ניסוי בתרופה של גלמד פארמה הישראלית נכשל: המניה קורסת
ניסוי שבדק טיפול בכבד שומני בחולי איידס באמצעות תרופת Aramchol לא עמד בנקודת הסיום העיקרית שלו; מנכ"ל גלמד: "הניסוי לא קשור לחברה, התרופה לא מתאימה לחולי איידס"
גלמד פארמה הישראלית (סימון: GLMD), שמפתחת תרופות חדשניות וייחודיות לטיפול במחלות כבד שומני, קורסת בלמעלה מ-55% בוול סטריט. הסיבה: ניסוי שערכה חברה חיצונית לבדיקת יעילות תרופת ה-Aramchol שמפתחת גלמד במקרה של חולי HIV (איידס), לא עמד בנקודת הסיום העיקרית שלו בשיפור בשומן הכבד לאחר 12 שבועות.
- פלוריסטם קיבלה אישור FDA לטפל בחולים גם מחוץ לניסוי קליני
- הישג לבונוס ביוגרופ: שתל עצם של החברה הושתל ברגלו של מטופל
- לאחר הניסוי המוצלח: טבע הגישה ל-FDA בקשה לאישור התרופה למיגרנה
מדובר בניסוי בחולי NAFLD - מחלת כבד שומני שאינה על רקע אלכוהולי שמופיעה אצל 2%-5% מכלל האמריקאים, שנערך על 50 חולי HIV. הניסוי לא הצליח להגיע לשלב הוכחת קונספט כבר בשלב 2a.
הירידה החדה במנייה מגיעה למרות שלא מדובר בניסוי המרכזי של החברה בתרופת ה-Aramchol - שלב B2, שנערך בימים אלה על 248 חולים והתוצאות שלו צפיות ברבעון הבא, אך המשקיעים חוששים כי גם הוא עלול להיכשל.
גלמד מפתחת תרופה למחלת הכבד השומני לא אלכוהולית, אך גם אינדיקציות נוספות כמו זאת שנכשלה לטיפול באבני כולסטרול בכיס המרה ודלקת כבד שומנית בילדים. אחד המשקיעים המרכזיים בחברה הוא חיים הורביץ, יו"ר דירקטוריון גלמד ובנו של אלי הורביץ ממייסדי טבע.
"לא מדובר בניסוי שיש לחברה איזו שהיא נגיעה אליו", הסביר לכלכליסט הלן ברהב, מנכ"ל גלמד פארמה. "יש חוקר שמבקש לבדוק את התרופה שלך גם על חולים אחרים – במקרה הזה חולי איידס עם כבד שומני".
נכון להיום, מחלת האיידס נחשבת מחלה כרונית, כלומר מחלה שלא מתים ממנה. חולי האיידס מתים מדברים אחרים ובין היתר מכבד שומני שנוצר בעקבות התרופות שהם נוטלים.
"ההסתברות להצלחה לא הייתה גבוהה", מסביר בהרב. "אמנם המחלה היא אותה מחלה - כבד שומני - אבל הגורמים להיווצרותה שונים בשני המקרים. במקרה של חולי איידס זה בגלל התרופות, ואצל אנשים רגילים זה בגלל האוכל. התרופה שלנו יודעת לפרק שומנים של אוכל ולא של תרופה".
"רצינו להשתתף בניסוי כי יש שני מיליון חולי איידס בעולם, וכחברת תרופות שמכבדת את עצמה יש לנו חובות לבחון את התרופה גם עבורם," המשיך ברהב. "בשורה התחתונה התוצאה היא שהתרופות הרגילות שמפותחות לכבד שומני לא מתאימות לחולי איידס".
"מבחינתנו זה רעש"
נכון להיום יש לחברה יש כ-20 מיליון דולר בקופתה, לאחר שגייסה לאחרונה 11 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים בארה"ב ובישראל. החשש של המשקיעים הוא שהתצאות של הניסוי הזה ישליכו על תוצאות הניסוי המרכזי שיתפרסמו ברבעון הבא.
"אין קשר בין הדברים" הסביר בהרב "האנד פוינט שונה, אצלנו זה ניסוי גדול של 250 איש שנבדקים בסיומו בביופסיה, פה מדובר באולי 20 חולים שקיבלו את התרופה והתוצאות נבדקו על סמך MRI".
"מבחינתנו זה רעש. אנחנו עסוקים 18 שנה בפיתוח תרופה, ומי שמהמר לטווח הקצר הוא לצערי לא מבין ויכול להיפגע, יש לנו מנגנון שיודע לפרק שומנים אצל אנשים רגילים", אמר בהרב.
"כמו כן, אין לנו צורך לגייס כסף, יש לנו מספיק עד 2020" סיכם בהרב. "אחרי שנסיים את הניסוי הנוכחי (שלב B2), נצטרך לגייס כדי לבצע את ניסוי הבא והאחרון - שלב 3. אנחנו לא מנהלים את המניה".