אבן קיסר: הרווח הנקי צנח ב-87%, המניה התרסקה ב-29%
הצרות לא עוזבות את אבן קיסר: הרווח הנקי נפל ברבעון הראשון של 2018 בעקבות קשיים בהרכבת מוצריה; החברה קיצצה את התחזיות לשנה כולה
נמשכת הטלטלה בחברת אבן קיסר. שבועות ספורים, לאחר שמנכ"ל החברה האחרון, רענן זילברמן, סיים את תפקידו ועזב לאחר כשנה בתפקיד, החברה פירסמה היום (ד') את התוצאות לרבעון הראשון של 2018, מהם עולה כי הביצועים שלה מתדרדרים בקצב מהיר. לאחר הדוחות המניה התרסקה ב-22% בפתיחת המסחר בניו יורק.
- לאחר שנה וחודש ו-15 מיליון שקל: מנכ"ל אבן קיסר רענן זילברמן פורש מהחברה
- 1.5 מיליון שקל בחודש; עלות השכר של מנכ"ל אבן קיסר
- אבן קיסר נאלצה לשלם פיצויים של 48 מיליון שקל ועברה להפסד
החברה סובלת לדבריה מקשיים בקווי היצור שלה בתחום משטחי הקוורץ. מורכבות של חלק מהמוצרים החדשים שלה מייצרת לה קשיים תפעוליים שמרסקים את הרווח הגולמי שלה, וכתוצאה מכך גם את הרווח הנקי - שצלל בשלושת החודשים הראשונים של השנה בכ-87% ביחס לתקופה המקבילה והסתכם בכ-1.46 מיליון דולר.
ההנהלה עדיין לא אופטימית, לפחות ביחס לתקופה הקרובה, שכן היא הורידה עם פרסום התוצאות את התחזית שלה לשנה הקרובה. אבן קיסר צופה כעת כי הכנסותיה בשנת 2018 יהיו בטווח של 610-590 מיליון דולר, ירידה חדה מהתחזית הקודמת שפירסמה בתחילת פברואר ונעה בין 612 ל-632 מיליון דולר. התחזית הנוכחית ל-EBITDA (המתואם) לשנת 2018 היא לטווח של 82-74 מיליון דולר, לעומת תחזית קודמת שנעה בין 102 ל-110 מיליון דולר.
מניית החברה מגלמת בתוכה את הסיפור הקשה מבחינת המשקיעים של מה שעובר על אבן קיסר. המנייה צללה מתחילת אפריל 2017 עד אתמול (ג'), טרם פתיחת המסחר בוול סטריט, בשיעור חד של כ-53%. שווי השוק של אבן קיסר טרם פתיחת המסחר אתמול בבורסה של ניו יורק עמד על כ-633.7 מיליון דולר.
ההכנסות הרבעוניות נותרו ברמה דומה לזו שנרשמה אשתקד, 136.1 מיליון דולר. אך בחברה הוסיפו כי במונחי שערי חליפין מקובעים, ההכנסות ירדו בכ-3.7%. שיעור הרווח הגולמי של החברה ירד בחדות והסתכם בכ-25.2% מההכנסות מול 36% אשתקד. הנפילה החדה בשיעור הרווח הגולמי מעידה על קשיים תפעוליים כבדים שמאפיינים את פעילותה של אבן קיסר.
קשיים בהליכי הייצור וניהול מלאי בעייתי
החברה, שמנסה לעמוד בקצב חדשנות גבוה, יצאה בקו מוצרים שהכנתם מורכבת מאוד וככל הנראה, קו המוצרים החדש מייצר לה קשיים תפעוליים בארץ וגם במידה מסוימת בארה"ב. בנוסף לבעיות בהליכי הייצור, לחברה גם ניהול מלאי בעייתי שמכביד עליה. המלאי גדל בתום הרבעון הראשון בכ-7% ביחס לשנה שעברה והסתכם בכ-142 מיליון דולר. הוא היווה כ-22.2% מסך המאזן של החברה, עליה ביחס לשיעור של 20% אשתקד.
הקשיים הללו אחראים בין היתר על ההתדרדרות בנתוני הרווחיות הגולמית. כמו כן, קצב צמיחת הפעילות של אבן קיסר בארה"ב אינו משביע רצון, והדירקטוריון מנהל תהליך למציאת מנכ"ל חדש בתקווה שיוציא את החברה מהמצב המשברי.
בעקבות נפילת הרווח הגולמי של החברה, ערכה ההנהלה בשנה החולפת הקטנה בסעיפי ההוצאות התפעוליות העיקריות שלה. היא הקטינה את המו"פ, ובעיקר את הוצאות השיווק והמכירות. אלה ירדו בכ-13.2% והסתכמו בכ-18.4 מיליון דולר. ולמרות שקיצצה בסיכומו של דבר בהוצאות התפעוליות בכ-3.8%, הרווח התפעולי נפל בכ-90.5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. דבר שהוביל כאמור לריסוק הרווח הנקי ברבעון הראשון.
ה- EBITDA, בנטרול עלות תגמול מבוסס מניות והוצאות הקשורות להסכמי פשרה והפסד מותנה, הסתכם ב-11.2 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2018, שיעור של 8.2% מההכנסות. ירידה מתונה יותר (לאחר הנטרול), מנפילת שיעור הרווח הנקי, של 54% ביחס לנתון דומה אשתקד. בחברה ציינו כי השינוי משנה לשנה משקף בעיקר את הירידה בשולי הרווח הגולמי.
הרבעון החלש מצטרף לשנה 2017 שהיתה לא פשוטה אף היא, סימן למשבר המתמשך בחברה. בשנה שחלפה נפל הרווח הנקי של החברה בכ-63.9% ביחס לשנת 2016 והסתכם בכ-27.56 מיליון דולר. ברבעון הרביעי החברה אף רשמה הפסד תפעולי, ממנו הצליחה להתאושש ברבעון הראשון כאשר רשמה רווח בסעיף. ההפסד התפעולי נבע מהפרשה חריגה בהיקף של כ-17 מיליון דולר, בשל עלויות של תוצאות בוררות משפטית.
המנכ"ל הזמני יעיר אורבוך מסר עם פרסום התוצאות לרבעון הראשון כי אלה היו "נמוכות מציפיותינו". הוא הוסיף כי בחברה פועלים כדי לשפר את הביצועים ולחדש את הצמיחה. אורבוך החליף את זילברמן שהודיע על עזיבתו בסוף מרץ האחרון. זילברמן שהחל לעבוד בחודש פברואר 2017, עזב לאחר קצת מעל לשנה בתפקיד תוך שנטל שכר בעלות כוללת של כ-15 מיליון שקל, צעד שהעמיד אותו תחת ביקורת ציבורית.