הרווח השנתי של פז ירד ב-17%; תמכור אחזקותיה בשופרסל פיננסים ב-147 מיליון שקל
בין הגורמים לירידה ברווח הנקי המתואם - שעמד על 497 מיליון שקל: שיפוץ תקופתי שהשבית את פעילות בית הזיקוק למשך רבעון שלם; במקביל הודיעה פז על חלוקת דיבידנד של 400 מיליון שקל
חברת פז מסכמת את שנת 2017 עם ירידה של 17% ברווח הנקי המתואם לסכום 497 מיליון שקל, כך על פי הדוחות הכספיים שפירסמה היום (א'). הירידה נבעה מחולשה בכל מגזרי הפעילות.
לפי כללי החשבונאות המדווחים, החברה סיימה את השנה עם עלייה של 3.7% בהכנסות שהסתכמו ב-11.2 מיליון שקל ועם עלייה של 5% ברווח הנקי ל-572 מיליון שקל. במקביל לפרסום הדוחות הודיעה החברה על חלוקת דיבידנד של 400 מיליון שקל.
- אילן רביב ישקיע מכספו האישי במיזם חדש שבו תשקיע גם מיטב דש
- ישראמקו סיימה את 2017 ברווח נקי של כ-308 מיליון דולר
- תחזית אופטימית ל-2018 בפריון - לאחר מחיקת ענק נוספת בדוחות
הרווח התפעולי המתואם השנתי של חטיבת הקמעונאות והמסחר, החטיבה הגדולה ביותר של פז, הסתכם בכ-415 מיליון שקל, ירידה של 1.1% מול השנה הקודמת. החברה הסבירה כי תוצאות החטיבה הושפעו מעלייה בכמות הדלקים הנמכרים בתחנות, גידול במחזור רשת חנויות הנוחות YELLOW, גידול משמעותי במכירת דלק סילוני (עלייה של 9%) בעקבות עלייה בהיקף הטיסות והמשך עלייה ברווחיות מפעילות הנדל"ן של מתחמי החברה.
לצד זה נפגעה רווחיות החטיבה משחיקת מרווח השיווק, וכן מהמגמה המתמשכת של מעבר בשוק מצריכת מזוט לגז טבעי. סיבה נוספת לשחיקת הרווחיות היא ירידה בכמויות הסולר שרוכשת הרשות הפלשתינית, לנוכח אספקת דלקים שהיא מקבלת ממצרים.
הרווח התפעולי המתואם השנתי של חטיבת הזיקוק הסתכם בכ-157 מיליון שקל, ירידה של 19%. תוצאות חטיבת הזיקוק הושפעו השנה מהשיפוץ התקופתי שבוצע והשבית את פעילות המפעל למשך רבעון שלם (רבעון שני), ובשל שתי תקלות משמעותיות שפגעו באופטימיזציית הייצור – התקלה במקשר הימי של חברת החשמל והשריפה במתקן מה"ד הסולר.
מרווח בית הזיקוק אשדוד עמד השנה על כ-8.9 דולר לחבית ( לעומת 7.3 דולר לחבית בשנת 2016) מול מרווח ייחוס אורל שעמד על 5.3 דולר לחבית (לעומת 4 דולר לחבית בשנת 2016), ומרווח KBC שעמד על כ-5.9 דולר לחבית (4.3 דולר לחבית בשנת 2016).
הרווח התפעולי המתואם השנתי של חטיבת התעשיות (בה פועלות פזגז, פז שמנים, פזקר, פז שירותי תעופה ופז נכסי תעופה) הסתכם בכ-206 מיליון שקל, ירידה של 23%.
ההפרש ברווח התפעולי השנתי הושפע משמעותית מרווחים חד פעמיים שחלו שנה שעברה, שנבעו ממכירת נכסים. רווחיות החטיבה נפגעה השנה גם מירידה במרווחים שנבעו מעליה במחיר חומרי הגלם, ירידה במחירים בשל התחרות במשק וכן שער האירו הנמוך שייצר עדיפות למוצרים מיובאים על פני אלו המיוצרים בישראל.
לראשונה חשפה פז את היקף הנדל"ן הלא מנוצל שבבעלותה לאור כוונתה לממש ולהשביח נכסי מקרקעין אלו בחמש השנים הקרובות ולצור ערך מוסף לצד עסקי הליבה. בידי החברה זכויות בנייה מאושרות בהיקף של כ-44 אלף מ"ר באזורי ביקוש עירוניים שטרם מומשו. כמו כן, החברה מקדמת השבחת מקרקעין שעשויה להניב זכויות בנייה נוספות של 106 אלף מ"ר. בחמש השנים הקרובות תפעל החברה למימוש והשבחת שטחים אלו לצורכי מגורים, משרדים ומסחר.
פז מוכרת אחזקותיה בשופרסל פיננסים תמורת 146.5 מיליון שקל
נוסף על הדוחות, פז דיווחה כי הגיעה להסכמות עם חברת שופרסל לפיהן היא תמכור לה את אחזקותיה (20%) בשותפות שופרסל פיננסים תמורת 146.5 מיליון שקל. העסקה משקפת לשופרסל פיננסים שווי של 732.5 מיליון שקל.
אחזקתה של פז בשופרסל פיננסים היתה רשומה בדוחות הכספיים של החברה בטרם קבלת הערכת השווי בשווי של 86.5 מיליון שקל, ועל כן היא צפויה לרשום רווח לפני מס של 60 מיליון שקל ממכירת 20% ממניותיה של שופרסל פיננסים.