הסייבר מתפוצץ, ורק צ'ק פוינט משתרכת מאחור
אחרי שנים של צמיחה רבעונית קבועה של 9%, מי שמכונה ספינת הדגל הישראלית בתחום הסייבר מורידה תחזיות כבר ארבעה רבעונים רצופים. צ'ק פוינט תולה את האשמה בחולשה מתמשכת של השוק בארה"ב, אבל אם משווים את התוצאות שלה למתחרות שמשאירות לה אבק, נראה שגיל שויד חייב לבצע בדק בית דחוף
צ'ק פוינט, החברה שהיתה רגילה להציג צמיחה כמעט קבועה של 9% בכל רבעון בשנים האחרונות, פרסמה ב־25 באפריל דו"חות מאכזבים לרבעון הראשון והורידה את תחזיותיה להמשך 2018. זאת, על רקע חולשה ממושכת בפעילות בארה"ב. הורדת התחזית שלחה את המניה לירידה חדה של 6.4% ביום אחד. צ'ק פוינט היא אמנם חלוצת שוק הסייבר שנהנית גם מרווחיות חריגה ומעוררת קנאה, אך בכל הקשור לצמיחה יכולה הענקית הישראלית רק להתקנא במתחרותיה. וזה לא קשור בהכרח לגודל – פאלו אלטו כבר עקפה את צ'ק פוינט במונחי הכנסות, אם כי היא עדיין מפסידה, וגם סימנטק הענקית מצליחה לצמוח מהר יותר. רובן המכריע של השחקניות בשוק צומחות בקצב דו־ספרתי ורק צ'ק פוינט משתרכת מאחור עם קצב צמיחה של אחוזים בודדים.
- "כשיש אירוע שדורש פעולה שלנו אנחנו מקימים חמ"ל בתוך חמש דקות"
- צ'ק פוינט מורידה תחזיות ל-2018 בגלל צפי לחולשה במכירות בארה"ב
- לראשונה: פרס ישראל להייטק יוענק לגיל שוויד, מייסד צ'ק פוינט
בחברה הישראלית אמנם מיטיבים להסביר על המעבר למודל הכנסות חדשות, אך בשוק הסייבר הרותח יש מי שמדבר על כך שהמוצרים של צ'ק פוינט כבר לא מספיק מתוחכמים ביחס לאיומים. "צ'ק פוינט עושה דלתות מצויינות, אלא שהאיומים נכנסים דרך החלונות", אומר בכיר בשוק הסייבר הישראלי. גיל שויד אמנם דוגל בגישה השמרנית מאז הקמת החברה, מה שבא לידי ביטוי גם במדיניות הרכישות הצנועה מאוד, אך השאלה שעולה כעת בקרב המשקיעים היא האם צ'ק פוינט לא מפספסת את המומנטום ההיסטורי בשוק הסייבר?
סדרת תחזיות מאכזבות
מעל הכל, מה שמתסכל את המשקיעים הוא התחזית המאכזבת שהנהלת צ'ק פוינט סיפקה לרבעון השני של 2018, להכנסות בטווח 475-445 מיליון דולר, עם רווח בטווח 1.35-1.25 דולר למניה, נמוך מקונצנזוס האנליסטים שצפו הכנסות של 476 מיליון דולר ורווח של 1.35 דולר למניה. בנוסף, החברה הורידה את תחזיותיה ל־2018 כולה, וצופה כעת הכנסות בטווח 1.93-1.85 מיליארד דולר (צמיחה של 4%-0%) ורווח של 5.75-5.45 דולר למניה, נמוך מהצפי המוקדם להכנסות של 1.95 מיליארד דולר בשנה ורווח של 5.73 דולר למניה.
דומה שמשהו נסדק בתדמית היציבות של צ'ק פוינט, שהדו"חות הטובים האחרונים שפרסמה היו ברבעון הראשון של 2017. הורדת התחזית האחרונה לא היתה אירוע חד־פעמי, והיא מצטרפת לשרשרת של הורדות תחזית שהחלה עם פרסום דו"חות הרבעון השני של 2017. אז תלה מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד את הורדת התחזיות ביום הכיפורים. לדבריו, "היום האחרון בכל רבעון אחראי ל־30 מיליון דולר מההכנסות". ומכיוון שתום הרבעון השלישי של 2017 חל ביום כיפור, חתכה החברה את תחזיותיה.
אבל גם עם פרסום דו"חות הרבעון השלישי של 2017 צ'ק פוינט סיפקה תחזית מאכזבת והמניה התרסקה ב־18% ביום אחד, ונראה שמאז היא מתקשה להתאושש. מגמה זו של הורדת תחזיות נמשכה גם בדו"חות הרבעון הרביעי של 2017, שאותו סיימה צ'ק פוינט עם נתונים מעורבים, כאשר הרווח התעלה על ציפיות האנליסטים אך השורה העליונה לא עמדה בתחזיות השוק.
על פי תמהיל ההכנסות של חברת האבטחה הישראלית, המכירות במוצרים חדשים ומנויים עלו ב־3% לעומת הרבעון המקביל, ל־245 מיליון דולר. החברה חתמה במהלך הרבעון על 44 עסקאות של יותר ממיליון דולר כל אחת, זאת לעומת 50 עסקאות כאלה ברבעון המקביל ולעומת 110 עסקאות כאלה ברבעון הקודם. בתמהיל הגיאוגרפי, המכירות מאזור אמריקה היוו נתח של 47% מסך ההכנסות (צמיחה שנתית של 2%), אירופה הניבה 36% מההכנסות (צמיחה שנתית של 7%, בעיקר על רקע התחזקות היורו והליש"ט), ואסיה תרמה 16% מההכנסות (צמיחה של 4%).
נדמה כי החולשה האחרונה בפעילות צ'ק פוינט נובעת בעיקר מבעיות בניהול מערך השיווק והמכירות בארה"ב, שמתורגמת במחזורי מכירה ארוכים מדי של פלטפורמת אינפיניטי (Infinity) החדשה שהושקה באפריל 2017. פלטפורמת הצ'ק פוינט אינפיניטי היתה אמורה להיות העתיד של הסייבר סקיוריטי, מוצר חדש שמאחד את כל האבטחה בארגון. פלטפורמה זו אמורה לא רק לזהות תקיפות, אלא גם למנוע אותן תחת ניהול אחד, שכולל רשתות ענן ומובייל, והיא גם משתפת במידע לקוחות אחרים של שעדין לא נפגעו.
הפלטפורמה שלא סוחבת
מאז השקת האינפיניטי צ'ק פוינט מדווחת כי הפלטפורמה זוכה לרמת היענות גבוהה מצד לקוחותיה בשל יכולות אינטגרציה של מגוון פתרונות אבטחת מידע בארגון, אך נדמה שלא כך הם פני הדברים, לפחות נכון להיום. במהלך 2017 נקטה הנהלת צ'ק פוינט צעדים לחיזוק מערך המכירות בארה"ב, שהובילו במחצית השנייה של אותה שנה לשיבושים בפעילות החברה ולתחזית נמוכה מהצפוי.
המשקיעים האופטימיים מאמינים כי צעדים אלה אמורים לספק תוצאות במהלך ביולי־דצמבר 2018 ולהוביל להאצה בקצב הצמיחה. המשקיעים הפסימיים, לעומת זאת, מסתכלים על שוק הסייבר החם ועל המתחרות של צ'ק פוינט וקצת מקנאים. גם בצ'ק פוינט מודים ששוק אבטחת המידע והסייבר הוא שוק מתפתח עם עתיד מבטיח שטוב לפעול בו, ללא קשר אם החברות בו צומחות יותר או פחות. ספציפית, לסוגיית החולשה בחברת הענק, הם מספקים כמה טיעונים שבהם הם תולים את המצב שבו היא נמצאת. לדבריהם, בצ'ק פוינט שבה תמיד מסתכלים צעד קדימה, רואים שסוגי התקפות הסייבר עוברים שינוי. אם בעבר היו תקיפות של אתרים ברשת ואחר כך תקיפות תוך ניצול חולשת אפליקציות בסמארטפונים, היום ההתקפות כבר מגיעות דרך הענן. תופעה זו מתבטאת בהתקפות בסדרי גודל שלא נרשמו בעבר, כמו הפלת רשת המחשבים של ממשלת אוקראינה ביוני 2017 ומתקפת הסייבר ששיתקה את בתי החולים בבריטניה במאי 2017.
תקיפות אלה, אומרים בצ'ק פוינט, הן שגרמו לשינוי אסטרטגיית הפיתוח של המוצרים והשירותים שהיא מציעה - מפתרונות נקודתיים (בדומה למתחרים) לפתרון כולל שמקיף את כל אבטחת הארגון. לשינוי זה יש השלכה על הכרה בהכנסות, מהכרה מיידית של מכירת מוצר להכרה חלקית של מכירת שירות. למעשה, צ'ק פוינט רוצה להיות כמו מיקרוסופט וסאפ, כלומר חברות שלא מייצרות יותר פתרון חד־פעמי, אלא שואפות לייצר מנגנון של תשלום שנתי תמורת השירות שגם ישאיר את הלקוח איתן. לכן, מלבד ההכרה בהכנסות, מדובר בתהליך מכירה אחר וארוך, שבו נדרשים לקבל החלטות דרגים גבוהים יותר בארגון, בדרך כלל של מנכ"ל או סמנכ"ל כספים, ולא של מנהל אבטחת המידע בארגון. אך חרף המילים היפות, גם בצ'ק פוינט עצמה מודים בחצי פה שהם לא מרוצים מקצב הצמיחה. אבל, לדבריהם, יש מחיר בלהיות ראשון ובסופו של דבר התהליך ישתלם.
לזכותה של צ'ק פוינט ניתן להגיד כי בשוק הסייבר צריך להפריד בין ההייפ למציאות. ישנם הרבה סטארט־אפים עם רעיונות טובים, אבל ממאות שקיימים כיום רק בודדים יעמדו על הרגליים בעתיד – רובם ייקנו או ייסגרו. בצ'ק פוינט לא מבצעים הרבה רכישות של סטארט־אפים, זאת בעיקר בשל גישה שמרנית וגאוות יחידה. יש לחברה מחלקת מו"פ מפוארת שהיא חלק מהגאווה הישראלית שלה, ותמיד ההתלבטות מבחינתה היא זמן פיתוח לעומת המחיר שצריך לשלם בקנייה. צ'ק פוינט נמצאת חזק עם היד על הדופק, ואנשיה טוענים שהם מכירים כל טכנולוגיה שנמצאת בשוק, אבל מתוך דאגה לבעלי המניות הם לא מוכנים לשלם כל מחיר.
התחום דווקא פורח
מתקפות סייבר מהוות את אחד האיומים המשמעותיים ביותר כיום, ויותר פשעים מבוצעים דרך הרשת. בהתחשב בנזקים הפוטנציאליים הגבוהים הנובעים מהתקפות סייבר, אין פלא שהתחום פורח. מדינות בכל העולם, ארגונים וחברות פרטיות ממשיכים לרכוש מוצרי אבטחת מידע, להגדיל תקציבים בתחום זה ולהתמגן כנגד איומי סייבר שונים. בהתאם, חברות הפועלות בתחום הסייבר מרכזות עניין רב בקרב משקיעים רבים, ופעילות הולכת וגדלה מצד קרנות ההון סיכון. הדבר מתבטא היטב בתשואות של מניות הסייבר (מלבד צ'ק פוינט).
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המתחרה הגדולה של צ'ק פוינט - פאלו אלטו שהוקמה על ידי ניר צוק, אחד מראשוני צ'ק פוינט - הוסיפה לערכה 39% מתחילת השנה, והיא כבר שווה יותר מצ'ק פוינט עצמה. צוק הצטרף לצ'ק פוינט ב־1994, עם שחרורו מיחידת 8200 של חיל המודיעין שבה הכיר את מייסדי צ'ק פוינט, שויד ושלמה קרמר. צוק היה מנהל הפיתוח של ה־Firewall הראשון בצ'ק פוינט. ב־1997 נשלח צוק לארה"ב כמהנדס ראשי של החברה, להקים מרכז פיתוח נוסף. בהמשך התגלעו בין צוק לשויד חילוקי דעות הקשורים לפיתוחים טכנולוגיים, וב־1999 עזב צוק את צ'ק פוינט ונשאר בארה"ב. ב־2005 הקים צוק את פאלו אלטו, והצהיר כי בכוונתו להתחרות בצ'ק פוינט ואף לעקוף אותה. נראה שהתוכנית שלו הצליחה.
גם מניית חברת אבטחת המידע מפתח תקווה, סייברארק, שרכשה לפני שנה את הסטארט־אפ האמריקאי קונז'ור (Conjur) ב־42 מיליון דולר במזומן זינקה ב־42% מתחילת 2018. מניית חברת הסייבר האמריקאית FireEye, שמחזיקה במרכז פיתוח בישראל, התחזקה ב־22% מתחילת השנה, ומניית אימפרבה, שהוקמה גם היא על ידי יוצא צ'ק פוינט, שלמה קרמר, שספגה רק הפסדים מאז הקמתה, טיפסה ב־19% מינואר. גם מניותיהן של ענקיות התחום כמו חברת Qualys שמבצעת בדיקות אבטחת מידע עבור חברות בינלאומיות, ופורטינט (FORTINET), בעלת פתרונות אבטחת סייבר שמתמקדת בתחום אבטחת הרשתות, עלו ב־26.5% ו־31.9% בהתאמה.
גם הקטנות מזנקות
אם לא די בכך, גם מניות סייבר קטנות שנסחרות בבורסה של תל אביב רשמו זינוקים נאים. סיירן (לשעבר קומטאץ') קפצה ב־16% מתחילת השנה, לאחר שבסוף 2017 קרן ההשקעות הפרטית ורבורג פינקוס (Warburg Pincus) רכשה 10.6 מיליון ממניותיה וגרמה לזינוק של 40% במחיר המניה ביום מסחר בודד. סיירן ביצעה בשנים האחרונות הסבה בפעילותה ומתמקדת גם היא באספקת שירותי אבטחה בענן - אחד התחומים החמים בתעשייה.
אין ספק שעולם אבטחת המידע והסייבר צפוי להמשיך ולהתפתח במהירות, כאשר ברקע התקפות האקרים פרטיים, גופים שונים ואפילו ממשלות שממשיכים לגדול ולהתחכם, תוך כדי שימוש הולך וגדל של שיטות שונות וגישות דרך מקורות מגוונים.
אבל, כמו בכל תחום חם, יהיו חברות קטנות שיעלו אולי יותר מדי וחברות גדולות וותיקות כמו צ'ק פוינט, שאולי יימדדו כמו סטארט־אפ קטן בתחום, וכל סימן קטן של חולשה יכול להפיל את המניה. לפי חברות המחקר המתמחות בתחום, שוק הסייבר צפוי להציג צמיחה שנתית ממוצעת (CAGR) של 20%-15% בחמש השנים הקרובות, בין היתר כתוצאה מביקושים גבוהים מחברות וארגונים מענפי התעופה, הביטחון והפיננסים, והיקף ההשקעות בתחום רק יעלה. בשנים האחרונות גם היקף המיזוגים והרכישות (בעיקר רכישות) בתחום הסייבר היה משמעותי מאוד, והסתכם במיליארדי דולרים.
מיזוגים ורכישות בענף מסוים עשויים להצביע על חולשה עסקית של החברות הפועלות בו והצורך שלהן לבצע קונסולידציה כדי להתייעל ולצמצם עלויות. אבל ההערכות הן שבתחום הסייבר הסיבה לגמרי אחרת. מספר איומי הסייבר הוא כמעט אינסופי, והחברות בתחום מציעות פתרונות הגנה שונים המבוססים על טכנולוגיה שונה, ועשויים לשבת על פלטפורמות שונות אצל הלקוח. הדבר מצריך תשומת לב רבה ממנהלי אבטחת המידע בארגון. כדי להקל את ניהול התהליך ולייעל את המוצר, החברות בתחום מבצעות מיזוגים ורכישות במטרה להציע פתרון רחב יותר ללקוח, או לחלופין מייצרות שיתופי פעולה ביניהן.
ההובלה של ישראל
דוגמה לרכישה שכזו היא Cyvera הישראלית שנרכשה ב־220 מיליון דולר על ידי פאלו אלטו שכיום מוכרת מוצר המבוסס על פיתוח של Cyvera כחלק מפתרון ה־Firewall שלה. דוגמאות נוספות לפעילות המיזוגים והרכישות בתחום הסייבר בשנים האחרונות הן FireEye שרכשה (בין היתר) את Mandiant תמורת מיליארד דולר; סיסקו אשר רכשה את Lancope תמורת 453 מיליון דולר; וצ'ק פוינט שרכשה את Lacoon תמורת 100 מיליון דולר. אבל ההבנה שהצמיחה בתחום הסייבר תימשך כי יותר ויותר תקציבים שמופנים לתחום זה מהווים תמיכה לצמיחה עתידית של החברות, היא שגורמת לציפיות חיוביות אצל המשקיעים שלעיתים מעניקים להן מכפילים גבוהים יחסית כאשר חלקן עדיין לא רווחיות, ומניותיהן מאופיינות בתנודתיות.
ישראל היא אחת המדינות הבולטות בתחום הסייבר, וחברות רבות בתחום הוקמו בארץ או משלבות טכנולוגיה ישראלית במוצריהן. כעת נותר לראות אם החולשה של צ'ק פוינט היא רק חולשה זמנית או שמדובר בהעברת שרביט ההובלה במכירות לחברה אחרת.