$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

סלינגר מצאה דרך לעקוף את החלטת ועדת הכספים

לאחר שתקנות שלה, שנועדו לעודד הפחתת דמי ניהול, לא אושרו בוועדת הכספים - המפקחת על שוק ההון הפיצה חוזר עוקף. מנכ"ל איגוד חברות הביטוח תוקף במכתב: "סלינגר פועלת באופן לא חוקי"

רחלי בינדמן 07:5111.07.18

רגע לפני שהממונה על שוק ההון דורית סלינגר מסיימת את תפקידה, היא מעצבנת שוב את הח"כים, וגם את חברות הביטוח. השבוע פרסמה סלינגר חוזר שבדרך מתוחכמת משיג תוצאה זהה לטיוטת תקנות שהפיצה לפני שנתיים, ושחברי ועדת הכספים החליטו בשלב זה לדחות.  

סלינגר רוצה לבטל את היכולת של חברות הגמל והפנסיה לשמר לקוחות. לפני שנתיים היא פירסמה, לצד שר האוצר משה כחלון, טיוטת תקנות מהפכנית המבטלת את האפשרות של המוסדיים לשמר את הלקוחות שנתנו הוראה להעביר את כספם למתחרה. לא עוד מצב שבו הלקוח דורש הנחה בדמי הניהול ומסורב, ורק כשהוא עובר משווים לו את התנאים. בתקנות הוצע שלקוח שמילא טופס מעבר למתחרה, יעבור מבלי שהגוף הקודם יוכל להניא אותו מכך.

 

לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששלח לפני שבוע מנכ"ל איגוד חברות הביטוח גיא רוטקופף, שבו הוא תוקף את סלינגר על ניסיונה לעקוף את ועדת הכספים. לטענתו, "אין זה חוקי וראוי שרשות שוק ההון תסדיר באמצעות חוזר עניין שנכלל בתקנות העומדות לדיון בפני ועדת הכספים. על רשות שוק ההון לכבד את הרשות המחוקקת, אך מעבר לכך קביעת עובדות מוגמרות באמצעות מסמך הנמקה לפני שהכנסת תאשר את התקנות, חותרת תחת המשמעות המשפטית של אישור ועדת הכספים – והופכת אותה לחותמת גומי".

 

הוא דורש להקפיא את החוזר עד למועד שתאשר ועדת הכספים את התקנות. סלינגר התעלמה מהמכתב, ולכאורה החוזר נכנס לתוקף ב־1 ביולי. באיגוד מתכננים לכנס דיון דחוף בעניין בוועדת הכספים.

 

התקנות של כחלון וסלינגר מלפני שנתיים הוחלשו, בין היתר בלחץ של איגוד חברות הביטוח ואיגוד בתי ההשקעות, עד שלפני שלושה שבועות הונחו על שולחן ועדת הכספים. הח"כים הגיעו מצוידים בהסברים ושיחות מקדימות, בין היתר עם רוטקופף ועם מנכ"לית איגוד בתי ההשקעות לשעבר יוליה מרוז. הם טרפדו את התקנות, בטענה שלא רוצים לפגוע בתחרות. בסוף הדיון הוחלט שלא לאשר כעת את התקנות, ורשות שוק ההון התבקשה לגבש גירסה חדשה עם חברות הביטוח ובתי ההשקעות.

 

בתחילת השבוע פרסמה סלינגר חוזר - כזה שלא מצריך את אישור ועדת הכספים - ובו היא בעצם משיגה את אותה תוצאה של התקנות, בלי צורך בחותמת של הח"כים. החוזר לא מבטל את הליך השימור, אך רואה בו הליך ייעוץ פנסיוני לכל דבר. המשמעות היא שאם חברת ביטוח, דרך משווק פנסיוני או סוכן ביטוח שלה, רוצה ליצור קשר עם לקוח שנתן הוראת מעבר לגוף מתחרה – על המשווק/הסוכן לבצע עם הלקוח הנוטש הליך של ייעוץ פנסיוני מחודש (כמו בהצטרפות), שיכלול מסמך הנמקה שיסביר ללקוח למה עדיף לו להישאר.

 

כיום מהלכי השימור הקשים ביותר הם כשחוסך עובר לאחת משתי קרנות הפנסיה המוזלות שיזם משרד האוצר, שמציעות דמי ניהול אפסיים. הבעיה העיקרית עם החוזר למוסדיים היא הדרישה להוציא מהמסלקה הפנסיונית את פרטי החיסכון של הלקוח – הליך שלוקח כארבעה ימים. הדבר מונע בפועל את היכולת לשמרו, שכן תקופת העברת הכספים אורכת כעשרה ימים.  

  

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x