בלעדי לכלכליסט
הסינים לא חתמו, פורטיסימו על סף רכישת תה"ל מקרדן
בקופת קרדן אן.וי נכסים ומזומנים בהיקף של 7 מיליון יורו בלבד, ובחודש פברואר עליה לפרוע חוב של 120 מיליון יורו. קרדן ניהלה מו"מ למכירת חברת תשתיות המים תה"ל לשתי חברות סיניות, שהציעו 140 מיליון יורו, אך העסקה לא הבשילה
קרן פורטיסימו נמצאת על סף רכישת חברת תה"ל מידי חברת קרדן אן.ויתמורת כ־120 מיליון יורו. המו"מ עם הקרן הואץ בימים האחרונים כדי לאפשר לקרדן לפרוע בחודש פברואר הקרוב קרן וריבית של 120 מיליון יורו למחזיקי האג"ח שלה.
פורטיסימו ניהלה מו"מ לרכישת תה"ל, המבצעת פרויקטים בכל העולם בתחום המים, כבר לפני כמה חודשים, אלא שאז התגלעו פערי מחיר בין הצדדים. עד השבוע שעבר ניהלה קרדן מו"מ מתקדם עם שני גופים סיניים אסטרטגיים למכירת תה"ל, לאחר שהסכימו לשלם יותר מ־140 מיליון יורו. אולם החברות הסיניות - אחת ממשלתית והאחרת פרטית - התמהמהו בהשלמת העסקה ובמקביל נוצר לחץ גדול מצד מחזיקי האג"ח של קרדן, שחוששים לגורל פירעון התשלום בפברואר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בקרדן חששו שלא יעמדו בפירעון התשלום הקרוב, והוחלט להאיץ את המו"מ עם פורטיסימו ולסגור עסקה. פורטיסימו כבר ביצעה לתה"ל בדיקות נאותות והיא מכירה את החברה מקרוב. ככל הנראה תשלם פורטיסימו בשלב ראשון כ־52 מיליון יורו שיאפשרו פרעון האג"ח מסדרה א'. סדרה ב' - 68 מיליון יורו תיפרע מאוחר יותר.
החשש לגבי פירעון התשלום בפברואר קיים כבר כמה חודשים והביא את חברת הדירוג מעלות להכניס את קרדן, בעלת הדירוג B, לרשימת המעקב עם השלכות שליליות. בנימוקי הדירוג ביולי קבעה מעלות כי הלחץ על פרופיל הנזילות של החברה, שקיים בין היתר לנוכח עלויות גבוהות שיגיעו לשיא בפברואר 2018, מעורר חשש כי היא לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה הקרובות.
אי־פירעון של התשלום בפברואר יביא להורדה של הדירוג בכמה רמות על ידי מעלות, שכבר הבהירה זאת בעבר. בקופת קרדן מזומנים ונכסים פיננסיים סחירים בהיקף של כ־7 מיליון יורו בלבד, וכדי לפרוע את החוב היא חייבת למכור את תה"ל.
שני נכסים מרכזיים נוספים של קרדן הם חברת קרדן לנד סין (KLC) שפועלת בתחום הנדל"ן בסין והחזקה של 66% ממניות זכיינית המותג אוויס באוקראינה.
בחודשים האחרונים ניהלה קרדן אן.וי הליך מסודר למכירת תה"ל, שאותו הוביל איתן רכטר, מבעלי השליטה, יחד עם מנכ"ל החברה אריאל חסון, ומנכ"ל תה"ל סער ברכה. לאחר שהאופציה הסינית לא התממשה בקרדן חזרו לאלטרנטיבות הישראליות. איפקס ופורטיסימו היו שתי קרנות שהביעו עניין בחברה.
תה"ל מעניקה שירותי תכנון הנדסי ופיקוח לפרויקטים בתחום המים, ואף מעורבת בביצוע והקמת פרויקטים ב־20 מדינות. הבעיה היא שהפרויקטים הרבים של תה"ל לא תמיד מתורגמים לרווחים.
פורטיסימו מתמחה בהשקעות בחברות ציבוריות ופרטיות בתחומי ההיי־טק והתעשייה, וגייסה מ־2004 ארבע קרנות בהיקף של כמיליארד דולר. נוסף על יובל כהן (מייסד ושותף־מנהל), השותפים בפורטיסימו הם אלי בלט, שמוליק בראשי, מרק לזניק, יוחאי הכהן ויואב היינמן.