בשל החקירה הפלילית: אירונאוטיקס מתקדמת ברכישה "על תנאי" של חברה בארה"ב
מדובר בחברה מקליפורניה בשם Chassis Plans המייצרת מחשבים וצגי LCD מוקשחים לצורכי שימושים צבאיים. היקף הרכישה - 6 מיליון דולר
הצרות של יצרנית המטוסים ללא טייס מיבנה, חברת אירונאוטיקס, לא נגמרות. החברה מדווחת הבוקר (ד'), כי היא מתקדמת ורוכשת "על תנאי" חברה קטנה מקליפורניה בשם Chassis Plans, שההתקשרות לרכישתה החלה באוקטובר האחרון. החברה נאלצה למשוך בקשה לאישור העסקה שהגישה בפני ועדה ביטחונית אמריקאית, והוועדה יכולה להורות לה בעתיד למכור את החברה במידה ותחליט שלא לאשרה. עם זאת, אירונאוטיקס מעריכה כי בעתיד תקבל את אישור הוועדה לעסקה.
- הרווח הגולמי נשחק, הוצאות ההנהלה זינקו ואירונאוטיקס עברה להפסד תפעולי
- רחפן של אירונאוטיקס השליך מי בואש על המתפרעים בגבול עזה
- מכתב כוונות לא מחייב על עסקה של 30 מיליון דולר לאירונאוטיקס
אירונאוטיקס מסרה למשקיעים בתל אביב, כי משכה בארה"ב בקשה שהגישה לוועדה האמריקאית לאישור השקעות זרות (CFIUS) בקשר לרכישת חברת Chassis Plans מקליפורניה, זאת משום שלא יכולה היתה לענות בפני הוועדה האמריקאית על שאלות שנגעו להסתבכותה עם לקוח מהותי שלה, שהמידע אודותן חוסה תחת צו איסור פרסום בשל חקירה פלילית של המשטרה ומשרד הביטחון. מדובר בחקירה הנוגעת ללקוח מהותי של החברה במדינה זרה ושבגינה הותל רשיון הייצוא של אירונאוטיקס למל"ט מדגם אורביטר1K לאותו הלקוח. בית המשפט האריך שלשום את צו איסור הפרסום בפרשה עד ה-1.7.
בעקבות משיכת הבקשה לוועדה האמריקאית, מתקדמת אירונאוטיקס ורוכשת את החברה מקליפורניה, המייצרת מחשבים וצגי LCD מוקשחים לצורכי שימושים צבאיים. אלא שמשיכת הבקשה נעשתה בכפוף למספר תנאים שהציבה הוועדה האמריקאית. הראשון הוא שהוועדה תוכל לכפות על אירונאוטיקס להגיש את הבקשה שוב, השני שאירונאוטיקס "תדווח לוועדה במועדים שנקבעו, דיווחים שונים ובכלל זה על שינויים (אם יהיו) בקשר עם צו איסור הפרסום ובפרט מועד הסרתו (ככל שיוסר) וכן על החלטות בית המשפט בישראל בקשר עם האירוע".
בנוסף, אם הוועדה האמריקאית תחליט בעתיד שלא לאשר את העסקה, תידרש אירונאוטיקס למכור את החברה האמריקאית. אירונאוטיקס עצמה העריכה כי אם וכאשר תידרש על ידי אותה וועדה להגיש את הבקשה לאישור העסקה מחדש, "הרי שבשים לב למידע הידוע לה בקשר עם האירוע, וככל שתוכל למסור אותו ל-CFIUS (לאחר ובכפוף להסרת צו איסור הפרסום), היא תקבל את אישור ה-CFIUS".
ההתקשרות לביצוע הרכישה עצמה בהיקף של כ-6 מיליון דולר, נעשתה בחודש ספטמבר בשנה שעברה. הסכום אינו דרמטי עבור החברה, ששווי השוק שלה גם אחרי תקופה קשה למניות נסחר ב-485 מיליון שקל השבוע.
מספר חודשים לאחר ההתקשרות, ב-29 בדצמבר, הוכנס תיקון להסכם שבמסגרתו הסכימו הצדדים להאריך את המועד האחרון להשלמת ההסכם עד ל-31 במאי השנה.
פסילה אפשרית של העסקה בעתיד עלולה להיות מכה לאירונאוטיקס, שכן Chassis Plans יכולה לשמש לה פלטפורמה חשובה לפעילותה בארה"ב ואף בעולם. הרכישה יכולה לאפשר לחברה להתמודד בעתיד על חוזים חדשים מול משרד הביטחון האמריקאי, לרבות בחינת שימוש בכספי הסיוע, וכן להשתמש בפעילות אמריקאית מפוקחת כ"תו איכות" בחלק מהעסקאות הבינלאומיות שהחברה היתה מעוניינת לבצע.
רבעון ראשון קשה
לעסקה "על תנאי" מצטרפים נתונים לא פשוטים נוספים שפרסמה החברה ביום חמישי האחרון. באותו מועד פרסמה אירונאוטיקס את התוצאות הכספיות לרבעון הראשון. מהן עלה כי ההכנסות של החברה ירדו בכ-5% והסתכמו בכ-30.9 מיליון דולר. אירונאוטיקס עברה באותו רבעון להפסד תפעולי שהסתכם בכ-1.2 מיליון דולר. מהדו"חות עולה עוד, כי צבר ההזמנות של החברה פחת ברבעון הראשון מ-168 מיליון דולר ברבעון האחרון של 2017, ל-158 מיליון דולר ברבעון הראשון. כמו כן, נתח משמעותי - כ-31% מהצבר, 49 מיליון דולר - הוא בגין לקוח מהותי א' שבגינו הסתבכה החברה בפרשה שעליה כאמור הוטל צו איסור הפרסום.
בנוסף, בסמוך לפרסום התוצאות הכספיות ביום חמישי, התפטר סמי תותח, הנציג בדירקטוריון של אחד הגופים שהשקיעו וליוו את אירונאוטיקס במשך שנים - קרן ויולה. תותח אף שימש ב-2012 בתפקיד מנכ"ל זמני של אירונאוטיקס, לאחר שנקלעה באותה תקופה לקשיים. עזיבתו מצטרפת לגל עזיבות של בכירים בחברה.
זמן לא רב לפני כן, ב-22 באפריל, עזב במפתיע יו"ר החברה, האלוף במיל' איתן בן אליהו, שגם הוא ליווה את אירונאוטיקס במשך שנים בתפקיד יו"ר הדירקטוריון כאשר הייתה עדיין גוף פרטי, וכיהן במשך שנתה הראשונה בתור חברה ציבורית בבורסה התל אביבית. את בן אליהו החליף האלוף במיל' מאיר ידידיה, שכיהן בעברו כמנכ"ל רפאל.
בגל עזיבת הבכירים את החברה היו גורמים נוספים בחודשים האחרונים שסיימו את תפקידם. בתחילת חודש מרץ האחרון עזבו גם סמנכ"ל ההנדסה חיים היבשר ומנכ"ל חברת הבת קומטק שי פלטי. מאז הנפקת החברה בקיץ 2017, עברו עליה אירועים לא פשוטים, שהובילו לירידה חדה בשווי השוק של החברה. משווי של כמיליארד שקל בימים שלאחר ההנפקה בתחילת חודש יולי אשתקד, לשווי שוק של כ-485 מיליון שקל אתמול.