בלעדי לכלכליסט
AmTrust האמריקאית בדרך לרשום מניותיה בבורסה בת"א
חברת הביטוח היא הראשונה בתחום הפיננסים בארה"ב שתנסה להיסחר במדד ת"א 35. המהלך ילווה בהנפקת אג"ח בהיקף כחצי מיליארד דולר. אשתקד היא כמעט רכשה את הפניקס אך חזרה בה לבסוף, והשנה היא נפגעה קשות בשל סופות ההוריקן
מהלך גיוסי החוב של חברות אמריקאיות בבורסה בתל אביב מקבל מימד חדש. חברת הביטוח האמריקאית AmTrust (סימול: AFSI) תבצע רישום כפול בבורסה בתל אביב. ל"כלכליסט" נודע כי המהלך צפוי להיות בד בבד עם גיוס של יותר מחצי מיליארד דולר בהנפקה של איגרות חוב.
- ביקושים של 1.4 מיליארד שקל בהנפקת האג"ח של פננטפארק האמריקאית
- הפלישה האמריקאית מתרחבת למימון חוץ־בנקאי
- 43% מהנפקות האג"ח השנה - של חברות נדל"ן
החברה מתמקדת בביטוח עסקים קטנים ובינוניים, ביטוח רכב וציוד וביטוח תעסוקתי. היא סבלה השנה מהפסדים כבדים בעקבות סופות ההוריקנים שפקדו את ארה"ב וגרמו לנזקים כבדים לרכוש, לבתים ועסקים. שווי השוק שלה צנח ל־2 מיליארד דולר לאחר שבשנה שעברה הוא עמד על 4.63 מיליארד דולר.
עד כה היו אלה חברות נדל"ן שגייסו חוב בתל אביב וניצלו את פערי הריביות בגיוסים כאלה בין השוק האמריקני לשוק הישראלי. לפני שבועיים היתה זו חברה אמריקנית אחרת, פננטפארק, חברת מימון חוץ בנקאי אמריקאית שגייסה כאן אג"ח בהיקף של 490 מיליון שקל.
30 חברות אמריקניות גייסו עד היום 18 מיליארד שקל בבורסה בתל אביב, כולן באג"ח. הנהירה של חברות אלה שרובן פועלות בניו יורק וסביבתה, התקבלה בחשדנות בקרב המוסדיים הישראלים, גופי החיסכון לטווח ארוך, שכמעט לא השתתפו בגיוסים שלהן, ואת מקומן מילאו שחקניות נוסטרו, משקיעים פרטיים וקרנות נאמנות שנהנו מזרימת כספים מהציבור בהיקף של מיליארדי שקלים בשנים האחרונות.
הסיכון המרכזי שהטריד את המשקיעים היה הקושי להגיע לנכסים של החברה המגייסת, במקרה של בעיה. הסיבה שהחברות האמריקניות מגיעות היא העובדה שכאן הן מצליחות לגייס בריבית נמוכה בהרבה מאשר בארה"ב. בארץ גייסו חברות הנדל"ן חוב בריביות של 3%–7% בעוד שבארה"ב הריביות שבהן הן מגייסות הן 7%–11%. הפערים נובעים בעיקר מהעובדה שהריביות בישראל נמוכות מבארה"ב, וכך גם התשואה לפדיון באג"ח ממשלת ישראל ביחס לאג"ח ממשלת ארה"ב.
נראה כי אמטראסט היא סיפור שונה. החברה האמריקנית הראשונה בתחום הפיננסים, ובסדר גודל משמעותי שמנסה לרכב על הגל ובמקביל גם להיסחר בבורסה בתל אביב. רישום כפול אמור להכניס את החברה ישירות לממד המוביל של הבורסה, ת"א 35, שכן היא נסחרת בשווי 2 מיליארד דולר בניו יורק אולם בשל התקנה החדשה לפיה חברות זרות ללא זיקה ישראלית לא יכללו במדדי הבורסה, היא לא תיכנס.
בשבוע שעבר קיימו מנהלי החברה פגישות ראשונות עם גופים מוסדיים ישראלים כדי להציג בפניהם את התוכנית, והשבוע צפויות פגישות נוספות, כשאת המהלך מוביל דיסקונט קפיטל חיתום בראשותם של צחי סולטן והילה חימי.
אלה אינם המגעים הראשונים של החברה בארץ. ב־2014–2015 ניהלה החברה מגעים לרכישת חברת ביטוח ישראלית. תחילה היו אלה מגעים לרכישת כלל ביטוח, אבל לאור המעורבות של החברות הסיניות שהציעו מחירים גבוהים, העדיפה אמטראסט לסגת.
בתחילת 2016 חזרה החברה המנוהלת על ידי בארי זיסקינד לארץ, החלה במו"מ לרכישת השליטה בחברת הפניקס מידיו של יצחק תשובה. היה זה זמן קצר אחרי שפוסון הסינית נאלצה לסגת מתהליך הרכישה, לאחר שכבר עמדה להשלים אותה, בעקבות סירובה של המפקחת דורית סלינגר לאשר לה את הרכישה. סלינגר כבר עמדה להעניק את האישור, אבל היעלמות של בעל השליטה ויו"ר פוסון, גואו גואנגצ'אנג, לשלושה ימים, בהם נחקר כנראה על ידי הרשויות הסיניות, הביאה לנסיגה של סלינגר מעמדתה.
וכך , בפברואר 2016 חתמה אמטראסט על מזכר הבנות לרכישת השליטה בפניקס מידי יצחק תשובה וקבוצת דלק תמורת 1.75 מיליארד שקל. החתימה בוצעה ב־16 בפברואר, ובדיווח של דלק לא נמסר שם החברה הרוכשת. כשעה לאחר הדיווח נחשף השם ב"כלכליסט", ובתגובה נסוגה אמטראסט מהעסקה לאחר שכבר במעמד החתימה דרשה ששמה לא יודלף, שכן מדובר בחברה ציבורית אמריקנית.
בתחילת מרץ יצאה ההודעה הרשמית על ביטול מזכר ההבנות לאחר שאמטראסט לא החלה כלל בבדיקות נאותות לחברה.
"בניגוד לחוקי ניהול עמותות"
פיזור הלקוחות של אמטראסט הוא גבוה וכולל בעלי עסקים קטנים רבים שהגישו תביעות על הנזקים שנגרמו בעקבות סופות ההוריקן. אלה הביאו להפסד כבד של 220 מיליון דולר לפני מס לחברה ברבעון השלישי של 2017. לאחר מס עמד ההפסד על 158 מיליון דולר. מנייתה איבדה 64% משוויה בשנה האחרונה.
אמטראסט נאלצה למכור את השליטה בחברה בת (51%) שמבטחת מוצרים ביתיים, תמורת 163 מיליון דולר במזומן, אבל עם חוב של מאות מיליוני דולר נוספים שהביאו לתמורה ברוטו של מיליארד דולר לחברה. לאמטראסט חוב בארה"ב של 1.3 מיליארד דולר שאת חלקו היא מבקשת למחזר לחוב ישראלי. החוב שלה מהווה 25% על מאזן של 4.8 מיליארד דולר.
אגרות החוב של החברה מדורגות A על ידי חברת הדירוג AM BEST המדרגת חברות ביטוח אמריקניות, דירוג הדומה לזה של חברת הביטוח AIG. בעלת השליטה בחברת הביטוח אמטראסט היא משפחת קרפונקל, שמדורגת במקום ה־86 ברשימת המשפחות העשירות בארה"ב על פי "פורבס". כתב העת העריך את הונה ב־3.2 מיליארד דולר.
אמטראסט הוקמה לפני 18 שנה על ידי האחים ג'ורג' ומייקל קרפונקל, שהיגרו לארה"ב מהונגריה בשנות החמישים. מנכ"ל החברה בארי זיסקינד הוא חתנו של מייקל ובעל המניות הפרטי הגדול ביותר בה, עם אחזקה של 14.8%. זיסקינד נמצא בימים אלה בארץ ונפגש בעצמו עם הגופים המוסדיים. מייקל קרפונקל מחזיק ב־1.25% מאמטראסט, ואילו אחיו הצעיר ג'ורג' מחזיק ב־11%. בת משפחה בשם לאה קרפונקל מחזיקה בנתח גדול יותר — 11.4%.
בסך הכל המשפחה, או גופים הקשורים אליה, מחזיקה ב־46.7% ממניות החברה והיא בעלת השליטה בה. לפי אתר התחקירים העצמאי SIRF - Southern Investigative Reporting Foundation, קרנות הצדקה שמפעילה המשפחה שימשו אותה לביצוע השקעות ממונפות בסיכון גבוה, בניגוד לחוקי ניהול עמותות בארה"ב.