$
בורסת ת"א

אפקט המלחמה בדאעש: מקסימה המייצרת פחמן דו חמצני לתעשייה הודיעה על צפי לשיבושים

החברה אחראית על 80% מייצור הגז בארץ ומייבאת כמויות משמעותיות שלו ממצרים. אספקה זו שובשה בשל המלחמה המצרית בדאעש בסיני. הדבר יכול להשפיע בין היתר על ייצור משקאות מוגזים והתפלת מים

חזי שטרנליכט 17:2823.04.18

אפקט המלחמה המצרית בדאעש בחצי האי סיני מגיע אל ענף המשקאות הקלים. חברת מקסימה, חברה שמייצרת גזים לתעשייה הודיעה אתמול (א') אחה"צ על צפי לשיבושים משמעותיים באספקת פחמן דו חמצני החל כבר מהשבוע הבא. החברה אחראית על 80% מייצור הגז בארץ והיתרה מיוצרת על ידי חברת אדמה (לשעבר מכתשים אגן), שהינה כיום חברה ציבורית סינית.

 

כמו כן, מייבאת החברה כמויות משמעותיות של הגז ממצרים, אך אספקה זו שובשה בשל המצב בסיני, מחודש פברואר האחרון. להערכת מקסימה מדובר בצמצום של עשרות אחוזים בהיקף אספקת הגז למשק.

ההשלכה של מחסור בפחמן דו חמצני על התעשייה יכולה להשפיע על מספר מגוון של תעשיות, מתעשיית המשקאות המוגזים דרך ענפי החקלאות, חברות בתחומי הבריאות ועד לענף התפלת המים, שם לגז יש השפעה משמעותית.

 

עם זאת, בענף המשקאות הקלים אין סימנים לבהלה. גורמים בכירים בענף טוענים בתוקף כי שם מבצעים עבודת הערכות לוגיסטית וכי לא צפויה השפעה דרמטית למחסור האפשרי בגז המדובר. בעניין המחיר של המשקאות המוגזים גם לא צפויה השפעה למחסור, שכן לדברי הגורמים, עלות הפחמן הדו חמצני כרכיב מהמשקאות היא זניחה ביחס לחומרי הגלם האחרים.

 

ג'ורג' חורש, מבעלי מקסימה ג'ורג' חורש, מבעלי מקסימה צילום: אוראל כהן

 

עם זאת, ההשפעה שכן עשויה לנבוע מהמחסור עלולה להיות בענף המים המותפלים. חלק ממפעלי ההתפלה נעזרים בפחמן דו חמצני כדי להמיס אבן גיר ולהחזיר באמצעות זאת את המינרלים למים המותפלים. בעוד שמפעלים אחרים משתמשים בחומרי גלם אחרים. עדיין לא ברורה ההשלכה של השיבושים באספקה על משק המים המותפלים.

 

הסיבות לשיבושים לפי מקסימה, חברה ציבורית שבעלי המניות המרכזיים בה הם איש העסקים ג'ורג' חורש, יבואן רכבי טויוטה לארץ, שמחזיק ב-77.6% מהחברה ואמיליה פיתוח שנשלטת על ידי עודד פלר, שמחזיקה בה בכ-14.6%, נובעות בעיקר מסגירת הגבול עם סיני שדרכו מייבאת החברה פחמן דו-חמצני, שאותו היא מספקת מעבר לכמויות שהיא מייצרת בעצמה.

 

הפסקת הייבוא ממצרים החלה מחודש פברואר האחרון ובחברה ציינו כי בשנים האחרונות לא נרשמה סגירה כל כך מתמשכת של הגבול עם מצרים. כמו כן, החברה צפויה בתחילת מאי לבצע השבתה יזומה של אחד המפעלים שמספקים לה את חומרי

הגלם לצורכי תחזוקה. מדובר בהשבתה הצפויה של מתקן הייצור של חברת כיל ברותם.

 

מפעל זה מושבת בתקופה זו מדי שנה לצורכי תחזוקה שוטפת והוא יחזור לפעילות שלו בחודש מאי. בחברת מקסימה ביקשו שלא להתייחס לנושא המדובר מעבר לדיווח שמסרו לבורסה לניירות ערך והפנו אליו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x