$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בנק הפועלים יוצא לקרב נגד ייקור דמי הניהול בקרנות הנאמנות מהחודש הבא

הודיע למנהלי הקרנות, כי מערכת הדירוג של הבנק תשקלל רטרואקטיבית את תשואות העבר על בסיס דמי הניהול החדשים. חישוב התשואות באופן זה עתיד לפגוע בדירוג של קרן שתחליט לייקר את דמי הניהול — ועקב זאת בפוטנציאל הגיוס שלה

רחלי בינדמן 07:2424.12.17

השבוע הנוכחי הוא חלון ההזדמנויות השנתי של מנהלי קרנות הנאמנות לייקר את דמי הניהול בהן ולמנף את 20 מיליארד השקלים שגייסה התעשייה ב־2017. הבנק שכבר נערך לכך הוא הפועלים, בניהול אריק פינטו, שהזהיר את מנהלי הקרנות כי יקנוס מנהל שיעלה דמי ניהול במערכת הדירוג שלו באופן רטרואקטיבי.

 

לפני שנתיים איימה רשות ניירות ערך להרכיב "רשימה שחורה" של מנהלי קרנות שמעלים דמי ניהול בהיחבא במרוצת השנה ולפרסם אותה באתר שלה. בעקבות כך הגיעו מנהלי הקרנות והרשות להסכמה כי כל מנהל קרן יוכל להעלות את דמי הניהול רק בתחילת ינואר — ולדווח על כך בסוף השנה המסתיימת — כך שמערכי הייעוץ בבנקים יוכלו להיערך בהתאם ולעדכן את לקוחותיהם.

 

מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו צילום: אוראל כהן מיכאל קרמר

 

ל"כלכליסט" נודע כי ביום חמישי האחרון שלח ראש מערך הייעוץ בבנק הפועלים ד"ר אמיר בכר מכתב למנהלי קרנות הנאמנות, שבו הודיע להם כי בעוד כמה חודשים יחול שינוי במערכת הדירוג של בנק הפועלים, הסופר פאנד, בכל הנוגע להעלאת דמי ניהול. לפי המכתב, "עם העלאת דמי הניהול בקרן יתבצע חישוב אחורה של תשואת הקרן, בהתחשב בדמי הניהול החדשים, לתקופה של שנה, שלוש שנים וחמש שנים. לאחר חישוב התשואה תדורג הקרן על פי החישוב החדש בכל שלוש התקופות".

 

מערכות הדירוג בבנקים משקללות את תשואת העבר של הקרן, רמת הסיכון שלה ודמי הניהול שעל בסיסם נקבע הדירוג במערכת הבנקאית. דירוג זה הוא שקובע איזו קרן ימליץ יועץ הבנק ללקוח לרכוש ומי תיהנה בעקבות זאת מגיוסים. כעת הבנק מבהיר כי לראשונה הוא יקנוס את המנהלים רטרואקטיבית על העלאת דמי הניהול, כך שהמערכת של הבנק תשקלל את ההעלאה כאילו בוצעה מיום היווסדה של הקרן.

 

המטרה היא לגרום למנהל קרן, שנהנה מתשואות גבוהות ורוצה כעת לגזור על כך קופון, לחשוב פעמיים, שכן העלאת דמי ניהול גבוהה מדי עלולה לגרום לקרן לאבד את מקומה בדירוג ולהיפגע בהיקף גיוסיה.

 

מדובר במהלך חשוב, בעיקר על רקע העובדה שחלק ממנהלי הקרנות רשמו תשואות גבוהות בשנה האחרונה בהשקעות באג"ח ממשלתיות וקונצרניות — סגמנט שפוטנציאל התשואה העתידי בו נשחק מאוד בשל סביבת הריבית האפסית. כך, ממילא, תשואות העבר אינן משקפות בהכרח את פוטנציאל התשואה העתידי, ואם משקללים לכך העלאת דמי ניהול, גם הקרנות המצטיינות עלולות להיהפך לאטרקטיביות פחות להשקעה.

 

מתברר שגם בנק לאומי משקלל כבר שנים העלאת דמי ניהול רטרואקטיבית על תשואות העבר. לפיכך, המהלך הנוכחי הוא בהחלט נקודה למחשבה למנהלי הקרנות.

לפני חודש חשף "כלכליסט" כי בכר הודיע למנהלי הקרנות כי לראשונה במערכת הבנקאית ישלב הפועלים דירוג איכותי במערכת שלו. המערכת תשקלל גם פרמטרים שאינם אובייקטיביים, כמו צוות הניהול של הקרן, הוותק שלו, תכיפות העלאת דמי הניהול או טריקים כמו מיזוג קרנות כושלות והעלמתן או פתיחת שורה ארוכה של קרנות דומות.

 

מנהלי הקרנות אינם יודעים מתי תסתיים חגיגת הגיוסים ותחול תפנית בשוקי ההון, שתגרור פדיונות בקרנות. לכן הם מתפתים למנף את הגיוסים של 2017 ולייקר את דמי הניהול על המיליארדים שגייסו. השבוע הנוכחי יהיה, מבחינתם, מעין משחק פוקר, שבו ינסו לדחות את ההודעה על ייקור דמי ניהול, כדי לבדוק מה עושים המתחרים. זאת מתוך הבנה כי מי שייקר דמי ניהול עלול להיפגע במערכת הבנקאית, בעוד אם כולם יישרו קו וייקרו — יהיה קשה להפנות אצבע מאשימה כלפי מנהל מסוים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x