מי שמשקיע במטבעות וירטואליים לא מפחד
ניתוח של מדד הפחד VIX מול המטבע המוצפן הפופולרי מראה כי ככל שהמשקיעים מפחדים פחות באפיקים "מסורתיים" כמו אג"ח ומניות – כך הם משקיעים יותר בנכסים מסוכנים כמו ביטקוין. בשבועות האחרונים התופעה רק מתגברת – ומדד הפחד והביטקוין צמודים מאי פעם
הביטקוין מתקדם צעד נוסף לקראת הטמעה בכלכלה העולמית – היצמדות למדדי הבורסה העולמיים, ובפרט למדד הפחד. ניתוח של אנליסטים של דויטשה בנק שנערך באחרונה מראה כי המטבע המוצפן, שרשם תשואה של יותר מ־1,000% ב־12 החודשים האחרונים, נע בשבועות האחרונים בצורה דומה יותר ויותר למדד VIX, שמודד את התנודתיות של השוק האמריקאי – וחוזה לכאורה את רמת הפחד בשווקים.
- מחקר חדש: 10% מהמיליארדים שגויסו בהנפקות ICO - נגנבו
- "ביטקוין הוא הגניבה הכי קלה"
- רשות ני"ע האמריקאית נגד הביטקוין: דורשת הבהרות מקרנות המעוניינות להחזיק במטבע
לטענת האנליסטים של דויטשה בנק, כאשר התנודתיות בנכסים המסורתיים יורדת, המחירים של הביטקוין ושאר המטבעות המוצפנים הגדולים עולים, בגלל שהמשקיעים מחפשים דרכים נוספות להרוויח כסף. אבל בעוד התנודתיות בשוקים המסורתיים נשארת קרוב לתחתית, המצב בביטקוין ובמטבעות האחרים שונה לחלוטין.
בשבוע שעבר ההשקעה בביטקוין היתה כמו סיבוב על רכבת הרים, עם צניחה של 25% ביום אחד בתחילת השבוע, לפני התאוששות אגרסיבית, צניחה נוספת והתאוששות נוספת. בשלב מסוים בשבוע שעבר שוק המטבעות איבד יותר משליש משוויו הכולל וצנח משווי של כ־700 מיליארד דולר לשווי של 460 מיליארד דולר בלבד, אך התאושש מעט מאז.
לעומת המטבעות התנודתיים מאוד, התנודתיות בשוקי ההון האמריקאיים קרובה כיום לשפל של כל הזמנים, והדבר משתקף היטב בירידות במדד הפחד. השווקים, במילים אחרות, די משעממים, ויש בהם מעט מאוד תנודות משמעותיות. המניות פשוט ממשיכות לעלות. המשקיעים, מצדם, מחפשים אפיקי השקעה בסיכון גבוה יותר שיביאו לרווחיות גבוהה יותר, ובדויטשה בנק מאמינים כי יש לכך חלק בעליות החדות בשוק המטבעות המוצפנים בחודשים האחרונים.
בבנק מסבירים זאת על ידי הסביבה הנוכחית של "השילוש הנמוך": ריבית נמוכה, מרווחים נמוכים ותנודתיות נמוכה. אלה הולידו קבוצות נכסים חדשות, כמו נגזרים על סטיית התקן הגלומה (Implied Volatility), מעין תעודות סל ש"מוכרות" תנודתיות, וכמובן המטבעות הדיגיטליים.
"המשקיעים הפרטיים מתבוננים מקרוב על המטבעות הקריפטוגרפיים, שמשפיעים על העדפות הסיכון שלהם למניות ולנכסי סיכון אחרים", כתבו האסטרטגים הפיננסיים של דויטשה בנק, מאסאו מוראקי, הירושי טורי וטאו שו. "מנגד, המשקיעים המוסדיים מכירים בכך שהמניות עשויות להיכנס לתחום של בועה (מכפילי הרווח הממוצעים של מניות בארה"ב משייטים גבוה סביב 20), אבל הם אינם יכולים להפסיק לרכוש – וממשיכים להגדיל את הסיכון. נוצר מצב שבו המשקיעים המוסדיים רואים במטבעות המוצפנים את הגבול העליון של נטילת הסיכונים – ובהתאם לכך מעריכים את מחירי הנכסים בשוק".
התוצאה היא שמשקיעים מוסדיים, שאמורים להעריך את הנכסים בשוק באמצעות המומחיות שלהם בניתוח ואיסוף מידע, מחפשים למעשה משוב לסיכונים של השוק במחירי המטבעות הקריפטוגרפיים – סיכונים שנוצרים בעיקר על ידי משקיעים קמעונאיים.
טראמפ תורם לשקט בשוק ההון האמריקאי והעולמי
למרות הדמות התזזיתית והצבעונית של הנשיא האמריקאי החדש, עם ריבוי פליטות הפה והשערוריות הפוליטיות, התנודתיות בשוקי ההון בעידן דונלד טראמפ היא מהנמוכות ביותר זה יותר מ־50 שנה. 2017 היתה כמעט משעממת מבחינה זו, והיוותה מעין שנת מהפך בכל הקשור לתנודתיות בשווקים הפיננסיים. בשנים שקדמו לה, ועד לסוף שנת 2016, נרשמה תנודתיות גבוהה. לעומת זאת, בשנה החולפת השינוי היומי החד ביותר במדד S&P 500 עמד על 0.31% בלבד.
בעידן טרמאפ השוק עדיין לא חווה נפילות דו־ספרתיות ביום אחד. אפילו המתיחות מול צפון קוריאה לא הפחידה את המשקיעים, אבל אנליסטים רבים מעריכים כי הראלי השקט הזה עם התנודתיות האפסית לא יוכל להימשך לאורך זמן. תנודתיות השוק הנמוכה תרמה לבחינה מחודשת של רמת הסיכון, ומי שבעיקר סבלו מכך היו שחקני התנודתיות – שמרוויחים אם השוק תנודתי ולא משנה לאיזה כיוון והופתעו כשהשווקים נשארו יציבים במהלך השנה.
השפעת המסחר בחוזים עתידיים על ביטקוין
לאחרונה החלו להיסחר בבורסת החוזים בשיקגו, שבה נסחר גם מדד הפחד, חוזים עתידיים על הביטקוין. לכאורה, ההשקעה במטבע דרך חוזים הפכה אותו ליותר נגיש להשקעה, אבל גם נגזרי הביטקוין וגם הנגזרים על VIX סובלים מאותה בעיה: שורט שלא פרופורציונלי לגמרי לנכס – כלומר הימור על עלייה בנכס אינו שווה ערך להימור על ירידה. זאת מכיוון שהשורט הוא על ערך החוזה העתידי על הנכס ולא על ערך הנכס עצמו באותו זמן.
באמצע דצמבר בורסת החוזים הגדולה בעולם CME פתחה את המסחר בחוזים העתידיים על הביטקוין והצטרפה לבורסת הסחורות של שיקגו (CBOE), שהחלה להציע חוזים על המטבע המוצפן חודש לפניה. מקורות בשוק מעריכים שמרבית המוסדיים שבוחרים להיכנס לפעילות בחוזים על המטבע עושים ויעשו זאת בבורסה הגדולה יותר, CME, בעוד הגורמים הפרטיים והקטנים יותר יעדיפו את המתחרה.
יש עוד אפשרות לבצע סוג של קנייה ומכירה של מכשירים פיננסיים על הביטקוין – באמצעות חוזי הפרשים מסוג CDF. מדובר בחוזה שנערך בין המשקיע לברוקר, שבו הם מסכימים להעביר זה לזה כסף במקרה של עלייה או ירידה בערך המטבע, בהתאם למחירו בתאריך שנקבע ולכיוון השינוי.
מאחורי המדד: פחד בשווקים
מדד הפחד, או בשמו הרשמי מדד VIX, שגור בפיהם של משקיעים ואנשי שוק רבים, אבל ממה הוא בעצם מורכב? ואיך בכלל מודדים "פחד"? VIX, המחושב בבורסת שיקגו, עוקב אחר תנודתיות האופציות על מדד S&P 500. כלומר, הוא עוקב אחרי מחיר השימוש באופציות לביטוח נגד ירידות בשוק המניות – ומשקלל את סטיית התקן הגלומה במחירי אופציות מסוג קנייה (Call) ומכירה (Put). ככל שה"ביטוח" יקר יותר, כך הפחד גבוה יותר.
לכן המדד מעריך לכאורה את מידת הסיכון וחוסר הביטחון בשוק. ככל שהמשקיעים מפחדים יותר, מדד הפחד עולה. ככל שהם אופטימיים, מדד הפחד יורד. בפועל, VIX מודד את עלות השימוש באופציות כביטוח נגד נפילות במדד S&P 500. מכיוון שהוא נגזר ממדד המניות הכולל את 500 המניות הגדולות והנסחרות בבורסה האמריקאית – הוא נחשב למשקף את השוק האמריקאי, ומשקף במידת מה גם את הסנטימנט העולמי.