$
שוק ההון

אגרת חוב של נתג"ז לא נמכרת במשך שבוע בבורסה

מחזור מסחר אפסי יכול להתרחש בשוק ההון, אבל מיד לאחר רישום למסחר זהו תרחיש נדיר

חזי שטרנליכט 15:1813.06.18

האנומליה הזאת לא מתרחשת כל יום. היום זהו יום המסחר החמישי של אגרת החוב של חברת נתיבי הגז, חברה ששייכת למדינה והיא אחת החברות הפועלות תחת רשות החברות הממשלתיות.

 

בשבוע שעבר מחקה החברה את אג"ח סדרה ד' מהמסחר במערכת "רצף מוסדיים" ורשמה אותה למסחר ציבורי כללי. אלא שבמהלך כל הימים שחלפו מאז, ועד להיום (ד') בצהריים, לא התקיימה עדיין ולו עסקה אחת שבה הקונים נפגשו עם המוכרים. מחזור מסחר אפסי יכול להתרחש בשוק ההון, אבל מיד לאחר רישום למסחר – זהו תרחיש נדיר.

 

 

כתוצאה ממנו, מחיר האגרת של נתיבי גז סדרה ד' עדיין נקוב לפי ערך הבסיס שמצמידה המערכת לכל נייר ערך – ברגע המסחר הראשון שלו: 1 אגורה. אין למחיר הזה משמעות שכן טרם בוצעה עסקה בנייר הערך, והצצה חטופה בספר הפקודות מראה שיש היצע של 287 מיליון שקל באג"ח בשער של 115 אגורות. מנגד קיימים גם ביקושים בהיקף של מיליוני שקלים אך הם מתחילים בשער של 103.1 אגורות בלבד.

 

המצב שנוצר הוא נדיר והוא גם מייצר עיוות נוסף. כתוצאה מהמחיר שבו נקבה המערכת באופן אוטומטי, שווי הסדרה "על הנייר" הוא 11 מיליון שקל בלבד, בעוד שהשווי המוחשי של סדרות האג"ח גבוה בעשרות מונים, גם אם ההיצע ייפגש בשער הביקוש הנוכחי (של 103.1 אגורות), מדובר בשווי שמעל ל-1.17 מיליארד שקל לסדרת האג"ח.

 

 צילום: חגי דקל

 

הסיבות למצב המוזר הזה יכולות לנבוע מכך שאגרות החוב היו חלק ממערכת הרצף מוסדיים, שבה לא נעשות פעולות רבות כבשגרה, ולכן בקרב הגופים המוסדיים עוד לא התעוררו המשקיעים האקטיביים יותר שעשויים לרצות להתחיל לסחור בנייר הערך. על כל פנים, בשורה התחתונה נראה שיש גורמים שמעוניינים לקנות ואף הזרימו ביקושים, אך לנוכח ההיצע במחיר הגבוה מאוד, אפשר להגיד שאיש לא ממש מעוניין כרגע למכור במחירי השוק את האיגרות.

 

נתיבי הגז הטבעי לישראל עוסקת בניהול מערכת הולכת הגז במדינה. החברה שפועלת תחת רשות החברות הממשלתיות רשמה למסחר את אג"ח סדרה ד' החל מה-7 ביוני. אגרות החוב ישאו ריבית שקלית שנתית של 2.65% שתשולם בשני מועדים בשנה. לאגרות החוב יש דירוג גבוה למדי –AA מחברת מעלות סטנדרד אנד פורס שהתקבל בנובמבר האחרון. גם חברת מידרוג העניקה דירוג גבוה של Aa1 לאגרות החוב.

 

החברה כאמור הינה מונופול ממשלתי בשוק הולכת הגז בישראל. בדירוג של מעלות צוין בין היתר כי יש לנתג"ז ודאות גבוהה להכנסות משום ש-90% מהן נובעים ממרכיב הקיבולת שמשולמת לפי כמות הגז המוזמנת בלי קשר לזו שהוזרמה בפועל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x