"לא בטוח שהחשש העיקרי של השווקים הוא מפני החרפת מלחמת הסחר"
הבורסות בעולם רועדות - המומחים מסבירים מהן הסיבות לכך, ומה צופן לנו העתיד; אלכס זבז'ינסקי: "לסין ולארה"ב יש אינטרס להגיע להסכמות ולסיים את הקרב"; רינת אשכנזי: "המאקרו והמיקרו בסדר, הנתונים הגיאו-פוליטיים הורסים את החגיגה"
הבורסה בתל אביב הצטרפה היום לגל הירידות העולמי, ואיבדה כמעט 3%. ברקע - החלטת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מכסים על מוצרים המיובאים מסין, שהביאה להעמקת החשש מפני מלחמת סחר. עם זאת יש הסבורים כי יש גורמים נוספים לירידות.
"לא בטוח שהחשש העיקרי של השווקים הוא מפני החרפת מלחמת הסחר", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש. "הנזק שיכולים לחולל הסינים לאמריקאים לא בהכרח קטן מהפגיעה שתיגרם לכלכלה הסינית מהחרפת מלחמת הסחר מצד ארה"ב. לכן, יש לצדדים אינטרס משותף להגיע להסכמות שניתן להציג אותן כהישג ולסיים את הקרב. יש לקוות שהממשל המתגבש של טראמפ לא יהיה קיצוני מדי מכדי לפעול משיקולים פרגמטיים".
לדבריו, "הדבר שיכול להטריד את השווקים לא פחות ממלחמת הסחר זאת היחלשות הנתונים הכלכליים בעולם ובמיוחד באירופה שהופיעה לאחרונה. גם בארה"ב עצמה, התנודתיות בשווקים הפיננסיים, ועליית הריביות, במיוחד ריבית הליבור, עלולות להקרין על הפעילות בכלכלה האמריקאית".
"שוק המניות המקומי פתח את שבוע המסחר בירידות שערים חדות, על רקע המשך המגמה השלילית בעולם מסוף השבוע", אמר דודי רזניק, מנהל דסק מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון. "שוקי המניות בעולם רשמו ירידות חדות ביום שישי על רקע חשש מהחרפה במלחמת הסחר שפתח הנשיא טראמפ בעיקר מול סין, כך שהבורסה בת"א למעשה מיישרת קו עם העולם. לאחרונה עלה החשש בעולם מנכסי סיכון ובעיקר מניות, מה שבא לידי ביטוי בעלייה במדד הפחד בארה"ב - מדד ה-VIX".
לדברי רזניק, "ככלל, הבורסות בעולם נמצאות ברמה גבוהה מאוד לאחר שנים של עליות שערים ובעיקר בין נובמבר 2016 לפברואר 2018. ברמות האלו, כל ידיעה שלילית משפיעה על השווקים באופן מיידי לעומת התעלמות מידיעות חיוביות, כמו הודעת הריבית של הפד בשבוע שעבר, אשר תאמה את ציפיות השוק".
הוא מוסיף כי "נראה שבניגוד ל-2017, שוקי המניות השנה צפויים להיות תנודתיים, כאשר מרבית תשומת הלב תהיה לצעדים שינקוט טראמפ וליציבות שלטונו. ככל שיימשכו הפעולות נגד סין ושאר העולם, ובמידה שתימשך גם רכבת היועצים של טראמפ, נראה כי שוקי המניות יגיבו בשלילה, בעיקר על רקע רמת התמחור הגבוהה יחסית".
כלכלת המיקרו מאקרו בסדר, זה הגיאו-פוליטי שהורס את החגיגה
"הירידות היום מגיעות בעיקר ממרחץ הדמים בוול סטריט ונובעות ממכלול של אירועים", אומרת רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם מבית אקסלנס. "ראשית, מלחמת הסחר שטרמפ מתעקש עליה, הסיפור עם גניבת הנתונים הפרטיים של פייסבוק שמוביל את הירידות של מנית הטכנולוגיה (ענף שהיה בשנה שעברה עם התשואות הכי יפות) וסיפור העלאת הריבית בארה"ב.
לדבריה, "בעוד שבועיים צריכה להתחיל עונת הדוחות בוול סטריט, של הרבעון הראשון של 2018, שאמורה להיות מאוד חיובית", ממשיכה אשכנזי. "הרפורמה במס צפויה להיטיב עם תוצאות החברות וריבוי הביי-בק שהן מבצעות גם מציף את ערכן".
"אז לסיכום, נתוני הכלכלה, הן ברמת המאקרו והן ברמת המיקרו, הם בסדר גמור, אבל מה שהורס את החגיגה זה הנתונים הגיאו-פוליטיים" אומרת אשכנזי. "כאן מדובר על התנהגות של בני אדם (מנהיגים) ובשל כך זה הרבה יותר קשה להעריך אם הירידות בשווקים יימשכו או לא".
"רמת המחירים זולה וסבירה - השנה תסתיים בצד הירוק"
"יש כמה אלמנטים שחברו יחדיו וגרמו לירידות החדות, ובראשם מלחמה הסחר בין ארה"ב לסין שהעלתה את הפאניקה בשווקים", כך אמר מנכ"ל בית ההשקעות יצירה, אילן ארד קשת. "חזרנו לתשואה שלילית של המדדים המובילים בארה"ב מתחילת השנה (חוץ מנאסד"ק)".
לדבריו, "הקונים נמצאים היום בעמדת המתנה, אפילו מנצלים הודעות חיובית כמו העלאת הריבית בארה"ב כדי להיפטר מסחורה, ולראייה השוק, שקיבל את הבשורה בחיוב, סיים את יום המסחר בטריטוריה האדומה. מבחינת ההמשך - רמת התנודתיות תפחת, אנחנו לא נראה עוד 'יום שני שחור' של ירידות גבוהות מ-4% ביום".
הוא הוסיף כי "מלחמת הסחר זה לא משבר כלכלי כמו 2008, אנחנו נמצאים ברמות תמחור סבירות, ואחרי הירידות הנוכחיות אפילו לא יקרות. אני מאמין שהשנה תסתיים על הצד הירוק באפיק המנייתי".
"לאף אחד לא אכפת מהתנודתיות אם השוק עולה"
"מי ששינו את סנטימנט המשקיעים היו בעיקר שלושה דברים: השוק ציפה להעלאת ריבית בקצב גבוה יותר - לראיה, הירידה במניות הבנקים; החדשות הרעות של פייסבוק שגורמות לכל השוק לתמחר מחדש את מניות הטכנולוגיה הגדולות; וכמובן האיומים מהבית הלבן על סין, שמצידה לא יושבת בחיבוק ידיים", מסביר סטיבן שונפלד, מייסד ומנהל ההשקעות הראשי של BLUESTAR INDEXES.
לדבריו, "אם אני מצליח לקרוא נכון את הפסיכולוגיה של וול סטריט אני מניח שהירידות יימשכו, והתחתית תהיה יותר נמוכה מהשפל שנרשם בפברואר השנה. לאף אחד לא אכפת מהתנודתיות בשווקים כל עוד הם ממשיכים לעלות, השאלה הגדולה היא האם הירידות ייגמרו מחר, בשבוע או בחודש הבא, אבל יש לשוק עוד תיקון לעשות לפני שהוא יחזור לעלות".
שונפלד אמר עוד כי "לגבי השוק הישראלי, הוא כבר מזמן הפך להיות שוק גלובאלי, עם הרבה מניות דואליות שמשפעות מהירידות בנאסד"ק. אבל אני מקביל את המשק הישראלי ליעל; כשהגורילה (ארה"ב) רבה עם הדב (סין), היעל קצת נפגעת, אבל היא תמיד תמצא דרך לברוח כי יש דרישה בעולם לטכנולוגיה הישראלית".
"בנק ישראל בא בלי כלים למשבר"
"מתחילת השנה השוק היה במתח, בגלל רמות השיא שאליהן הגיעו המדדים המובילים, אבל זה עוד היה סביר. שהמכפילים נגעו בשיא כל הזמנים, זה הראה שמחירי המניות בעולם יקרים מאוד", מסביר שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי לשוק המקומי, פיוניר ניהול הון.
"מלחמת הסחר דומה למצב לפני הברקזיט, יש הרבה חוסר וודאות ולא ברור על איזה מוצרים מדובר וכמה מהר זה יקרה" ממשיך בן אריה. "יש תהליך ארוך לפנינו אבל את המהירות של השוק אי אפשר לנצח, מנגד, זה לא נתפס כמה המצב הכלכלי של ארה"ב טוב – אז עם כל הכבוד למלחמת הסחר היא לא תהרוס אותה".
"השאלה מה יקרה אם תהיה עליית תשואות אמיתית, אם התשואות האג"ח ל-10 של ארה"ב יעלו, בהתחלה יתייצבו ברמות של מעל 3% ואולי אפילו יגיעו ל-4%, אז כבר תהיה אלטרנטיבה אמיתית לשוק המניות" מסכם בו אריה. "בנק ישראל ומלחמתו בדולר והריבית האפסית השאירה אותו בלי כלים להתמודד עם משבר אינפלציוני, וקרנית פלוג רק מדברת. אז איפה לשים את הכסף? לדעתי בשוק האמריקאי".