אלטשולר-שחם על האג"ח של החברות הזרות בבורסת ת"א: "זה יגמר בבכי"
לדברי דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר, אם הדירוג הבינלאומי היה מתפרסם במקביל לדירוג המקומי, אז המשקיעים המוסדיים אולי היו נמנעים מהשקעה באג"ח הללו
"פחד אלוהים. זה יגמר בבכי" כך התייחס דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם להנפקות האג"ח של החברות הזרות בבורסה בתל אביב, בכנס שהתקיים הבוקר (ג') בנושא יישום דירוגי שיקום חוב בישראל ששנת 2017. לדבריו "אם הדירוג הבינלאומי היה מתפרסם במקביל לדירוג המקומי, אז המשקיעים המוסדיים אולי היו נמנעים מהשקעה באגרות החוב הללו". ירדני אמר את הדברים בפאנל בנושא השלכות של שיקולי שיקום חוב על חברות ומשקיעים שהנחה רו"ח שלומי שוב.
- הנפקת השנה: פתאל נכנסה לבורסה לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל
- ניסיון שני: פוליפיד הגישה מסמכים להנפקה ראשונית בנאסד"ק
- הקניונים הקפואים של סטארווד ינסו לגייס 200 מיליון דולר בת"א
גם עו"ד גיא גיסין הזהיר מפני החברות הזרות שמגייסות חוב בישראל. לדבריו, "חברות אמריקאיות מגייסות עם ביטחונות על נכסים בריבית של 10%. הן באות לכאן ואומרות שיש פיזור של נכסים ולכן הסיכון נמוך יותר. התחושה שלי שזה לא נכון, זה תירוץ. התמחור כאן הוא בעייתי בעיני. יש שיפור בביטחונות, אבל עדיין צריך לבדוק אותם". גיסין הדגיש את חשיבות הממשל התאגידי ואמר ש"המבחן הגדול ביותר ב'תקופת הדמדומים' הוא הממשל התאגידי. בנקודה הזאת הולכים לאיבוד מאות מיליוני דולרים. אם מעלות היו יכולים להוסיף דירוג של ממשל תאגידי זה היה מועיל".
"כנראה שהזיכרון של המוסדיים קצר מאוד. כשהם ראו 8.75% באורבנקורפ אז הם רצו להשקיע. אני לא בטוח שחברות הדירוג נקנסות על העבר", אמר אבי לוי, מנכ"ל חברת מליסרון. "אני לא חושב שדלק נקנסה על דלק נדל"ן. השוק רץ להשתתף בהנפקות של דלק ושכח את דלק נדל"ן". לוי ציין שמתוך 10 סדרות אג"ח בדירוג AA שיש להם ביטחונות, 8 מהן של מליסרון. לדברי לוי, הביטחונות מאפשרים למליסרון לגייס לטווח ארוך מאוד ואז גם בא לידי ביטוי גם הפער בריבית. "בעבר הפער הגיע לאחוז שלם וכיום בשל הריבית הנמוכה במשק הפער הצטמצם" הוסיף.
חברת דירוג האשראי S&P מיישמת מתודולוגיה חדשה לדירוג סדרות אג"ח המובטחות בשעבודים. המתודולוגיה החדשה צפויה להשפיע על חלק קטן מסדרות האג"ח המובטחות. מנכ"לית חברת דירוג האשראי S&P מעלות, רונית הראל בן זאב, אמרה כי שנת 2017 הייתה שנת שיא בהיקף ההנפקות בשוק אגרות החוב הקונצרניות שהסתכם בכ-70 מיליארד שקל והיה הגבוה ביותר בעשור האחרון.
השנה היחידה שבה היקף גיוסי החוב בשוק האג"ח הקונצרני חצה את רף ה-70 מיליארד היה ב-2007, שנה לפני הופעת משבר הסאב-פריים. עוד הוסיפה הראל בן זאב שהנפקות האג"ח של החברות מענף הנדל"ן היוו כמחצית מהגיוסים בשוק ההון בישראל, בעוד שמשקלן של חברות הנדל"ן בגיוסי החוב בשוק האג"ח בארה"ב מהווה רק 3%.
"לחברות לא היה תמריץ לטפל בבעיה גם כשהן ידעו שיש בעיה זאת תקופת הדמדומים שבה יש את ניגוד האינטרסים הגבוה ביותר בין בעלי המניות למחזיקי אגרות החוב" כך אמרה יעל אנדורן, יו"ר הוועדה לבחינת הסדרי חוב ומנכ"לית משרד האוצר לשעבר. לדבריה היסטורית ההתנהלות של בעלי השליטה ונושאי המשרה צריכה להיות מונחת בפני הגופים המוסדיים בבואם לתת אשראי.
"הטראק רקורד של בעל השליטה והחברה בא לידי ביטוי בדירוגים שלנו", כך אמר עופר עמיר, מנהל אנליטי S&P ישראל ואירופה. לדבריו אם התחזיות שההנהלה נתנה בעבר התבררו כמופרכות, זה יבוא לידי ביטוי בדירוג שהחברה תקבל בדירוג של S&P מעלות.
רו"ח שלומי שוב, שהנחה את הפאנל, התייחס למתודולוגית הדירוג החדשה של S&P מעלות: ״הכנסת הפרמטר של הריקוברי לדירוגים היא מהלך טריוויאלי ומתבקש כדי לשפר את רמת הרזולוציה והמידע למשקיעים. השאלה המרכזית היא עד כמה בסביבת הריבית הנמוכה השוררת כיום קיים אינסנטיב מספיק לחברות בנושא מבחינת שיפור הבטחוניות לצורך הוזלת הריבית ואולי אנחנו גם סובלים מבעיות מבניות כלליות יותר בשוק הרגל אבל זהו בהחלט צעד בכיוון נכון".