ילין לפידות מציג: ריביות בתנאי שוק אפור
ההלוואה שהעניק בית ההשקעות ילין לפידות לגינדי השקעות היא מורכבת ורגישה, ולא בכדי בילין לפידות דרשו וקיבלו תנאי ריבית שלא מביישים שוק אפור, לצד מגבלות פיננסיות כבדות על גינדי. אך האם מדובר במהלך נכון עבור החוסכים?
המגעים על ההלוואה שגינדי לקחה מילין לפידות מתנהלים מאז סוף אוקטובר, ולא סתם. מדובר בהלוואה מורכבת ורגישה, ולא בכדי בילין לפידות דרשו וקיבלו תנאי ריבית שלא מביישים שוק אפור, לצד מגבלות פיננסיות כבדות על גינדי.
הלוואות מסוג זה אינן שכיחות כלל בשוק ההון, אך בדו"חות פירוט הנכסים של גופי הפנסיה אין לאף גוף פנסיה גדול הלוואה בריבית גבוהה שכזו באופן ישיר. גופים כמו ילין לפידות מנהלים כספי חוסכים לפנסיה והם צריכים להתנהל בזהירות. ברמה הרגולטורית, היקף ההלוואות בסיכון גבוה שגופים מוסדיים יכולים להעניק מוגבל ל־3% מסך הנכסים המנוהלים שלהם. רובם רחוקים מרף זה ממילא. ובכל זאת, הלוואות כאלו הן לא מילה גסה לחוסך הפנסיוני, ולא צריך בהכרח להיבהל מהן כל עוד הן ניתנות במינון הנכון, בתמורה לריבית המשקפת את הסיכון ותוך דרישת הביטחונות הראויים.
רק בשנים האחרונות החלו גופי הפנסיה להעניק הלוואות פרטיות לגופים עסקיים, בעיקר על רקע סביבת הריבית האפסית במשק שהקשתה עליהם לאתר השקעות סולידיות שיספקו תשואות נאותות. הגופים המוסדיים שנכנסו לתחום ההלוואות הפרטיות עשו זאת בעיקר בתחומים יחסית בטוחים, כמו מימון פרויקטי תשתיות או מימון עסקאות נדל"ן בשלבים מתקדמים.
הגופים המוסדיים קיבלו רוח גבית לתחום ההלוואות למיזמי נדל"ן ממשרד האוצר ביולי 2016. הממונה על שוק ההון דורית סלינגר נענתה אז לבקשתו של שר האוצר משה כחלון והסכימה להקל על גופים מוסדיים להעמיד מימון לפרויקטים למגורים; זאת על מנת לשרת את המטרה של כחלון להגדיל את ההיצע בשוק הדיור ובפרויקט מחיר למשתכן. קודם לכן הגופים המוסדיים כמעט ולא היו שחקנים בתחום המימון של יזמים וקבלנים, למעט חברת הביטוח הראל שהחלה כבר להעמיד אשראי לפרויקטי מגורים.
אחת הסיבות לכך היא מגבלת ההשקעה שחלה עליהם, שלפיה אסור לגוף המנהל כספי פנסיה להעמיד יותר מ־3% מכספי החוסכים למתן הלוואות שאינן מדורגות ולכן נחשבות מסוכנות. עד לפני שנה וחצי קוטלג מתן אשראי ליזמים כהלוואה לא מדורגת בשל רמת הסיכון הגבוהה הכרוכה בה והקושי של הגוף המוסדי לתמחר את הסיכון. סלינגר איפשרה אז לראשונה לגופים המוסדיים להסתמך על מודל הדירוג של הבנקים לצורך מתן דירוג להלוואה לפרויקטים קבלניים כדי שהלוואות כאלו לא יוגבלו באופן דרמטי.
ילין לפידות נכנס לתחום מאוחר יחסית. ביוני האחרון העניק בית ההשקעות הלוואה של 400 מיליון שקל לקבוצת רכישה של מתחם רשות הדיור בתל אביב שאותה הוביל מוטי פלד. לפי הערכות, גם אז עמדה הריבית על כ־11% בשנה. זו היתה עסקת האשראי הלא־סחיר הגדולה ביותר בתולדות בית ההשקעות. אלא שעסקה זו שונה מההלוואה הנוכחית לגינדי השקעות, משום חברת הנדל"ן נמצאת במצוקה תזרימית ויש סימני שאלה לגבי יכולתה להשיג מימון או תזרים מזומנים להחזר ההלוואה.