שעות לפני החג: שיכון ובינוי פרסמה הדוחות - והציגה צניחה ברווח; "לא יכולים להעריך את השפעת החקירות"
הכנסות חברת התשתיות של קבוצת אריסון עלו ב-20% בשנה שחלפה, אך הרווח התפעולי צנח ב-42%; הסיבה העיקרית לירידה - רווחים שנרשמו ב-2016 ממכירה של כמה פרויקטים; בנוסף רשמה שיכון ובינוי הפרשה לירידת ערך של 82 מיליון שקל על מפעל אלקון
רגע לפני ערב חג הפסח, שיכון ובינוי מקבוצת אריסון מסכמת את 2017 עם תוצאות חלשות. חברת התשתיות והנדל"ן של שרי אריסון שעלתה לאחרונה לכותרות בעקבות פרשת השוחד לכאורה באפריקה, שבמסגרתה אף נעצר ונחקר מנכ"ל החברה לשעבר עופר קוטלר, סיימה את 2017 עם ירידה של 60% ברווח הנקי לשנת 2017 ל-230 מיליון שקל.
- הבכיר שנעצר לחקירה בפרשת השוחד בשיכון ובינוי: מנהל אזור אפריקה, בנימין ארביט
- חקירת השוחד בשיכון ובינוי מתרחבת: המשטרה הקפיאה נכסים של עופר קוטלר ב־30 מיליון שקל
- בשל החשדות לשוחד: מעלות מכניסה את שיכון ובינוי לרשימת מעקב
בשורה התחתונה, הבכירים בשיכון ובינוי טוענים כי אין ביכולתם להעריך את הנזק שייגרם מהחקירה: "בשלב מקדמי זה אין ביכולתה של החברה להעריך את החשיפות הנובעות מחקירות המשטרה, הליכי הביקורות של הבנק העולמי, הפנייה לתביעה הכללית בשוויץ, הבדיקה הפנימית והליכים אחרים אשר עשויים להתפתח בארץ ובעולם, אם וככל שקיימות, כמו גם את החשיפות הפוטנציאליות לחברה וההשפעות שיכול שיהיו על כלל היקף פעילותה, תוצאות פעולותיה ותזרימי המזומנים שלה בעתיד. אם יתברר כי בוצעו פעולות בלתי חוקיות בקשר עם האמור לעיל, עלולה להיות לכך השפעה מהותית לרעה על החברה, שבשלב זה אין ביכולתה להעריך".
ירידה ברווח התפעולי ומחיקה על מפעל אלקון
בשנת 2017 רשמה שיכון ובינוי הכנסות של כ-6.4 מיליארד שקל, עלייה של 20% לעומת 2016. ההכנסות הושפעו בעיקר מהיקפי הביצוע בפעילות הקבלנות בישראל כתוצאה מפרויקט אשלים להקמת תחנת כוח תרמו סולרית ירוקה בנגב.
אבל העלייה בהכנסות לא תורגמה לעלייה ברווח. הרווח התפעולי ירד ב-42% ועמד על כ-583 מיליון שקל. הסיבה העיקרית לירידה היא רווחים שנרשמו ב-2016 ממכירה של כמה פרויקטים, בהם מפעיל מתקן התפלה בחדרה, אגירה שאובה, והפרויקט בקולומביה. בנוסף, ב-2017 רשמה החברה הפרשה לירידת ערך של 82 מיליון שקל על מפעל אלקון, העוסק בטיפול בשפכים ובבוצות תעשייתיים שמזה זמן רושם ירידות ערך ומסב לשיכון ובינוי הפסדים.
מחצית מהרווח של שיכון ובינוי הגיע מפעילות של סולל בונה בישראל. כמו כן, החברה סיימה עם צבר עבודות גבוה שמסתכם בכ- 13.3 מיליארד שקל, ולא כולל פרויקטים נוספים בהם החברה זכתה בהיקף כ- 1.5 מיליארד שקל.
בחודשיים האחרונים ביצעה שיכון ובינוי כמה צעדים על מנת להצטייד במזומנים. כשבועיים לפני פרסום התוצאות הכספיות דיווחה החברה על הסכמות מול שותפותיה בפרויקט מנהרות הכרמל (כרמלטון) ובפרויקט שיקום, תפעול ואחזקת כבישים בצפון. בהתאם להסכמות תתקדם החברה בעסקה למכירת חלק מאחזקותיה בפרויקטים אלו למשקיעים מוסדיים. עם השלמת העסקה, הכפופה לכמה תנאים מתלים, צפויה החברה לקבל כ-580 מיליון שקל, ולרשום רווח של כ-250-300 מיליון שקל.
בנוסף, לקראת סוף השנה זכתה שיכון ובינוי בפרויקט לביצוע עבודות הנדסיות בדרום הארץ עבור משרד הביטחון בהיקף של כ-640 מיליון שקל (שאינו כלול בצבר העבודות לסוף השנה). כמו כן, בפברואר 2018 זכתה בחוזה להקמת שדה תעופה באוגנדה בהיקף של כ-309 מיליון דולר.
עלות שכרו של מנכ"ל החברה לשעבר ירון קריסי הסתכמה בכ-5 מיליון שקל שכללה שכר של 2.3 מיליון שקל, מענק של 2.2 מיליון שקל ואופציות ותשלומים נוספים בשווי של 400 אלף שקל. עלות שכרו של יו"ר החברה משה לחמני הסתכמה בכ-4.5 מיליון שקל והיא כללה שכר בסיס של 2 מיליון שקל, מענק של 1.7 מיליון שקל ואופציות ותשלומים נוספים בשווי של 770 אלף שקל.