בלעדי לכלכליסט
הקונסורציום גדל: איילון ואמיר לנג מצטרפים לרכישת IDE
אלפא פרטנרס שהוקמה על ידי אבשלום פלבר ואמיר לנג תרכוש 50% מ- IDE, לאחר שכיל החליטה למכור. חברת הביטוח איילון תרכוש 4.5% תמורת 15 מיליון דולר
חברת הביטוח איילון הצטרפה לכלל ביטוח ולקרנות ההשתלמות של המורים והגננות בעסקה לרכישת 50% ממניות חברת הנדסת התפלה (IDE). עוד נודע ל"כלכליסט" כי בכיר בקבוצת דלק, אמיר לנג, עוזב את החברה ועובר לעבוד לצד אבשלום פלבר ב־IDE בתפקיד בכיר. לנג שימש בדלק כסמנכ"ל מיזוגים ורכישות וכמשנה למנכ"ל דלק תחנות כוח.
- הושלמה עסקת הנדסת התפלה: 167 מיליון דולר נכנסו לקופת כיל
- קרן ההייטק של הלמן אלדובי ואיילון: להשקיע בכל מה שמייסד ווייז אורי לוין ישקיע בו
- פרק חדש בקריירת הביטוח: יונל כהן מצטרף לדירקטוריון מנורה
אתמול דיווחה כיל על השלמת העסקה למכירת 50% ממניות IDE תמורת 167 מיליון דולר, כשדלק תמשיך להחזיק ב־50% הנותרים. המכירה היא לקונסורציום שארגן המייסד והמנכ"ל פלבר. איילון תהווה 9% מהקונסורציום בהשקעה של 15 מיליון דולר, פלבר ידולל ל־10% בהשקעה של 16.5 מיליון דולר, כלל תשקיע 74 מיליון דולר תמורת 44%, וארגון המורים והגננות יחזיק ב־36% בהשקעה של 60 מיליון דולר. בסוף ההליך תחזיק דלק ב־50% ממניות IDE, כלל 22%, ארגון המורים והגננות 18%, איילון ב־4.6%, פלבר ולנג ב-4.4%.
למעשה 50% המניות נרכשות עי שותפות אלפא מים פרטנרס שהשותף הכללי שלה בשליטת אבשלום פלבר ואמיר לנג. כלל ארגון המורים ואיילון הם משקיעים מאסיביים בשותפות שתחזיק במניות ותישלט ותנוהל בידי פלבר ולנג.
כיל תרשום רווח הון של 40 מיליון דולר בעסקה. המגעים לעסקה נחשפו לראשונה ב"כלכליסט" ב־25 באפריל. ביוני יצאה מטעמה הודעה על חתימת הסכם מחייב. הסכום שתקבל כיל יצטרף לזה שתקבל מעסקה נוספת שעליה הכריזה בשבוע שעבר — מכירת עסקי בטיחות האש ותוספי השמן תמורת מיליארד דולר לקרן ההשקעות SK Capital האמריקאית.
דלק וכיל החליטו כבר בנובמבר 2014 על מכירת הבעלות כחלק מהאסטרטגיה של כיל להתמקד בתחומי הליבה שלה. כיל סירבה לאורך השנים למכור, אבל לאחר שהניהול שלה עבר לסטפן בורגס ב־2012, הוא איפשר זאת, עם תמיכה מבעל השליטה בחברה־האם עידן עופר.
בחודשים האחרונים גבר הרצון של כיל למכור את האחזקה לעשות זאת, נוכח הירידה החדה בתזרים המזומנים שלה ורצונה לשמור על דירוג האשראי. דלק, לעומת זאת, מעוניינת להמתין להתאוששות החברה הנמכרת.
אבשלום פלבר | צילום: סיון פרג' |
כיל ודלק שכרו לפני שנתיים את שירותי UBS כבנק ההשקעות שילווה את העסקה, כשמצד הבנק אחראי על העסקה תומר יעקב, מנהל הבנקאות להשקעות של UBS בישראל. לצד תומר יעקב ליווה את העסקה ניר גרינברג ואינסה בלידמן מחברת MNS.
ביולי 2016 התחילו המתעניינים בבדיקות נאותות של החברה. בעקבות הגשת הצעה מחייבת בנובמבר 2016, נערכה התמחרות בין שני המתמודדים שהגישו את ההצעות הגבוהות ביותר: חברה סינית וחברה אמריקאית. למרות השלמת התהליך ובחירת הזוכה, לא הודיעו כיל וקבוצת דלק על תוצאותיו.
הנדסת התפלה הוקמה ב־1964 כחברה ממשלתית, והקימה מאז 400 פרויקטים ב־40 מדינות. החברה, שמעסיקה 380 עובדים, מחזיקה ב-75% משוק ההתפלה התרמית (הוצאת המלח מהמים באמצעות תהליך אידוי) בשווקים הנגישים לה, כלומר השווקים מחוץ למדינות ערב.