זה כבר לא מגע הקסם של וורן באפט, זו טבע עצמה
השווקים געשו ורעשו כשמשקיע הערך הכפיל השבוע את השקעתו בטבע. אך אחרי שהסביר כי אין לו מושג למה ברקשייר האת'אוויי שלו ביצעה מלכתחילה את הרכישה, נראה כי הזינוק בשיעור של 50% במניה מאז נכנס קאר שולץ ללשכת המנכ"ל קשור יותר אליו מאשר לוורן באפט
נראה כי עצם אזכור השם וורן באפט שוב עושה את שלו, והפעם בהקשר של ענקית התרופות החבוטה טבע. שלשום (ג') בלילה נודע כי ברבעון הראשון של השנה הכפילה ברקשייר האת'וויי, ענקית ההשקעות של המשקיע האגדי מנברסקה, 87, את אחזקתה במניית חברת הפארמה.
- נאחזת בקריפטו: HTC מפתחת סמארטפון-בלוקצ'יין
- באפט רכש מניות טבע והכפיל את אחזקותיו בה ל-4%
- שטראוס נכנסת לשוק הטבעוני: משיקה תחליף ליוגורט
בעקבות כך, בדיוק כפי שקרה אחרי שהמשקיעים למדו במפתיע בפברואר האחרון שברקשייר רכשה 1.8% ממניות טבע תמורת 358 מיליון דולר, המניה זינקה בוול סטריט. בפברואר זינקה המניה ב־7% על רקע הרכישה, ושלשום - לאחר שנודע על ההשקעה הנוספת של באפט - זינקה המניה לאחר סגירת המסחר בוול סטריט (Pre Market) ביותר מ־4%. עם פתיחת המסחר אתמול בתל אביב נמשכה המגמה החיובית, ובתום המסחר עלתה טבע בבורסה המקומית ב־3.2%. עם פתיחת המסחר אתמול בניו יורק, נסחרה המניה בעלייה של 2.9%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מניית טבע היא לא יותר מגיהוק בפורטפוליו
אולם התמונה אינה כה פשוטה. לאחר ההודעה הראשונה על ההשקעה של קרן ההשקעות במניית טבע התברר מהר מאוד כי באפט עצמו כלל לא היה מודע לה. כמה ימים לאחר שנודע בפברואר על ההשקעה התראיין באפט לרשת CNBC ואמר כי אין לו מושג מדוע השקיעה החברה בטבע. הוא הוסיף כי הוא עצמו יודע מעט מאוד לגבי חברת התרופות מפתח תקווה.
לאחר אותה השקעה ראשונית, ולאור הדברים שאמר באפט לאחר מכן, אפשר היה ממילא להגדיר את היקפה של מניית טבע כ"גיהוק" בפורטפוליו העצום של השקעות ברקשייר האת'אוויי, וזה עדיין המצב. מהדיווח שלשום אמנם עולה כי ברקשייר האת'וויי הכפילה השקעתה במניית טבע ומחזיקה כעת 40.5 מיליון מניות של החברה, שהיו שוות טרם פתיחת המסחר אתמול 693 מיליון דולר, אך עדיין מדובר בשיעור של 0.4% מפורטפוליו המניות בהיקף של 173 מיליארד דולר שמנהלת ברקשייר האת'וויי.
אלא שדווקא ההתבטאות של באפט מתחילה להעיד על כך שהממלכה שהקים עוברת שינוי. החברה שלו הופכת לחברת השקעות כמו כל אחת אחרת, וכנראה שטבע היא לא יותר מעוד השקעה בפורטפוליו שמנהל השקעות הגיוני וחכם אמור לעשות. נראה שזה כבר אינו המגע הגאוני של משקיע הערך שמשקיף אל האופק.
הרבעון הראשון של ברקשייר האת'וויי הסתכם בהפסד צורב של 1.14 מיליארד דולר, מול רווח של 4 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. היה זה הרבעון הראשון זה 9 שנים שאותו סיימה הקרן בהפסד. אבל אז, לפני 9 שנים, היה לחברה שמושקעת במניות בכל העולם "תירוץ" סביר - המשבר הפיננסי הכבד. הפעם היו אלה כללי חשבונאות חדשים, שיצרו לחברה בעיות. גם ההכנסות התפעוליות של ברקשייר מ־90 החברות השונות שהיא מושקעת בהן נמצאות במגמת ירידה במשך חמישה רבעונים רצופים. המניה של ברקשייר האת'ויי ירדה ב־12.7% מאז 18 בדצמבר, אז נרשם השיא של השנה החולפת במחירה, ומאז היא מדשדשת.
אירע נוסף ברבעון הראשון, שמחזק את תמונת השינוי בברקשייר האת'וויי, הוא העובדה כי בניגוד למיתוס שעל פיו באפט רוכש מניות "לנצח", הוא נפרד מיתרת השקעתו בחברת גראהם הולדינגס, שהיתה בעבר המו"ל של ה"וושינגטון פוסט". זהו קשר שהחל לדעוך מבחינה כספית בשנים האחרונות, ומרגע שגרהם הולדינגס מכרה את אחזקתה בעיתון החשוב ב־2013 לג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון, הצידוק להשקעה בה השתנה. וכך, ברבעון שחלף הסתיימה ההשקעה של באפט בחברה באופן סופי. הצדדים אמנם החלו להיפרד כבר ב־2014, אז מכר באפט נתח משמעותי מאחזקותיו בגראהם הולדינגס, אבל אם מחפשים ציון דרך בעולם ההשקעות, אפשר לראות בזה חלק מסופו של עידן.
נראה כי ההשקעה של ברקשייר האת'וויי בטבע נעשית במסגרת ניהול הפורטפוליו העצום של הקרן - לא כמהלך אסטרטגי. זאת אף שהסיפור של טבע בשנה האחרונה הוא מסוג המצבים שבאפט אמור להתחבר אליהם.
טבע מתאוששת ממשבר קיומי כמעט, ומדובר בחברה עם יסודות איתנים ושליטה היסטורית בשוק עם חסמי כניסה גבוהים יחסית, בדמות רישוי מטעם מינהל המזון והתרופות של ארה"ב. אף שטבע חווה יותר ויותר מתקפות מצד מתחריה בתחום הגנריקה, המשבר והצורך להנדס מחדש את החוב הענקי שלה, תוך פעולות הקיצוץ הדרמטיות שמבצע המנכ"ל החדש קאר שולץ, אמורים להיות כר פעילות קלאסי למסחר בעבור באפט. אולם אם הוא היה באמת מתעניין בטבע ומחליט לבצע צעד נועז בכיוונה, תוך ניצול המשבר המתמשך במניה, סביר להניח שהיה רוכש מניות בהיקף משמעותי הרבה יותר.
הצעד המתון של השקעה נישתית כמעט בחברה בסדר גודל של טבע מזכיר באופיו השקעה נורמטיבית בתיק השקעות - דבר הנוגד את הדנ"א של באפט להשקעת ערך בעסקים שמכירים אותם מצוין. יש ציטוט המיוחס לבאפט, שהתבטא נגד הגיוון של תיק השקעות: "גיוון רחב נדרש רק כאשר המשקיעים אינם מבינים את מה שהם עושים".
טבע תפסה טרמפ על עיכוב המשאף של פריגו
בנוסף, לא יהיה זה לגמרי נכון לייחס את העלייה במחיר מניית טבע לבאפט בלבד, שכן היא קשורה גם לאירוע חיובי נוסף מבחינת החברה. התברר כי המתחרה שלה פריגו קיבלה חדשות שליליות, שבמקרה זה היו טובות מאוד לטבע. בסוף השבוע נודע כי לפריגו צפוי עיכוב בשיווק של משאף גנרי שיתחרה במשאף ה־ProAir של טבע בארה"ב. לעיכוב הזה יש משמעויות כספיות חיוביות עבור טבע, גם אם מדובר ב"הטבה" זמנית לטווח של חודשים עד שנה בלבד.
העיכוב בשיווק המשאף של פריגו הקפיץ את מניית טבע ביום שני ב־5.6% במהלך המסחר והעביר אותה אל מעל לרף 20 הדולרים. במונחי שווי שוק טבע חתמה את המסחר באותו יום בשווי שוק של 20.7 מיליארד דולר. היתה בכך חצייה של קו סמלי, שטבע לא שהתה בו מאז 26 בפברואר השנה.
עם באפט או בלעדיו, טבע הצליחה כמעט להכפיל את שווייה עד אתמול מאז השפל האחרון. ב־2 בנובמבר 2017 עמד שווי החברה על 11.4 מיליארד דולר בלבד, וזאת לקראת סיום תקופת המאבק של העובדים נגד השינויים החריפים המתחוללים בחברה. מאז עלה השווי ב־82% עד לפני פתיחת המסחר אתמול בוול סטריט.
על השאלה אם באפט מזהה הזדמנות בטבע יש לענות, לפי שעה, בהססנות מסויגת. ראשית, מפני שהוא עצמו הודה כי אינו מכיר את החברה, וגם משום שכנראה המניה הזו מהווה עבור מנהלי ההשקעות שפועלים בשמו רק סיפור אחד מתוך רבים. לכך יש לצרף את ההערכה שברקשייר האת'אוויי הולכת ומתרחקת מהתהילה שנקשרה לשמו של באפט ומציגה ביצועים שהולכים ו"מתנרמלים". נראה כי אין לקרן הרבה שפנים לשלוף מהכובע, וייתכן שהיא הופכת לחברת השקעות מן המניין. ההתאוששות של טבע אולי מקבלת זריקת דחף בכל פעם שצצה חדשה מכיוונו של באפט, אבל ככל שחולפים השבועות, מדובר באפקט קוסמטי. המהות לתמחור השוק מגיעה מהמהלכים שמבצעת החברה עצמה בשטח.