו שיש ליקוי משמעותי בניהול המזומנים באפריקה", אמר לאחרונה בכנס "כלכליסט" מנכ"ל החברה עד לאחרונה יובל דגים. "בדו"חות הכספיים של 2017 זה עלה אכן לרמת ליקוי משמעותי. אנחנו בעצם עוסקים במהלך השנה הזאת בריפוי אותו ליקוי ומחשבים מסלול מחדש.

 

אכן יש תשלומי מזומנים שהולכים לשימושים שפחות היכרנו. אנחנו היכרנו את השימוש כבר אז, בעיקר להגנה על הצוותים, בעיקר באזור ניגריה. אני מעריך שהשנה נוכל לשלוט הרבה יותר טוב על כך, וכמובן שנדווח".

 

מעו"ד שרון כהנא, המייצגת את טל רז נמסר: "טל רז אינו קשור לפרשה. הוא החל לעבוד בחברה ב־2013, ואילו החשדות מדברות על השנים 2008–2012, כך שאין לו כל קשר לעניין. מדובר במנהל מהמעלה הראשונה, שכיהן במגוון תפקידים בכירים, ותמיד ביצע את תפקידו בשקיפות ובהסתמכות על גורמי מקצוע. אני סמוכה ובטוחה כי החקירה שלו תסתיים בלא כלום".

 

מעו"ד רם ז'אן ועודד גרוס, המייצגים את רונית רוזנצביג, נמסר: "שמה שורבב לפרשה שלא לצורך. אין לה כל מעורבות בפרשה הנחקרת. היא מסרה את שהיה לה למסור ושוחררה לביתה ללא כל מגבלות".

 

באי־כוחה של רונית בירן, עוה"ד אלון רון ואילת לשם, מסרו: "בירן זומנה מבעוד מועד לחקירה. היא ענתה על כל השאלות שהוצגו לה, ובסיום החקירה לא הוטלו עליה מגבלות כלשהן. אנו בטוחים שהמידע שמצוי בפני החוקרים מוכיח שאין לה קשר כלשהו לחשדות הנחקרים, וכי היא פעלה במסגרת תפקידה כמבקרת הפנים הראשית של החברה, תוך הקפדה על הסטנדרטים המקצועיים המקובלים".

 

משיכון ובינוי נמסר: "עודכנו כי נושאי משרה בחברה עוכבו לחקירה, בהמשך לחקירה לגבי פעילות סניף של חברה־נכדה זרה בחו"ל, המתנהלת מפברואר 2018. שיכון ובינוי מעוניינת בסיומה המהיר של החקירה וממשיכה לשתף פעולה באופן מלא. מטבע הדברים אנו מנועים מלהתייחס לחקירה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x