המשבר באיטליה הפיל את מניות הבנקים בארה"ב: מניית מורגן סטנלי צנחה ב-5.8%
דאו ג'ונס ירד ב-1.6%, S&P 500 איבד מערכו 1.2%, ונאסד"ק נחלש ב-0.5%; מניות הגופים הפיננסיים נחלשו מאוד עקב החשש מהתנתקות של איטליה מגוש היורו: מניית בנק אוף אמריקה ירדה ב-4%, מניית ג'יי.פי.מורגן איבדה 4.3%, מניית סיטיגרופ נחלשה ב-4%; לאחר החלטת ABC להוריד את רוזאן בעקבות התבטאות גזענית של הכוכבת: מניית דיסני איבדה 2.5%
דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500 פוטסי קאק דאקס ניקיי שנגחאי האנג סנג
לחצו כאן לעמוד הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
23:00 - ירידות חדות בוול סטריט בהובלת סקטור הבנקים, על רקע האפשרותשאיטליה תתנתק מגוש היורו. דאו ג'ונס ירד היום ב-1.6%, S&P 500 איבד מערכו 1.2% ונאסד"ק נחלש ב-0.5%. המוסדות הפיננסיים ספגו את המכה הקשה ביותר מחוסר הוודאות הפוליטית באירופה: מניית מורגן סטנלי צנחה ב-5.8%, מניית בנק אוף אמריקה ירדה ב-4%, מניית ג'יי.פי.מורגןאיבדה 4.3% ומניית סיטיגרופ נחלשה ב-4%. החלטת רשת הטלוויזיה ABC להוריד מהאוויר את הסיטקום שובר שיאי הרייטינג "רוזאן", על רקע ציוץ גזעני של הכוכבת, מפילה את מניית דיסני (בעלת ABC) ב-2.5%. בגזרת הישראליות בלטה מניית טבע שאיבדה מערכה 2.9%.
21:30 - מחיר הנפט הגולמי מסוג WTI ירד היום - זה היום החמישי ברציפות - על רקע דיווחים שאופ"ק ורוסיה דנים בעלייה אפשרית של היקף הייצור. מחיר הזהב השחור ירד ב-1.7% (ירידה של 1.15 דולר) ונקבע על 66.7 דולר לחבית - רמתו הנמוכה ביותר של הנפט מאז אמצע אפריל.
21:10 - סחורות: הנפט מסוג WTI יורד ב-1.9% ל-66.6 דולר לחבית, הנפט מסוג ברנט נחלש ב-0.1% ל-75.2 דולר לחבית, הזהב נסוג ב-0.3% ונסחר תמורת 1300.2 דולר לאונקיה.
20:30 - מניות הבנקים גוררות את דאו ג'ונס לירידות של 1.8%, על רקע חששות מכך שאיטליה - הכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו - תבחר להתנתק ממנו ותפיל את המטבע. מניית ג'יי פי מורגן נופלת ב-4.5%, מניית גולדמן זאקס מאבדת 3.7%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
סערת מלחמת הסחר בין ארה"ב מתעוררת מחדש: הבית הלבן הודיע היום כי יטיל מכסים של 25% על סחורות מסין בהיקף של 550 מיליארד דולר, וכי יטיל מגבלות חדשות על השקעות סיניות בארה"ב. ההודעה תפסה את המשקיעים לא מוכנים, שכן היה נראה שהיחסים הכלכליים בין סין לארה"ב הולכים ונרגעים. שר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין ציין כי הרגיעה במלחמת הסחר נמשכה פחות מעשרה ימים. בין היצרניות שמושפעות באופן משמעותי מחסמי היבוא בין ארה"ב לסין: בואינג שמאבדת 1.6% וקטרפילר שנחלשת ב-1.4%.
דאו ג'ונס עובר לטריטוריה שלילית מתחילת השנה, כאשר 29 מתוך 30 המניות במדד נסחרות בירידות, היחידה ששומרת על אופטימיות היא קוקה קולה - שמתחזקת ב-0.6%.
19:30 - ענקית התרופות והכימיקלים באייר (Bayer) תמכור פעילויות ונכסים בשווי 9 מיליארד דולר לענקית הכימיה באסף (BASF) - זאת בניסיון לפנות את הדרך לקראת אישור עסקת הענק שלה הכוללת את רכישת מונסנטו תמורת 66 מיליארד דולר - כך הודיע משרד המשפטים האמריקאי היום. הנכסים כוללים את קנולה, פעילות זרעי הסויה והירקות של באייר, כמו גם את הפעילות נטולת הריסוס שלה - שתי פעילויות שנכון להיום מתחרות עם מוצרי מונסנטו.
19:05 - המסחר בבורסות המובילות באירופה נחתם באדום כהה - מילאנו הובילה את המגמה השלילית עם ירידה של 2.5%, אחריה בלטה מדריד עם ירידה של 2.4%. פריז ופרנקפורט נסוגו ב-1.4% ולונדון ירדה ב-1.3%.
17:45 - סורוס מזהיר: "האיחוד האירופי עומד בפני סכנה קיומית בלתי נמנעת". לדברי המשקיע המיליארדר, ביטול הסכם הגרעין עם איראן והריסת הברית הטרנס-אטלנטית עם ארה"ב יביאו ללא ספק להשפעה שלילית על הכלכלה האירופית ויגרמו לשינויים דרמטים.
17:00 - פרופ' ליידרמן: "איטליה במשבר קשה - אבל היא גדולה מכדי ליפול". לדברי היועץ הכלכלי של בנק הפועלים, גוש היורו והאיחוד האירופי יעשו הכול כדי למנוע קריסה פיננסית של מדינה כה חשובה להם כמו איטליה.
16:30 - בהתאם למגמה העולמית: המסחר בניו יורק נפתח בירידות - דאו ג'ונס יורד ב-0.9%, נאסד"ק נחלש ב-0.3%.
16:00 - רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר ני"ע זרים, בלאומי שוקי הון מתייחס למצב הבנקים באיטליה בעקבות הטלטלה הפוליטית במדינה: "מניות שני הבנקים האיטלקיים אוניקרדיט ואינטסה סאנפאולו איבדו בתוך שבועיים כ-20% מערכם".
"הבנקים האיטלקיים עדיין מחזיקים בכמות גדולה של אג"ח ממשלת איטליה שסופגות ירידות מחירים חדות בימים האחרונים. הבנקים מחזיקים 345 מיליארד יורו של אג"ח ממשלת איטליה, לצורך העניין ההון העצמי של שני הבנקים הגדולים באיטליה הוא 112 מיליארד יורו. מחיר אג"ח ממשלת איטליה לעשר שנים ירד בשבועות האחרונים ירד בקצת יותר מ-10%. זו מכה כבדה לבנקים".
15:20 - הבורסות מניו יורק ששבות לפעילות לאחר חג צפויות להיפתח בירידות שערים של עד 0.6% - כך מצביע המסחר בחוזים העתידיים על המדדים המובילים בניו יורק.
14:30 - מניות הבנקים האירופים תחת לחץ מכירות חזק: דויטשה בנק הגרמני מאבד 4% מערכו, סוסייטה ז'נרל הצרפתי יורד ב-3.5%, בנקו סנטנדר הספרדי נחתך ב-5.6% ויוניקרדיט האיטלקי מאבד 5% מערכו.
13:00 - רונן מנחם מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה של בנק מזרחי טפחות: "שוקי ההון עשויים להתאושש, בהמשך, היות ומדובר בהתפתחות שגורמת לאי הקמתה של ממשלה יורו-סקפטית ולכן עשויה, בסופו של יום, דווקא להרחיק תרחיש של יציאת איטליה מגוש הוירו והאיחוד האירופי (כגון Brexit). לכן אפשר ששוקי המניות יתאוששו (בפרט באיטליה, היכן שהירידות חדות יותר, מה שמעיד בכל זאת על האופי הנקודתי יותר של המשבר, אך גם בשאר היבשת). תשואות הפדיון על איגרות החוב של ממשלת איטליה אמנם זינקו, אך יש לזכור כי אך לפני 4 שנים הן עוד עמדו על 4% ל-10 שנים, כך שלא מדובר ברמה חסרת תקדים. ייתכן כי במצב המוצא הן היו נמוכות מדי. החשש לגביהן הינו שעלות שירות החוב הגדול של ממשלת איטליה תגדל משמעותית עקב עליית תשואות הפדיון מ-1.65% בסוף 2017 ומהודעת סוכנות דירוג החוב Moody's כי תשקול להוריד את דירוגן; אך אם תוקם ממשלה (גם זמנית) שתלך לכיוון פשרני יותר, אפשר שתימלך בדעתה".
12:00 - תשואות האג"ח של ממשלת איטליה נסקות והפער ביניהם לבין שאר המדיניות (במיוחד גרמניה) התרחב במהירות לרמתו הגבוהה ביותר מזה כשנה וחצי. "הסיבה לעלייה החדה בתשואות נובעת מהחששות מהקואליציה החדשה באיטליה (שכבר הספיקה ליפול בתוך יומיים) ומחשש לגידול משמעותי בגירעון שיוביל להורדת הדירוג של המדינה", מציין עפר קליין מהראל. תשואת האג"ח ל-10 שנים מזנקת ב-50 נקודות בסיס ל-3.2%.
11:10 - המסחר באירופה נפתח לפני שעה קלה ומתנהל בירידות חזקות - פריז נחלשת ב-1.6%, פרנקפורט נסוגה ב-1.5%, לונדון יורדת ב-1%. בורסת מילאנו מאבדת 2.7% מערכה על רקע המשבר הפוליטי באיטליה.
שלשום נכשל ראש הממשלה המיועד, ג'וזפה קונטה, בניסיונותיו להקים ממשלה, ובתגובה נטשו שתי המפלגות האנטי ממסדיות , תנועת 5 הכוכבים ומפלגת הלגה, התומכות בקונטה, את המגעים להקמת ממשלה.
עם כישלון הרכבת הממשלה, חוששים המשקיעים כי הבחירות החדשות עשויות להשפיע במידה משמעותית על עתיד היורו. בורסת מדריד מוחקת 2.7%.