$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

הדירקטורים שינהלו את בזק, בינתיים

בעלי המניות של בזק, בהובלת נציגי בי־קום והמשקיעים הזרים, החליטו לא להדיח את הדירקטורים שהכשירו את המיזוג עם yes שהוביל להסתבכותה הפלילית של החברה. הדירקטוריון החדש, רצוף פנים ותיקות ומוכרות, ינהל את החברה עד להכרעת הבנקים בזהות בעל השליטה הבא

גולן חזני 06:5229.04.18

השינויים במאזן השליטה בדירקטוריון בזק נדחו לפברואר 2019, כך עולה מהצבעת אסיפת בעלי המניות של קבוצת התקשורת שהתקיימה ביום חמישי האחרון.  

 

הדירקטוריון ימשיך למנות 13 חברים לאחר שבעלי המניות החליטו שלא לדון בהדחתם של הדח"צים (דירקטורים חיצוניים) טלי סימון ומודי קרת, שתמכו בעסקת בעלי העניין למיזוג בזק ו־yes. השניים ימלאו את כהונתם עד סיומה בפברואר הבא, ואז יצטמצם הדירקטוריון בשני דח"צים ובשני דירקטורים מטעם ביקום, בשל דרישות חוק הריכוזיות. 

 

   צילומים: אוראל כהן, עמית שעל, עופר חן, דנה קופל

 

 

מחר צפויה להתקיים ישיבת הדירקטוריון הראשונה בהרכבו החדש, ולמנות בין היתר ליו"ר את שלמה רודב, הנציג החדש של בעלת השליטה בבזק בי־קום. דוד גרנות, שכיהן עד כה כיו"ר זמני, זכה לאמון בעלי המניות ומונה לדירקטור בלתי תלוי, למרות האשמות חברת הייעוץ אנטרופי שלפיהן פעל נגד האינטרסים של בעלי המניות. גרנות לא יתמודד על תפקיד היו"ר שכן המינוי לדירקטור בלתי תלוי מונע ממנו לקבל תגמול עבור כהונתו.

 

נוסף לרודב, גרנות, סימון וקרת יכהנו בדירקטוריון נציגי בי־קום דורון תורג'מן, עמי בר־לב, אילן בירן ואורלי גיא; הדירקטורים החיצוניים זאב וורמברנד, עידית לוסקי ואמנון דיק; הדירקטור הבלתי תלוי דב קוטלר ונציג העובדים רמי נומקין. בימים הקרובים תחל ועדה הכוללת את רודב, גרנות, וורמברנד ותורג'מן לאתר מנכ"ל חדש במקום סטלה הנדלר.

 

במקביל, מתאמצים הבנקים הנושים של יורוקום, ששולטת בבזק בשרשור, לסיים את מכירת השליטה בחברת התקשורת לפני 3 במאי — המועד שקבע בית המשפט המחוזי לפירוקה. ביום חמישי הגישו בעלי תנופורט ירון אדיב וכידן דהרי הצעת רכישה חדשה הכוללת רכיב מזומן של 180 מיליון שקל ואפסייד (אפשרות לתוספת תלויה בביצועי מניה) של 130 מיליון שקל. אך בבנקים מעדיפים להתקדם עם הצעתו של איש העסקים נתי סיידוף, הכוללת רכיב מזומן זהה אך אפסייד של 450–400 מיליון שקל וכן סכום של 130 מיליון שקל לאינטרנט זהב, החברה־האם של בי־קום שדרכה מחזיקה יורוקום בחברת התקשורת. היום תתקיים פגישה משמעותית בין הבנקים לנציגי סיידוף בניסיון לחתום על הסכם.

 

החקירה נגד בעל השליטה ביורוקום שאול אלוביץ', שהביאה להתפטרותו ולהתפטרות בנו אור, צו הפירוק שהוצא ליורוקום ומכירת השליטה בבזק הפכו את אסיפת בעלי המניות לטעונה במיוחד. המצב החריג שאליו נקלעו בעלי השליטה הותיר לכאורה ואקום. קרן ההשקעות האקטיביסטית הזרה אליוט ניצלה את ההזדמנות כדי להציב דרישות ממשל תאגידי לדירקטוריון בזק, אך ככל שהתקרב מועד האסיפה, נוכחותה הלכה והידלדלה. לפי ההערכות, אליוט הגיעה להבנות עם היו"ר הזמני גרנות שצמצמו את מעורבותה.

 

לקראת האסיפה נוצרו שני מחנות בקרב בעלי המניות. הדירקטוריון בראשות גרנות שכר את חברת עמדה שהכינה רשימה של שמונה דירקטורים שמהם נבחרו שניים. מנגד הכינה חברת הייעוץ אנטרופי רשימה של שישה דירקטורים משלה למוסדיים שהובלו בידי פסגות ומיטב דש. אך המנצחת הגדולה היתה דווקא חברת הייעוץ ISS, שייעצה לגופים הזרים כיצד להצביע.

 

ISS היא זו שהמליצה בשעתו לזרים להצביע בעד עסקת בעלי העניין של בזק־yes ולמעשה אפשרה לאלוביץ' להעביר אותה באסיפת בעלי המניות. כעת היא המליצה שלא לדון בהדחתם של סימון וקרת, בטענה כי משפטית לא ניתן להדיחם מאחר שלא הובאו כל ראיות להפרת אמון מצדם. מה גם שרשות ני"ע טרם המליצה להעמידם לדין. למעשה, כפי שנמסר מאנטרופי עצמה לאחר ההצבעה, בי־קום והזרים הכריעו את האסיפה.

 

אנטרופי עצמה ספגה מפלה שכן שהמליצה ללקוחותיה לתמוך רק בשניים מהדירקטורים שהציעה בי־קום (רודב ובירן), אך לבסוף חמישה מביניהם נבחרו. בנוסף החברה המליצה להתנגד למינוי גרנות וקוטלר כדירקטורים בלתי תלויים, אך אלו לא רק שנבחרו אלא שלפי ההערכות, גרנות אף זכה לתמיכה של כ־90% מבעלי המניות. מתוך ששת המועמדים שהציעה אנטרופי רק דיק נבחר לדירקטוריון. בבזק טענו כי התנהלות אנטרופי, שגם איתרה מועמדים וגם המליצה לבחור בהם, מהווה ניגוד עניינים. דירקטוריון בזק סירב לראיין את מועמדי החברה וטען כי ניהל הליך שקוף משלו. "המוסדיים הישראליים לא נגררו אחרי הפופוליזם של אנטרופי", אמר גרנות.

 

ממיטב דש נמסר: "יחסי הכוחות באסיפה היו ידועים מראש, אך למרות זאת היה חשוב להעביר מסר ברור שלפיו כל נושא משרה וכל דירקטור שהיו נוכחים בביצוע עסקת בעלי עניין שפוגעת בציבור ייתקלו במשקיעים מוסדיים שיעשו כל שביכולתם כדי להרחיקם מהחברה".

 

שלמה רודב: חוזר להיות האיש החזק בבזק

 

שלמה רודב, ששימש כיו"ר בזק בתקופת אייפקס וחיים סבן עד פרישתו ב־2010 והחלפתו בידי בעל השליטה שאול אלוביץ', חוזר להיות האיש החזק בבזק. רודב נתפס כמנהל ריכוזי ודומיננטי שמכיר היטב את חברת התקשורת. לכהונתו הקודמת מונה במטרה שייצב את החברה וייבנה אותה מחדש לאחר שרשות ני"ע דרשה להחליף את מנכ"ל החברה דאז יעקב גלברד על רקע אופציות שקיבל מהחברה.

 

רודב הוצע לתפקיד בידי משפחת אלוביץ' במסגרת שיחות משא ומתן למכירת השליטה בבזק שקיימו נציגי המשפחה עם נתי סיידוף. מאז עבר המשא ומתן טלטלות מרובות וכעת הוא מנוהל ישירות בין סיידוף לבנקים, אך נראה כי סיידוף לא יבצע שינויים מרחיקי לכת לפחות עד שיקבל היתר שליטה. הסיטואציה עלולה להסתבך במידה ולבסוף השליטה בבזק תירכש בידי גורם חיצוני, שעשוי לרצות מועמד מטעמו לניהול הדירקטוריון או שיבקש את התפקיד לעצמו. במקרה כזה מעמד היו"ר עשוי להסתנות באסיפה הכללית הבאה של בעלי המניות.

 

בשיחות פרטיות ציין רודב כי אינו מגיע מטעם גורם כלשהו וכי ישמש כיו"ר מקצועי ולא מטעם בעל שליטה זה או אחר. רודב הוא בעצמו איש עסקים ומחזיק בקבוצת קירור, מחברות המזון הגדולות במדינה המחזיקה בין השאר בשליטה ביפאורה ובתפוגן עם שותפו רוני גת. השניים מנהלים בימים אלה מלחמת חורמה מול כלל תעשיות של לן בלווטניק, שמחזיקה ב־30% ממניות יפאורה ופועלת למכור אותן. המאבק בין הצדדים נראה מתקדם לכיוון בית המשפט, כך שבמקביל לפעילותו בבזק צפוי רודב לכאב ראש נוסף.

 

גולן חזני

 

אמנון דיק: אימת העובדים שבה לחברה

 

מבין ששת המועמדים לדירקטוריון שהציעה חברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי נבחר רק אחד: אמנון דיק. עבור דיק מדובר בחזרה לחברה שעזב לפני 13 שנה לאחר ששימש בה כמנכ"ל במשך שלוש שנים, מהמורכבות שידעה חברת התקשורת. כהונתו ב־2005–2003 זכורה בעיקר בשל המאבק הקשה שניהל עם ועד העובדים סביב הפרטת החברה והליך ההתייעלות שהוביל בה, מאבק שנוהל בעיקר מול יו"ר ועד העובדים שלמה כפיר.

 

דיק ביקש לפטר 200 מעובדי בזק ולייעל את החברה, ואילו כפיר האשים אותו כי אינו מכין את החברה כראוי לתחרות. המאבק בין השניים היה אישי וייצרי, ונוסף להפגנות עובדים מול בניין בזק כלל שריפת בובה בדמותו של דיק והצעדת חמור במסדרונות החברה בקומה שבה ישב משרדו.

 

דיק משמש כיום כדירקטור בבנק הפועלים ולפי חוק הריכוזיות הוא אינו יכול לכהן במקביל כדירקטור בתאגיד פיננסי משמעותי וגם בתאגיד ריאלי משמעותי. כהונתו בבנק הפועלים אמורה להסתיים רק בשנה הבאה ולכן הוא צפוי להתפטר מהתפקיד כדי שיוכל להתמנות לתפקיד בבזק.

 

כפיר, שמשמש גם היום כיו"ר הוועד בבזק, הופתע מחזרתו של דיק לדירקטוריון החברה לאחר שהשניים היו בנתק מאז סיום כהונתו של דיק כמנכ"ל. מבחינתי זה הזוי", אמר כפיר. "אבל מעשיו יקרבוהו ומעשיו ירחיקוהו. הוא העביר אלי מסרים שעשה טעויות ושזה לא עניין אישי, מה שקרה אז".

 

במקביל תומך כפיר במינוי של רודב ליו"ר הדירקטוריון — "אני מאמין שהוא יעלה את בזק על דרך המלך, זה מה שחשוב עכשיו" — ואומר כי הוא מקווה שלחברה לא יהיה בעל שליטה חדש אלא שמניותיה יפוזרו בבורסה.

 

גולן חזני

 

 

 

4 תגובות
בטל שלח
  • לחקור מהלכי אנטרופי, ביזו המוסדיים ועשו נזק לציבור (ל"ת)
    דן,(29.04.18)
  • דב קוטלר - לא שכחנו את "פריזמה", ואתם? (ל"ת)
    עזריה,(29.04.18)
  • לחקור את מעללי גרנות (ל"ת)
    כאוס,(29.04.18)
  • נגמר הבלאגן ועכשיו בזק בדרך להצלחה (ל"ת)
    ציון,(29.04.18)
x