בנק מזרחי טפחות מוכר עוד נתח מתיק המשכנתאות שלו למגדל
מדובר בעסקה שלישית מול מגדל בתוך שנתיים שבמהלכן מכר הבנק בסך הכל תיקי משכנתאות בהיקף של 2.75 מיליארד שקל לטובת תיקי הפנסיה של חברת הביטוח
בנק מזרחי מבקש לבזר את החשיפה שלו לשוק המשכנתאות ומוכר עוד נתח מתיק המשכנתאות שלו לחברת הביטוח מגדל. שני הגופים חתמו על עסקה במסגרתה מגדל ביטוח תרכוש עבור העמיתים שלה 80% מתיק משכנתאות של הבנק בהיקף כולל של 1.3 מיליארד שקל. עסקה זו מצטרפת לשתי עסקאות קודמות שביצעו הצדדים במסגרתה רכשה מגדל משכנתאות בהיקף של 1.45 מיליארד שקלים.
- עסקת מזרחי-אגוד תבוטל? כולנו הגישה הצעת חוק שתחייב אישור שרים למיזוג בין בנקים
- הסתיימה השביתה בבנק אגוד, המו"מ בין העובדים להנהלה יימשך בימים הקרובים
- ועד עובדי בנק אגוד השבית שוב את כל הסניפים
זאת לאחר שבשנת 2016 ביצעה מגדל שתי רכישות דומות: האחת בחודש יוני בסכום של 710 מיליון שקל והשנייה בחודש ספטמבר בעלות של כ-730 מיליון שקל.
בעוד שעבור בנק מזרחי העסקאות הקודמות היו בין השאר כדי לשחרר נכסי סיכון במטרה להעמיד משכנתאות חדשות לקהל הדורשים, הפעם, לפי האסטרטגיה של הבנק, המטרה היא דווקא לשחרר הון כדי להגדיל את תחום האשראי לעסקים בדגש על עסקים בינוניים וגדולים, תחום שהבנק חלש בו יחסית למתחרים. במילים אחרות, מבחינת הבנק המחזיק בנתח שוק של כ-35% בתחום המשכנתאות, והוא הבנק המוביל בתחום, אין רצון לצמוח עוד בתחום המשכנתאות אלא דווקא לבזר את הסיכונים ולגדול בתחום האשראי העסקי.
אחת הסיבות לכך היא הצטננות מסויימת בשוק המשכנתאות בשנה האחרונה כאשר ב-2017 ניטלו משכנתאות בהיקף של כ-53.3 מיליארד שקלים, ירידה של כ-10% לעומת 2016 וכן לתחזיות של המערכת הבנקאית כי שוק המשכנתאות ב-2018 לא עתיד לצמוח אלא לשמור על ההיקפים של 2017.
מבחינת מגדל, רכישת תיק משכנתאות מהווה חלופה סולידית להשקעה באג"ח ממשלתיות שמניבות היום תשואה אפסית. בדרך כלל תיקי משכנתאות מאופיינים בפיזור גבוה, בטוחה חזקה בדמות הנדל"ן הנרכש ולפיכך רמת הסיכון שלהם נמוכה. כל עוד סביבת הריבית במשק נותרת אפסית גם החשש מקושי עמידה בתשלומי המשכנתא מבחינת הלווים אינו גבוה. כמובן, שבטווח היותר רחוק, התיקים הללו טומנים בחובם סיכון של עליית ריבית וקושי עמידה בתשלומים מצד הלווים, אלא שסיכון כזה לא נראה בשלב זה באופק.