$
בורסת ת"א

רוית ברניב, יו"ר שיכון ובינוי לשעבר, נשלחה למעצר בית

בית משפט השלום סירב לבקשת המשטרה להאריך את מעצרה של יו"ר הקבוצה לשעבר בתשעה ימים, והורה לשלוח אותה למעצר בית עד יום חמישי. הותר לפרסום: רו"ח המבקר רובי לזרוב מ־BDO נעצר בחשד למתן שוחד ורישום כוזב במסמכי תאגיד

יניב רחימי, זוהר שחר לוי, תומר גנון וחזי שטרנליכט 08:1126.02.18

לאחר מעצרו ביום חמישי האחרון, של עופר קוטלר, מי שהיה מנכ"ל שיכון ובינוי, אתמול בבוקר היה נדמה שהחשדות לשוחד לכאורה עולים לקומת ההנהלה, כשהמשטרה עכבה לחקירה לחקירה את רוית ברניב, לשעבר יו"ר שיכון ובינוי ואת אברהם אדמוני, מבקר פנים בחברה־הנכדה SBI שפועלת באפריקה. אבל שופט בית משפט השלום בראשון לציון, עמית מכליס, שפך מים קרים על התלהבות המשטרה, כשלא נענה לבקשתה להאריך את מעצרם של השניים בתשעה ימים.

 

במהלך הדיון בעניינו של אדמוני, התנגד עורך דינו מאור ברדיצ'בסקי להארכת מעצרו, בין היתר בטענה שאין חשד לשיבוש הליכי חקירה מצד החשוד. "גם אם יש פעולת חקירה דחופה, החשוד יישאר במעצר בית ונפקיד סכום משמעותי. הוא לא גורם משמעותי בחקירה. הוא שיתף פעולה ועונה לשאלות", אמר ברדיצ'בסקי, ובסופו של דבר החליט השופט מיכלס להאריך את מעצרו של אדמוני רק ביום.

 

עו"ד מיכל רוזן עוזר, המייצגת את ברניב, טענה בפתח הדיון בהארכת מעצרה כי "מדובר באישה שכבר שש שנים אין לה שום תפקיד באף אחת מהחברות בקבוצת שיכון ובינוי. מעולם לא הייתה בעלת תפקיד ב־SBI. לפני רגע נטען כלפי מבקר הפנים שהוא לא דיווח, אם כך, מה מרשתי עושה כאן? בחקירה אמרו למרשתי שאמרו 'כולם ידעו' על זה עוצרים אותה?" המשטרה ביקשה, כאמור, להאריך את מעצרה של ברניב בתשעה ימים זאת בהסתמך על מסמכים סודיים שהוגשו לבית המשפט. אולם השופט מכליס קבע לאחר שעיין בתיק החקירה כי "גם אם המסמכים מבססים חשד הם אינם חד־משמעיים", וציין גם שחקירתה של ברניב לא הוצגה בפניו ולא הובאה כחלק מחומר החקירה. לפיכך החליט השופט שלא להאריך את מעצרה של ברניב כבקשת המשטרה, והורה על שליחתה למעצר בית של ארבעה ימים.

 

רוית ברניב רוית ברניב צילום: רוני שיצר

 

 

מצעד החשודים נמשך

אתמול הובאו לבית המשפט גם שלושה עובדים לשעבר בקבוצת שיכון ובינוי, שנעצרו בשבוע שעבר, לדיון בהארכת מעצרם. המשטרה הגיעה להסכמה עם עורכי הדין של החשודים יהודה אלימלך, לשעבר מנכ"ל SBI, חברה־נכדה (100%) של שיכון ובינוי, ולגבי אלכסנדר ישיש, לשעבר מנהל סניף קניה של חברת SBI. אלימלך שוחרר למעצר בית מלא בביתו עד ל־6 במרץ בתנאים מגבילים. מעצרו של ישיש הוארך בארבעה ימים, ולאחר מכן הוא ישוחרר למעצר בית מלא למשך 11 ימים, אלא אם כן יהיו התפתחויות בלתי צפויות שלא נמצאות כרגע בחומר שמצוי בידי היחידה החוקרת.

 

ביחס לרוני פאלוך, לשעבר מנכ"ל SBI תשתיות שהחליף בתפקיד את אלימלך, המשטרה דרשה להאריך את מעצרו לתקופה ממושכת יותר. התובע המשטרתי רפ"ק אריאל פרידמן טען בבית המשפט כי בחקירתו האחרונה פאלוך שמר על זכות השתיקה לאחר שהושמעו לו "דברים מסוימים". אולם עו"ד ירון ליפשס שמייצג את פאלוך טען שאחרי שפאלוך ביקש להתייעץ עם עורך דינו כמה פעמים ונענה בשלילה, הוא השיב בסופו של דבר. השופט מיכלס אישר את הדברים אחרי שעיין בפרוטוקול החקירה ואמר לרפ"ק פרידמן "הוא השיב. אולי אתם לא אוהבים את התשובה. אבל הוא השיב". השופט מיכלס אמר שהחשד הסביר נגד פאלוך התבסס והתחזק במידה משמעותית כמו כן התגברו החשדות ביחס לניסיונות של פאלוך לשיבוש החקירה. מעצרו של פאלוך הוארך בהסכמה בין הצדדים עד יום חמישי הקרוב.

 

 

 

מעצר רואה החשבון

אתמול הותר לפרסום כי בין החשודים שנעצרו בשבוע שעבר בקשר לחשדות בשוחד גם רו"ח רובי לזרוב, שותף בפירמת BDO. לזרוב, המשמש כרואה החשבון המבקר של החברה־הבת של שיכון ובנוי, SBI תשתיות, נעצר ביום חמישי שעבר ומעצרו הוארך עד למחר. לזרוב חשוד בביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, קשירת קשר לפשע ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

 

בדיון שהתקיים בבקשת המשטרה להארכת המעצר של לזרוב, דחה השופט מיכלס את בקשת עורכי דינו להמשיך ולאסור את פרסום שמו. מיכלס טען שהעובדה שמדובר ברואה חשבון אינו מקנה לו חסינות מפני איסור פרסום, בין היתר לאור זאת ש"החשד הסביר נגד החשוד הינו בעוצמה גבוהה ביותר". עוה"ד רותי ליטבק ומוטי לזר, באי כוחו של לזרוב, מסרו בתגובה: "לדעתנו המעצר מהווה עליית מדרגה שלא היה בה צורך בנסיבות העניין. רו"ח לזרוב הוא איש מקצוע מהמעלה הראשונה. הוא ביצע את תפקידו במסירות, נאמנות, תוך הקפדה על הכללים, ואין לנו ספק כי בסופו של יום ימצא כי נהג כראוי וכדין"

 

מפירמת רואי החשבון BDO נמסר בתגובה: "BDO הינו משרד רואי החשבון בקבוצת שיכון ובינוי. במסגרת חקירת המשטרה נחקר גם רואה החשבון המבקר. המשרד משתף פעולה באופן מלא עם רשויות האכיפה ואנו משוכנעים שבתום הבדיקה יתברר מעל לכל ספק כי פעילות הביקורת של BDO עמדה בסטנדרט המקצועי הגבוה ביותר".

 

 

 

אתמול, לראשונה מאז פרוץ הפרשה, פרסמה אריסון השקעות, שבאמצעותה שולטת (47.12%) שרי אריסון בקבוצת שיכון ובינוי הודעה שלפיה "חברת שיכון ובינוי משתפת פעולה באופן מלא עם החקירה ומקווה שזו תסתיים בהקדם ובאופן חיובי, שכן לחברה אפס סובלנות לכל התנהלות בלתי תקינה. קבוצת אריסון רואה חשיבות עליונה בעשייה עסקית ערכית וגם לקבוצת אריסון אפס סובלנות לכל התנהלות בלתי תקינה. הקבוצה פעלה, פועלת ותפעל להטמעת סטנדרטים ערכיים גבוהים בכל עשייתה ותחומי השקעותיה ומקווה שהבדיקות מול גורמי האכיפה יתבררו בהקדם האפשרי ובאופן חיובי, ויאפשרו לכ־27 אלף עובדי ומנהלי הקבוצה בישראל ובעולם להמשיך בעשייה עם ערך מוסף לטובת הכלכלה, החברה והסביבה".

 

המניה ממשיכה ליפול

שיכון ובינוי נרכשה על ידי תד אריסון, אביה של בעלת השליטה הנוכחית, ב־1996. לאורך השנים, אריסון הבת בחנה את מכירת אחזקותיה בשיכון ובינוי, ורק באוקטובר האחרון פורסם ב"כלכליסט" כי לאחר שאריסון פעלה למכירת מחצית ממניותיה בבנק הפועלים, שבינתיים עלתה על שרטון, היא בוחנת את מכירת מחצית מהשליטה גם בשיכון ובינוי. מאז תחילת גל המעצרים נחתך שווי מניית שיכון ובינוי בתל אביב ב־15.5%, לשווי חברה של 2.86 מיליון שקל.

 

 

שרי אריסון שרי אריסון צילום: יח"צ

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x