$
שוק ההון

תקן ספנות חדש צפוי להוסיף 10% לרווח הגולמי השנתי של פז

החברה מעריכה שתיהנה בשנתיים הקרובות מתוספת שנתית של עד 170 מיליון דולר, עקב תקנה להפחתת הזיהום מספינות, שתיכנס לתוקף ב־2020. פז, שמגדילה את ייצור הסולר שלה, מעריכה כי הפרמיה לחבית תעלה מ־10 דולר ל־40 דולר — בשל הביקוש לסולר

חזי שטרנליכט 07:5712.07.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

שינויים בענף הספנות צפויים להציף ערך בבתי הזיקוק של חברת פז. בכנס לשוק ההון, שקיימה החברה אתמול, אמר המנכ"ל יונה פוגל כי סדרת שינויים, חלקם דרמטיים, צפויים להשפיע באופן חיובי וספציפי על פעילות הזיקוק שלה.

 

 

בשילוב עם הטמעת טכנולוגיות חדשות שפז מיישמת צפוי מרווח הזיקוק שלה, להערכת ההנהלה, להשתפר בשנתיים הקרובות ב־69–170 מיליון דולר. מדובר בתוספת שמצטרפת לרווח הגולמי השנתי, שיגדל כתוצאה מכך בכ־10%. זאת על בסיס רווח של 1.8 מיליארד דולר ב־2017.

 

יונה פוגל מנכ"ל קבוצת פז יונה פוגל מנכ"ל קבוצת פז צילום: עמית שעל

 

בתי זיקוק שמתמקדים במזוט צפויים להפסיד

תחום הספנות העולמי יעמוד בעוד כשנה וחצי בפני פרשת דרכים רגולטורית. תקן בינלאומי חדש, שייכנס לתוקף בשנת 2020 ויאסור שימוש במזוט ששיעור הגופרית בו עולה על 0.5% לעומת 3.5% כיום, יחייב את חברות הספנות להפחית באופן מהותי את כמות החלקיקים שהספינות פולטות.

 

כתוצאה מכך ייאלצו החברות לבחור באחת משלוש חלופות: לרכוש מתקן יקר להפחתת פליטת המזהמים, שהתקנתו עלולה להשבית את הספינה לתקופה של עד שנה; לעבור לדלקים יקרים יותר; או לרכוש דלקים מעורבבים, שיעמדו בתקן המחמיר יותר.

 

לפיכך, בתי הזיקוק שמתמקדים במזוט יפסידו כסף, שכן מחירו צפוי לרדת, בעוד אלה שמייצרים יותר סולר ירוויחו יותר, כי מחירו צפוי לעלות. להערכת פז, הסולר עתיד לייצר לבתי הזיקוק פרמיה שתעלה מכ־10 דולר לחבית כיום לכ־40 דולר לחבית, במיוחד בשנתיים הראשונות להחלת התקן החדש. בכנס המשקיעים אמרה החברה כי "40% מהתמהיל בבתי הזיקוק של החברה באשדוד הוא ייצור סולר ודלק סילוני למטוסים. ייצור המזוט יירד בהדרגה ויעמוד על 6% בלבד, ולכן פז צפויה להרוויח מהסולר".

 

לפי הערכות צפוי המרווח להשתפר (ברוטו) ב־8 דולר לחבית משנת 2020 בעקבות השינויים. מדובר ששינוי דרמטי, אך ממנו יש לקזז את האפשרות שמחירי חומרי הגלם עשויים להתייקר. לפיכך, ההערכה הריאלית היא לתוספת של 5–4 דולר למרווח הזיקוק של פז מ־2020. לכך יש להוסיף את תרומת מתקן ההפרדה, שצפויה לתתרום למרווח הזיקוק 40–70 סנט לחבית, ועוד תוספת של 1–0.7 דולר לחבית כתוצאה מהפעלת המתקן Cat Cooler, שמיועד להפחית במידה ניכרת את שיעור ייצור המזוט מ־17% לפחות מ־6%.

 

תוספת של עד 4.7 דולר לחבית

הערכה שמרנית יותר שמספקת החברה, ואשר נעשתה בידי חברת המחקר ארגוס, היא לתוספת של 4.7–1.8 דולר לחבית במרווחי הזיקוק. מבחינת פז, המזקקת כ־36 מיליון חביות בשנה, מדובר בתוספת של 64.8–169.2 מיליון דולר בשנה. לאחר פרסום המצגת עלתה מניית פז ב־1.54%, בניגוד למגמה השלילית אתמול — מחיר שגילם לחברה שווי שוק של כ־5 מיליארד שקל.

 

פז נפט מתנהלת כיום ללא בעל שליטה, לאחר שצדיק בינו מימש את אחזקותיו בהדרגה ב־2017. מניות החברה מוחזקות בידי רבים מהגופים המוסדיים ובהם כלל ביטוח, מיטב דש, הפניקס, הראל, מנורה, ילין לפידות, פסגות ואקסלנס. לחברה חמש סדרות אג"ח בבורסה, ובסוף יוני האחרון היא הרחיבה את סדרה ז' בהיקף של 750 מיליון שקל, צעד שזכה לביקושי יתר בריבית במרווח של 1.43% מאג"ח המדינה במח"מ של 7 שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x