בעולם ללא ניוד: "אם חותרים למקום ראשון אפשר לגמור במקום אחרון"
יניב כהן, מנהל ההשקעות של כספי העמיתים בהפניקס, סוגר שנה חזקה של הובלת התשואות בענף הביטוח. לכלכליסט הוא מסביר מדוע הוא מעדיף להיות במקום השני, איך הניוד פגע בתשואות ולמה יש חברות נדל"ן אמריקאיות שלא יתקרב אליהן, לא משנה מה התשואה
חמש השנים הרעות של הפניקס החלו עם משבר 2008. מנהלי ההשקעות שלה הפנו את כספי המשקיעים לנכסים שהתבררו במשבר הגדול כרעילים - והיא בלטה לרעה בתשואות ביחס לשוק. מאז התמונה התחלפה.
- רה"מ וגם רעייתו צפויים להיחקר
- הכוח, המוח וזו שרק נכנסה לתפקיד: הצוות המיוחד שמאחורי החקירה
- פסגות בוחן מיזוג חברות הקרנות והתעודות
כבר חמש שנים שביצועי ההשקעות של החברה שבניהול אייל לפידות מובילים את ענף הביטוח. גם בפנסיה התשואות של החברה המתברגו בצמרת - במקום השלישי. קרנות ההשתלמות של הפניקס הגיעו למקום השני ב־2017, עם תשואה של 8.17%, כשלפניה רק אלטשולר שחם עם 10.6%. גם בבחינה של שלוש שנים התמונה זהה עם הפניקס במקום השני.
בראש חטיבת ההשקעות של הפניקס עמד בחמש השנים האלה רועי יקיר, שניהל במשך שנים ארוכות את ההשקעות של המתחרה כלל ביטוח. עד לפני שנתיים היה שי יצחקי יד ימינו. אלא שיצחקי עזב את תפקיד מנהל כספי העמיתים לטובת תפקיד בקרן הגידור נוקד של רועי ורמוס. אך אם היה חשש שהפניקס תאבד את מקומה, הוא התבדה. במקום יצחקי הצטרף להובלת החברה יניב כהן, שניהל קודם לכן את תיק הנוסטרו של הפניקס. בראיון ל"כלכליסט" מתייחס כהן לטלטלות האחרונות בשווקים ולקושי להשיא תשואה במצב השוק הנוכחי.
"קשה להסביר את מחירי מניות הטכנולוגיה"
בתחילת השנה כולם שידרו אופטימיות. רק חודשיים לתוך 2018, שוקי המניות כבר רשמו ירידות של 10%.
"2018 תהיה טובה, אבל לא כמו שהיתה 2017. היו ירידות חדות בתחילת פברואר אבל אחרי ינואר החזק המדדים בארה"ב ירדו ב־0.7% והמדד בישראל ב־2.5%".
מה הביא לירידות האלה?
"ב־2017 היתה סטיית תקן מאוד נמוכה, כמעט לא נורמלית. היא עלתה משמעותית ונראה שתהיה שנה תנודתית. המקור לירידות הוא בעליית תשואות האג"ח בארה"ב, שהגיעו כבר ל־2.85%. ברור שאם הן יגיעו ל־3%, שוק המניות יספוג מכה רצינית".
אולי בשוק מעריכים שהריבית תעלה יותר מהר מהמתוכנן?
"אם יהיו ציפיות להעלאת ריבית מהירה, המניות יירדו וזה עלול להשפיע על הכלכלה, להאט את האינפלציה ואז המצב יתאזן, ובסוף הריבית תעלה פחות".
אבל ריבית עולה אמורה לפגוע בנכסים מסוכנים - אג"ח חברות ומניות.
"גם ריבית ארוכה של 2.9% היא נמוכה. השוק יודע לחיות עם זה. יש הרבה מניות יקרות בארה"ב שמאוד משפיעות על המדדים, בעיקר בענף הטכנולוגיה כמו אמזון, נטפליקס, גוגל ופייסבוק. קשה להסביר את מחירי המניות האלה במונחי מכפיל - הן נראות יקרות".
אתם לא משקיעים באמזון?
"אנחנו חשופים למניות האלה בהיותן מרכיב גדול במדד האמריקאי. רוב ההשקעות שלנו הן דרך מדדים. אנחנו ייחודיים בכך שיותר מ־30% מתיק המניות מושקעים במניות בודדות בחו"ל, ולאורך זמן, החלק הזה צריך להניב תשואה עודפת. בשנה שעברה הצגנו ביצועים עודפים על המדד בחו"ל (MSCI WORLD) אף שלא החזקנו ישירות באמזון ובדומותיה".
לאור הצפי לשנה תנודתית ולהעלאת ריבית, צמצמתם חשיפה למניות?
"לא. לא נכנסנו ל־2018 עם חשיפה גבוהה למניות ביחס למתחרים. התוצאות ב־2017 הושגו למרות חשיפה נמוכה למניות ובזכות בחירת מניות ספציפית בארץ ובחו"ל. גם תיקי האג"ח בארץ ובחו"ל עשו טוב, וכך גם ההשקעות הפרטיות".
הפניקס מגלה אקטיביזם בשנים האחרונות והביאה להחלפת דירקטורים בחברות שבהן השקיעה. בבזק היא בשקט. זה בגלל האחזקה בחוב של בי־קום?
"אנחנו לא משתפים פעולה עם קרן אליוט האמריקאית, שדורשת להחליף את דירקטוריון בזק, כי לא ברור לנו מה האינטרס שלה. ממילא מתוכננת אסיפת בעלי מניות באפריל־מאי, והדירקטוריון יוחלף אם השליטה בחברה תעבור ידיים. למה שאליוט תמנה דירקטורים שיוחלפו? כבעל מניות בזק, עם אחזקה לא גבוהה, וכבעל חוב בבי־קום, האינטרס דומה".
אתה חושב שהמוסדיים מספיק אקטיביסטיים לגבי ההשקעות שלהם?
"קודם כל, אליוט אינה קרן אקטיביסטית. היא קנתה אחזקה ונתקעה איתה. היא לא באה לשנות את בזק. יש קרנות, כמו סטארבורד, שהן באמת אקטיביסטיות. נחמד להיות אקטיביסט, אבל צריך להחזיק סוללת עורכי דין כדי להבין משמעויות, להיות בעל שליטה בחברה מבחינה משפטית. כגוף מוסדי הפניקס לא יכולה לשלוט. אפשר להחליף את הדירקטוריון, אבל במי? המטרה שלנו היא להשיא את ערך המניה, ולא תמיד זה פשוט. סטארבורד במאבק מול מלאנוקס, והיא מכירה מנהלים בתחום השבבים. כשהיא מאיימת שיש דירקטורים מהתחום שיכולים להחליף את המנכ"ל, ונענית בהתנגדות - יש שם מי שיידע לממש את האיום. אני לא יודע להביא מחליף למנכ"ל מלאנוקס".
אתם משקיעים באג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות שהנפיקו בת"א, קפצו ב־2017 ועכשיו תיקנו למטה.
"30 חברות הנפיקו פה ויש כאלה שלא מתקרבים אליהן, לא משנה מה התשואה. אם חברה התמקדה בייזום כשהנפיקה לפני שנתיים ועכשו הייזום נגמר, אולי היא תהיה מעניינת. בהינתן מחקר וזמן, לכל נכס ניתן לייצר יתרון ידע מול השוק".
לא לכולם יש מחקר?
"רוב מנהלי ההשקעות יידעו להגיד בדיוק מה גזית גלוב עושה, אבל לא מה עושה אולייר. כשנכנס כסף לקרנות נאמנות חייבים לקנות, וזה המשחק באג"ח האלה. יש אג"ח שקונים ונשארים איתן עד הסוף - זה בהחלט לא המצב".
הייתם נכנסים להשקעה בנדל"ן למגורים ומסחר משלב הייזום?
"אנחנו בודקים הכל. גם נדל"ן מניב יכול להיות מאוד מסוכן. אם מלווים לקניון ב־80% LTV (יחס ההלוואה לשווי הנכס - ר"ב) ודמי השכירות מתחילים לרדת - זה גם מסוכן".
חברת ביטוח תיכנס לנדל"ן למגורים?
"רוב הפרויקטים האלה קטנים והניהול אינטנסיבי וקשה. כחלופה אנחנו יכולים להיכנס להשקעה בחברה יזמית, כמו קרן ריאליטי, שיש לנו השקעה גדולה בה".
"הניוד מגביל את אחזקת הנכסים הלא סחירים"
לפני שנה מוזגה פעילות הגמל של אקסלנס לתוך זו של הפניקס. למהלך היתה השפעה על כהן, שנכנס לעולם חדש, מאוד תחרותי.
יש מעבר כספים גדול מדי חודש לכוכב התורן בטבלת התשואות. זה פוגע בניהול ההשקעות לטווח ארוך?
"הניהול רוחבי, והחוסכים בביטוח, בגמל ובפנסיה מוכנסים לאותן עסקאות. ההסתכלות היא ארוכת טווח. הבעיה היא שצריך לשמור על נזילות. בעולם ללא ניוד יכולנו לעשות תשואות יותר טובות, כי המעברים מגבילים את היקף הנכסים הלא סחירים שמותר להחזיק".
בגמל, מי שעומד בראש טבלת התשואות מגייס את כל הכסף. דווקא שם אתם במקום שני או שלישי.
"קל להגיד 'מכרתי את כל המניות שלי ואז השוק ירד'. אבל קשה להיות צודק ביותר מ־50% מהמקרים. להמר זאת לא שיטה. אני לא מנסה לתזמן את החודש הקרוב. אמרתי למנכ"ל חברת הגמל של אקסלנס אורי קיסוס, שאם חותרים למקום ראשון, בשלב מסוים עלולים להיות במקום אחרון. אני מעדיף להיות במקום שני".