בית הדין בקהיר קבע: המצרים חייבים ל-EMG מיליארד דולר
חברת אמפל החייבת לנושים 800 מיליון שקל, מחזיקה ב-12.5% מ-EMG - ועשויה לזכות בסכום החוב ולהעבירו לנושים; שאלת המפתח בשלב זה - האם המצרים יעבירו את התשלום
בית הדין במצרים קבע שחברות הגז המצריות נדרשות לשלם פיצוי ענק של מיליארד דולר ל-EMG, חברת הגז שבשליטת אמפל - החברה שנכנסה בשנת 2013 לפירוק לאחר שלא עמדה בפירעונות לבעלי החוב שלה. בשלב זה ספק אם המצרים אכן יעבירו את הסכום, שעשוי היה לשרת את החוב.
- אמפל זכתה בפסק בוררות על אבדן הגז המצרי בהיקף של כ-175 מיליון דולר
- קבוצת דלק: "לא חל שינוי בהערכותינו לגבי יצוא גז למצרים"
- בכירי ENI יגיעו לישראל כדי לקדם יצוא גז מתמר למצרים
בסוף ינואר פרסם בית הדין בקהיר פסק בוררות, הקובע כי חברות הגז המצריות יפצו את חברת EMG שבשליטת אמפל, 1.033 מיליארד דולר. זאת לאחר שבמרץ 2017 נקבע בהליך בוררות בקהיר שחברות הגז המצריות ביטלו את הסכם הפצת הגז עם EMG שלא כדין. במקביל, קיימות שתי פסיקות בוררות של חברת חשמל ושל EMG מסוף 2015 בסכום של שני מיליארד דולר. הכסף לא הגיע עד היום ובסבירות גבוהה כך יהיה גם עם פסק הבוררות החדש.
מי שקבע את גובה הפיצוי הוא גוף שנקרא CRCICA (המרכז עבור מסחר בינלאומי ובוררות בקהיר). גוף זה קבע גם כי EMG זכאית לריבית שנתית בגובה 3% ממאי 2012 ועד ליום מתן פסק הדין וכן לריבית בשיעור של 5% מיום מתן פסק הדין. השאלה הגדולה העומדת כרגע על הפרק היא האם חברות הגז המצריות יפעלו בהתאם לפסק הדין ויעבירו את הכסף.
אמפל, לשעבר בשליטת יוסי מימן, היא חברת השקעות שהתאגדה בארה"ב, גייסה חוב בישראל, ונמצאת מאז 2013 בהליכי פירוק בארה"ב. קריסתה הותירה חוב שלא שולם בהיקף של 800 מיליון שקל למחזיקי אג"ח בישראל. לחברה היו חובות של כ–70 מיליון דולר לבנקים, בעיקר לדיסקונט, שהוסדרו על ידי המפרק באמצעות מכירתה של החברה הבת גדות מיכליות. לאמפל נותר חוב למחזיקי האג"ח, וחוב נוסף של כ–10 מיליון דולר לרשויות המס.
הנכס העיקרי של אמפל היה אחזקה ב–12.5% ממניות החברה האמריקאית EMG, שהפעילה בעבר צינור שהוביל גז ממצרים לישראל. פעילות הצינור הופסקה בשל חבלות שנעשו בו על ידי גופי טרור. הקשיים הכלכליים שאליהם נקלעה EMG בעקבות ביטול הסכם הגז המצרי-ישראלי ב–2012 והחבלות בצינור, הובילו גם לקריסת אמפל. לפיכך, התביעות אותן מנהלת EMG נגד חברות הגז המצריות ברחבי העולם מהוות את הנכס העיקרי מהם נושי אמפל יוכלו להיפרע.
לפי המפרק של אמפל, קיימת אפשרות שחברות הגז המצריות יבקשו לקיים דיון בגובה הפיצויים בבתי המשפט במצרים. הפיצוי הקודם שנפסק לטובת EMG במוסד הבינלאומי לבוררות בפריז ((ICC), עמד על סכום של כ-324 מיליון דולר וטרם שולם, למרות שבאפריל אשתקד דחה ביהמ"ש העליון של שוויץ את ניסיונן של חברות הגז לבטל את פסיקת הפיצויים. אמפל ו-EMG מיוצגות בבוררויות על ידי משרד פרשפילדס, מחזיקי אגרות החוב של אמפל מיוצגים על ידי עוה"ד דן עופר, עופר שפירא ואריה דנציגר.