שיפור בתוצאות בנק אגוד בסיכום השנה - בהמתנה להכרעה בעסקת מזרחי-טפחות
אגוד סוגר את 2017 עם רווח של 141 מיליון שקל ותשואה להון של 5.8% - לעומת רווח של 45 מיליון שקל ותשואה להון של 1.8% בתוצאות המנוטרלות של 2016. בעלי השליטה ממתינים להחלטת בנק ישראל על הסכם המכירה למזרחי טפחות
בנק אגוד מסכם את 2017 - הבנק רשם בשנת 2017 רווח נקי של 141 מיליון שקל, לעומת הפסד של 49 מיליון שקל בשנה קודמת. אגוד מציג תשואה להון של 5.8%, הרמה הנמוכה במערכת הבנקאית המקומית (למעט בנק ירושלים שרשם תשואה להון של 4.5%).
- אפקט ליאורה עופר: משפחת ורטהיים נוטה להישאר במזרחי טפחות ולצאת מאלוני חץ
- ועד עובדי בנק אגוד השבית שוב את כל הסניפים
- לקראת המיזוג: אגוד נערך למכירת תיק המשכנתאות
ב-2016 נרשמה לאגוד הוצאות התייעלות של 114 מיליון שקל, אשר בנטרולן רשם הבנק רווח של 45 מיליון שקל. התשואה להון של אגוד בשנת 2016, בנטרול הוצאות התייעלות, עמדה על 1.8%.
הבנק מציג שיפור ביחס היעילות (יחס הוצאות להכנסות – שיעור נמוך יותר משמעו יחס איכותי יותר), שעומד על 77%, לעומת 85% ב-2016. בה בעת, זהו עדיין יחס יעילות איכותי פחות מיתר הבנקים, שמציגים נתון של פחות מ-70% (למעט ירושלים, עם יחס של 82%).
בנובמבר האחרון הודיעו בעלי השליטה באגוד על כוונתם למכור את מניותיהם בבנק למזרחי טפחות – עסקה שאם תאושר תוביל למיזוג פעילותו של אגוד לתוך מזרחי. בין התנאים המתלים לעסקה, אישור בנק ישראל והסכמות עם ועדי העובדים באגוד, וזאת תוך שישה חודשים, תקופה הצפויה להסתיים לקראת סוף מאי. בתגובה להודעה על העסקה הכריזו העובדים בקיץ על סכסוך עבודה ובחודש דצמבר אף שבתו כמה ימים.
אם בדו"ח הרבעוני הקודם הבנק התריע על ירידה ברמת הוודאות של מימוש התוכנית האסטרטגית הרי שבדו"ח השנתי אגוד מציין כי לעת עתה יישום חלקים מסוימים מהתוכנית האסטרטגית נמצא בהקפאה אם לא בוטל לחלוטין: "לנוכח אי הוודאות אליה נקלע הבנק, החליט הדירקטוריון לאחר שבחן את ההשקעות הנגזרות מהתוכנית האסטרטגית בהיבטי עלות מול תועלת שלא לבצע חלק מהן". החלטה כזו יש בה כדי לספק אינדיקציה חזקה לכך שהדירקטוריון ובעלי השליטה נערכים לעסקה. אמנם הדירקטוריון וגרעין השליטה לא בהכרח יודעים להעריך את סיכויי אישור העסקה מצידם של הרגולטורים, בעיקר רשות ההגבלים העסקיים, אולם בהחלט נראה כי הם מערכים ומקווים לקבל אור ירוק מרשות ההגבלים. התוכנית האסטרטגית כוללת בין היתר חדשנות בתחום הדיגיטל בצד הקמעונאי, ובאשראי העסקי היא כוללת המשך הפעילות וההתמחות בתחומים כמו שוק ההון וליווי הבנייה למגורים.
פרט מעניין נוסף שנחשף קשור לאספקת שירותי המחשוב בבנק. אגוד, שצריך לאתר ספק לאספקת שירותי מחשוב, היות ואין לו מערכת מחשוב ליבה משלו, עדכן בדו"ח השנתי שהפסיק התהליך לאיתור ספק שכזה ובמקום זאת החלו מגעים ראשוניים עם בנק לאומי (שמספק כיום לאגוד את שירותי המחשוב) להארכת מועד סיום ההתקשרות שתוכנן .
עוד נאמר בדו"ח בהקשר למתיחות עם העובדים בשל העסקה: "מצב זה של אי ודאות פוגע ביכולתו של הבנק לגייס ולשמר עובדים,משליך על יחסי העבודה ועלול להביא להחרפה של הצעדים הארגוניים הננקטים על ידי העובדים".
הצדדים ממתינים כעת להכרעה של רשות ההגבלים העסקיים. זו אמורה היתה לפרסם את החלטתה – האם היא מאשרת את המיזוג או לא ובאילו תנאים, אולם לא הספיקה להכריע במהלך 30 הימים שעמדו לרשותה. נכון לעכשיו הרשות אמורה לפרסם את החלטתה אחרי חג הפסח.
ביום שלישי הקרוב ישבתו 1,200 העובדים ליום אחד והוועד יקיים כנס הסברה אליו צפויים להגיע העובדים על מנת לספק תשובות לשאלות שונות ולדון בדברים. ל"כלכליסט" נודע כי מספר מפגשים שהתקיימו עד כה בין הנהלת אגוד לבין ועדי העובדים בניסיון להגיע להסכמה על מתווה התייעלות ביחס לעובדי אגוד, לא נשאו פרי.