האם אלגוריתמים אחראים לקריסה?
רוב האנליסטים העריכו שהשוק היה זקוק לתיקון אחרי שרשם עליות נאות ושבר שיאים חדשים בשנים האחרונות. אולם היקף המכירות בימים האחרונים מצביע על כך שמאחורי רבות מהן עומדים דווקא אלגוריתמים שהפעילו שיקולים אחרים לגמרי מאלה של המשקיע הממוצע
האם אלגוריתמים אחראים למפולת שנרשמה השבוע בשווקים? לשאלה הזאת אין תשובה חד־משמעית, אולם יותר ויותר אנליסטים סבורים שאכן מחשבים עומדים מאחורי הקצנת הירידות - ולא פחד של משקיעים.
- הטלטלות בשווקים: מפולת או תיקון
- החל משחק הצ'יקן הגדול בארה"ב: שחקני השוק מול יו"ר הפד ג'רום פאוול
- הפער בין ארה"ב לישראל מסמן את סוף חגיגת האג"ח
זה כבר לא סוד שמספר גדל והולך של עסקאות בשוק מתבצעות באופן אוטומטי על ידי אלגוריתמים - בתחום שזכה לכינוי אלגו־טריידינג. מדובר במחשבים שמשתמשים במודלים מתמטיים מתקדמים ומתוחכמים כדי לקבל החלטות מסחר במהירות גבוהה במיוחד.
רוב האנליסטים העריכו שהשוק היה זקוק לתיקון אחרי שרשם עליות נאות ושבר שיאים חדשים בשנים האחרונות. אולם היקף המכירות בימים האחרונים מצביע על כך שמאחורי רבות מהן עומדים דווקא אלגוריתמים שהפעילו שיקולים אחרים לגמרי מאלה של המשקיע הממוצע.
נתון אחד שמחזק את הטענה הזו היא שעוצמת הירידות היתה דומה כמעט בכל הסקטורים, ללא קשר לאופי הפעילות בהם. אם מי שהיו עומדים מאחורי המכירות הללו היו משקיעים בשר ודם, סביר להניח שהם היו מפעילים שיקול דעת ויוצאים בהיקפים גדולים יותר מסקטורים שהציגו תוצאות מאכזבות.
אם אכן מדובר בעבודתם של מחשבים, זו אינה הפעם הראשונה שבה האלגו־טריידינג מוביל לקריסה בשווקים. הפעם הקודמת, שאירעה באוגוסט 2015, זכתה לכינוי flash crash (פלאש קראש), או קריסת הבזק בעברית.
הרשויות האמריקאיות גילו אז שהפלאש קראש היתה תוצאה של רבבות פעולות מתואמות. אלפי סוחרים, או מחשבים, הציעו למכירה בבת אחת ובהיקף עצום סוגים שונים של ניירות ערך. אלפי ניירות עברו מיד ליד, הלוך ושוב, במהירות מסחררת.
עד היום איש לא מבין מה בדיוק קרה אז, אולם בתום חקירה פרסמו הרשויות בארה"ב דו"ח שבו קבעו כי הקריסה היתה מעשה ידיהן של תוכנות אלגו־טריידינג שנאבקו זו בזו והונחו רק על ידי הבינה המלאכותית שלהן, ללא מגע יד אדם.
רובוטי מסחר, שאחראים כיום על רוב העסקאות שמתבצעות בבורסה, הם שטלטלו אותה, בלי שאיש ביקש זאת ובלי שאיש יכול היה לחזות את הנפילה או למנוע אותה.
האלגוריתמים שמשחקים בבורסה רק מתרבים ומתחזקים. אף שבני אדם תכנתו אותם, התנהגותם בזמן אמת נעשית יותר מסובכת ופחות צפויה, עד שאי אפשר לדעת אילו תרחישים יוצאי דופן יכולים להתחולל ואיך יסתיים המרדף הבא אחרי רווח מהיר.