הגיוס של מדלי פותח את הדלת לחברות האשראי החוץ-בנקאי
חברת מדלי זכתה לביקושי יתר של 640 מיליון שקל מהמוסדיים – וצפויה לגייס מהם 380 מיליון שקל. הצלחת הגיוס צפויה להוביל לגל הנפקות של חברות אשראי חוץ־בנקאי אמריקאיות בתל אביב – ושמונה חברות נוספות כבר עומדות בתור לגיוס
מבול של חברות אשראי חוץ־בנקאי אמריקאיות צפוי לשטוף בקרוב את בורסת תל אביב. חברת האשראי החוץ־בנקאי מדלי קפיטל, הראשונה מבין כמה חברות אמריקאיות מהתחום שמעוניינות כיום לגייס חוב בתל אביב, זכתה לביקושי יתר משמעותיים בשלב המוסדי בגיוס – ופתחה את השוק לחברות נוספות.
- אשראי חוץ־בנקאי בסכנת הידרדרות מגיע לתל אביב
- חברות האשראי החוץ־בנקאי ספגו עלייה בחובות המסופקים
- הפלישה האמריקאית מתרחבת למימון חוץ־בנקאי
למרות ביקורת שקיבלה מחברת הדירוג מעלות, מדלי זכתה לביקושי יתר של 640 מיליון שקל מהמוסדיים. בכפוף לאישור מחברת הדירוג להגדלת היקף הגיוס תגייס החברה בשלב המוסדי 380 מליון שקל בריבית צמודת דולר של 5.05%, לעומת ריבית מקסימום של 5.50%. החברה צפויה להגדיל את היקף ההנפקה הכולל מ־280 מיליון שקל בתכנון המקורי ל־450 מיליון שקל.
מדלי, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 290 מיליון דולר, תבצע רישום כפול בבורסת תל אביב, כך שגם המניה שלה תיסחר בשוק הישראלי. את הגיוס של מדלי מבצעות במשותף חברות החיתום איפקס הנפקות ופועלים אי.בי.אי.
אופק אשראי שלילי
מלבד מדלי יש שמונה חברות אשראי חוץ־בנקאי – או "חברות לפיתוח עסקים", כפי שהן מוגדרות בארה"ב – שבוחנות כיום גיוס חוב בתל אביב שיהיה כרוך גם ברישום כפול בבורסה. ההצלחה של מדלי תדרבן את החברות לגייס בתל אביב ולהירשם למסחר.
יש לציין כי מדלי זכתה לדירוג אשראי גבוה של A+ מידי חברת הדירוג מעלות, אך מדובר בדירוג אשראי נמוך יחסית ביחס לחברות אשראי חוץ־בנקאי, ודרגה אחת פחות לעומת דירוג אשראי של AA- שקיבלה פננטפארק, שגייסה לפני כחודשיים 490 מיליון שקל באמצעות חברת החיתום של לידר. בנוסף, בדו"ח הדירוג של מעלות בולטת לעין העובדה שהחברה אמנם קיבלה דירוג אשראי גבוה, אבל אופק הדירוג הוא שלילי, שמרמז שתיתכן הורדת דירוג בעתיד הקרוב.
30 חברות, 20 מיליארד שקל
אחרי שלא פחות מ־30 חברות נדל"ן אמריקאיות גייסו יותר מ־20 מיליארד שקל באג"ח בשוק ההון הישראלי, נראה כי חברות האשראי־החוץ בנקאי הן הבוננזה הבאה שבדרך. הגיוס שערכה חברת פננטפארק פתח את התיאבון – וכעת הגיוס של מדלי משלים את התמונה.
פעילות חברות האשראי החוץ־בנקאי האמריקאיות מוסדרת תחת תקנות ורגולציה שנוסדה בראשית שנות ה־80 של המאה ה־20, כחלק מהניסיון להתמודד עם בעיות הנזילות של העסקים הקטנים בארה"ב – בעיה שקיימת בימים אלה בישראל. הבנקים הגדולים בחרו להעניק אשראי רק לגופים הגדולים והממשלה הפדרלית האמריקאית רצתה לעודד חברות פרטיות שקמו בתחום האשראי להעניק הלוואות לעסקים בינוניים.
חוק החברות לפיתוח עסקי דומה מאוד במהותו לחוק הריטים (Reit). כמוהו, הוא מחייב את החברות להיות רשומות למסחר באחת הבורסות בארה"ב. בנוסף הוא מגביל אותן לחוקי רגולציה כמו חלוקת 90% מהרווחים שלהן כדיבידנד למשקיעים ושמירה על שיעור מינוף שלא יעלה על 50%. מנגד הוא מעניק לחברות אלה הטבות מיסוי. בניגוד לחברות הנדל"ן האמריקאיות, חברות האשראי החוץ־בנקאי מאוגדות בארה"ב כחברות אמריקאיות לכל דבר ולא כחברות שרשומות באיי הבתולה.