שלמה זהר נפרד משרי אריסון: "אף בעל מניות לא לחץ עליי לעזוב את איי.די.או גרופ"
מנכ"ל קבוצת הנדל"ן, שנמצאת בעיצומו של מאבק שליטה, הודיע כי יעזוב את תפקידו באפריל: "אחרי 8 שנים ועשייה טובה בחברה רציתי קצת גיוון"
שלמה זהר, מנכ"ל איי.די.או גרופ, שהודיע אתמול (ב') על פרישתו מחברת הנדל"ן, דוחה את השמועות כי לחץ של בעלי מניות גרם לפרישתו. "אף בעל מניות לא הפעיל עליי לחץ לעזוב. זו היתה החלטה שלי. אחרי שמונה שנים בחברה ועשייה טובה עם ביצועים רציתי קצת גיוון ולבחון דברים אחרים". אמר זהר ל"כלכליסט".
- הפסד של 1.9 מיליון דולר לפננטפארק ברבעון הרביעי
- מנועי הכסף - פרק 3: מה לעשות עם הכסף כשהשווקים רועדים?
- מנכ"ל חברת הלוגיסטיקה ממן עוזב - ימונה למנכ"ל גדות מכליות
המנכ"ל הוותיק יסיים את תפקידו בסוף אפריל, עם תום הסכם העסקתו הנוכחי. הוא יעזוב את איי.די.או מקבוצת שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון עם 32 מיליון שקל בכיס לאחר שמכר את אחזקותיו בחברה בספטמבר 2017 תמורת כ־14 מיליון שקל, ועם עלות שכר ומענקים מצטברים של 18 מיליון שקל שמשך מאיי.די.או.
זהר עוזב את איי.די.או בעיצומו של מאבק שליטה בין בעלי המניות שלה. נכון להיום, השליטה מוחזקת ידי שיכון ובינוי (37%) של אריסון, שחתמה לפני חודשיים על הסכם שליטה משותף עם קרן אפולו ומשפחת דיין שמחזיקות ביחד ב־24% מהמניות. הסכם השליטה טרם נכנס לתוקף, והוא מותנה בביצוע הצעת רכש של לפחות 5% מהמניות של איי.די.או גרופ, הצעה שאינה מגיעה. מה שמעיק על הצעת הרכש הוא מאבקן המשותף של שיכון ובינוי וקרן אפולו באיש העסקים יעקב לוקסנבורג, שמחזיק ישירות ובאמצעות לפידות חלץ וקפיטל שבשליטתו בכ־6% ממניות איי.די.או, ומנסה להוות את לשון המאזניים במאבק השליטה בניסיון לסחוט את הלימון ולהוציא מחיר גבוה במכירת המניות.
בראיון שהעניק ל"כלכליסט" לפני שלושה שבועות, נשאל זהר לגבי סיבת מכירת המניות שלו. זהר ענה: "אני לא מרגיש נוח בסיטואציה שנוצרה שכל שבר של אחוז יכול להטות את הכף לכאן או לכאן, בזמן שיש מאבק שליטה בחברה, וחס ושלום מחר אני אצטרך להיות לשון מאזניים. זה יצר לי אי־נוחות כמנכ"ל ולכן חשבתי שהדרך הנכונה לצאת מניגוד עניינים זה למכור את המניות. כשמכרתי את המניות גם הסדר השיתוף בין שיכון ובינוי לבעלי המניות האחרים לא הושלם. זה היה מתאים שהיה בעל שליטה אחד כמו שיכון ובינוי שצריך להיות מתואם איתו, אבל אם זה מתחיל להיות ריבוי בעלים זה שונה. מדובר במניות שקניתי. לא קיבלתי אותן בחינם".
זהר הצטרף לאיי.די.או ב־2010, לאחר כהונה כיו"ר קבוצת דיסקונט. בתקופת כהונתו כמנכ"ל צמחה החברה בשיעורים משמעותיים: בעוד בשנת 2009 הפסידה החברה 50 מיליון שקל, הרי שבתשעת החודשים הראשונים של 2017 עמד הרווח הנקי שלה על 577 מיליון שקל. מאז מאי 2010 הוסיפה מניית איי.די.או גרופ 176% לערכה, לשווי שוק נוכחי של 1.8 מיליארד שקל. בתקופת כהונתו של זהר חולקו לבעלי המניות באיי.די.או גרופ דיבידנדים בהיקף מצטבר של 465 מיליון שקל — מרביתם ב־2016.
המהלך העיקרי שהוביל זהר היה הרחבת אחזקות החברה בנדל"ן מניב בברלין באמצעות איי.די.או פרופרטיז. כשנכנס זהר לתפקידו, החזיקה החברה־הבת הגרמנית ב־2,530 יחידות נדל"ן למגורים וכיום מגיע פורטפוליו הנכסים שלה בעיר ליותר מ־22,000. בנוסף, הוביל זהר את הנפקת החברה־הבת בבורסת פרנקפורט והנפקת אג"ח בבורסת לוקסמבורג בהיקף של 400 מיליון יורו.
זהר מועמד כעת להתמנות לתפקיד מנכ"ל בראק אן.וי, חברת נדל"ן נוספת שפועלת בגרמניה שנמצאת בשליטת (41%) טדי שגיא. שני המנכ"לים המשותפים של בראק אן.וי, אופיר רחמים וגל טננבאום, שניהלו בעבר מאבק נגד בעל השליטה הקודם שמעון וינטרוב, צפויים לעזוב את ניהול החברה בסוף יוני הקרוב בעקבות דרישה של שגיא למנות מנכ"ל חדש מטעמו. לשאלת "כלכליסט" אם הוא אכן בדרכו לכיסא המנכ"ל של בראק אן.וי ענה זהר: "שום דבר עוד לא סגור, אבל כן, אני מועמד. הדברים פתוחים מאוד. יש הצעה כזו על השולחן. בראק אן.וי היא חברה טובה ומוערכת בשוק".