המאבק בקריסת הלירה: הבנק הטורקי שוב מעלה את הריבית
שבועיים לאחר שהעלה את הריבית ב-3% מודיע הבנק המרכזי של טורקיה על העלאה נוספת, בשיעור של 1.15% ל-17.75% - הלירה מגיבה בעלייה חדה של 3.5%; FXTM: "הבנק הרגיע במידה את המשקיעים אך מוקדם מדי לקבוע שזוהי נקודת מפנה ללירה"
- ארדואן נכנע, אבל גם 16.5% ריבית לא מנעו מהלירה לצנוח
- הבנק המרכזי בטורקיה העלה את הריבית ל-16.5% בניסיון לעצור את צניחת הלירה
- ארדואן משתלח, אבל הסחר עם טורקיה גדל גם בעתות משבר
הריבית שעמדה על 12.75% בתחילת חודש אפריל והועלתה מאז פעמיים, בתחילה ל-13.5% ולפני שבועיים ל-16.5%, מועלת היום (ה') פעם נוספת, ב-1.15%, לרמה של 17.75%. הלירה מגיבה בעלייה חדה של 3.5% מול הדולר ל-0.23 דולר (הדולר יורד ב-1.5% מול הלירה ל-4.485 לירה).
בחודש מאי עמדה האינפלציה בטורקיה על 12.1%, מעל תחזיות האנליסטים שעמדו על עלייה של 11.3%. הבנק הטורקי מסר היום כי הוא עוקב מקרוב אחר נתוני המאקרו ושהוא יעשה שימוש בכל האמצעים הנדרשים לטובת יציבות מחירים.
"הבנק המרכזי ימשיך לעשות שימוש בכל הכלים הקיימים שברשותו במטרה להשיג את היעד של יציבות מחירים. המדיניות המוניטארית תקפיד על גישה זו עד לשיפור מהותי בנתוני ציפיות האינפלציה. הבנק יעקוב מקרוב אחר נתוני ציפיות האינפלציה, התנהגות המחירים ויתר הנתונים המהותיים, ואם יידרש יינקטו צעדים מצמצמים נוספים", נאמר בהודעת הבנק.
ג'מיל אחמד (Jameel Ahmad), ראש מחלקת מט"ח ומחקר שוק ב-FXTM, אמר בתגובה להודעת הבנק: "יש חשש כבד שבחודשים הבאים נראה התגברות של האינפלציה, לנוכח הירידות החדות שראינו בלירה. הבנק הרגיע במידה את המשקיעים בהתייחסות לכך שהוא פועל באופן עצמאי, בניתוק מהממשלה הטורקית".
אחמד מדגיש עם זאת כי "מוקדם מדי לומר שזוהי נקודת מפנה עבור הלירה הטורקית. לנוכח הבחירות המתקרבות אנו יכולים לצפות לתנודתיות חזקה במטבע" (הדברים מובאים במרקטווטש).
הנשיא ארדואן הצפוי לזכות בקרוב בבחירות בזק, שיערכו ב-24 ביוני, אמר לאחרונה כי הוא עשוי לקחת על עצמו כמה סמכויות של הבנק המרכזי. סוכנות הדירוג הבינלאומית פיץ' הגיבה בכך שמהלך שכזה יציב סיכון עד דירוג החוב של טורקיה. ארדואן התנגד להעלאת ריבית, והתעקש שהצניחה בשער הלירה היא רק זמנית ושאין צורך בהתערבות כדי לעצור אותה. אך כאמור, לאחר המשך הקריסה של המטבע החליט הבנק לפני שבועיים על העלאת ריבית. הנשיא אמר אזמ בתגובה. "נמשיך לדבוק בעקרונות הגלובליים של מדיניות מוניטרית".