כאל: הרווח הנקי נחתך ב-41.6% ברבעון הראשון של 2018
ההסכם שחתמה חברת כרטיסי אשראי עם שופרסל, במסגרתו צירפה כ-300 אלף לקוחות חדשים, העלה את הוצאות השיווק שלה וחתך את הרווח הנקי שהסתכם ב-29 מיליון שקל
חברת כרטיסי האשראי כאל שבשליטת בנק דיסקונט רשמה ירידה משמעותית של 41.6% ברוווח הנקי ברבעון הראשון של 2018 זאת לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הרווח הסתכם ב-29 מיליון שקל.
- למה החביאה כאל הטבה של 30 מיליון שקל לשופרסל
- הכוח העודף של כאל עלול להזיק לצרכנים
- לוי הלוי מונה למנכ"ל חברת כרטיסי האשראי כאל
הסיבה העיקרית לירידה נעוצה בהסכם שחתמה כאל בנובמבר האחרון מול שופרסל - להנפקה משותפת של כרטיסי אשראי לחברי המועדון. במסגרת ההסכם, הוצאות השיווק של כאל עלו בצורה ניכרת והן העלו את הוצאות התפעול ב-15.5% ל-138 מיליון שקל. הוצאות השיווק עצמן עלו ב34.2% והסתכמו ב-99 מיליון שקל. מאז חתימת ההסכם עם שופרסל ועד היום צרפה כאל כ-300 אלף מחזיקי כריסטי אשראי חוץ בנקאיים.
הוצאות להפסדי אשראי עלו ברבעון לעומת הרבעון המקביל בכ-48% והסתכמו ב-40 מיליון שקל. מאז תחילת הפעילות המשותפת של כאל עם שופרסל הועמדו מסגרות אשראי בהיקף של כ-6 מיליארד שקל לכ-300 אלף מחזיקי הכרטיסים שצורפו כחלק מההסכם עם שופרסל. דבר זה תרם גם לעלייה בהוצאות להפסדי אשראי.
חלק אחר בעלייה בהוצאות להפסדי אשראי היא הצמיחה בתיק האשראי עצמו. יחד עם זאת ניכרת עלייה בהיקף האשראי הממוצע ומשך החיים של הלוואה ללקוח בודד, וירידה בהיקפי הגבייה באמצעות משרד עורכי הדין עימו עובדת החברה. כאל מציינת בדוח כי היא פועלת להתמודד עם המצב באמצעים שונים.
האטה בצמיחת תיק האשראי משום צעדי שמרנות שנוקטת כאל
למרות הירידה ברווח, ההכנסות עלו ב-9.6% במהלך הרבעון והם הסתכמו ב-396 מיליון שקל. תיק האשראי של הציבור צמח במהלך שלושת החודשים הראשונים של 2018 ב-2.5% ויתרתו עומדת על 4.28 מיליארד שקל. במהלך 2017 כולה צמח התיק ב-16.7% ולכן קצב הצמיחה לרבעון הראשון השנה מלמד על האטה בצמיחה.
בשנת 2016 צמח התיק בשיעור גבוה עוד יותר של מעל 26% ולכן בהחלט ירידה שיעור הצמיחה ברבעון הראשון השנה מלמדת על מידת שמרנות גבוהה בהרבה בחברת האשראי בהעמדת הלוואות.
כמו כן ממשיכה הירידה בריביות הממוצעות על הלוואות – 10.7% לעומת 10.8% לשנת 2017. יחד עם זאת בכאל הריבית היא גבוהה יותר בהפרש של כמה אחוזים לעומת ריבית ממוצעת בהלוואות שמעמידות שתי השחקניות האחרות – ישראכרט ולאומי קארד.
הסיבה לירידה בצמיחת התיק היא הגברת השמרנות בהעמדת הלוואות מצידה של כאל. כאל פונה ללווים בעלי פרופיל סיכון נמוך יותר בהשוואה לתקופות קודמות כאשר התאמת הריבית הספציפית להלוואה נעשית יותר ויותר פרסונאלית- ופחות מבוססת סוג הכרטיס שיש ללווה.
דורון ספיר מנכ"ל כאל יסיים תפקידו בתחילת יוני וישמש כמנכ"ל חברת הביטוח מגדל. מי שיחליפו הוא לוי הלוי, שמגיע מבנק דיסקונט שם משמש כראש חטיבת הטכנולוגיה.