$
שוק ההון

למה ברודקום רוצה את קוואלקום

שלוש סיבות לכך שענקית השבבים מסינגפור מעוניינת לרכוש את חברת השבבים האמריקאית, ושתי סיבות לכך שהנהלת

שמוליק קרפף 07:0805.12.17
ענקית השבבים ברודקום הודיעה באחרונה שהגישה הצעת רכש ליצרנית השבבים האמריקאית קוואלקום תמורת 70 דולר למניה של קוואלקום. התשלום מהווה פרמיה של כ־27% על מחיר הסגירה ערב הפרסום. מחיר זה משקף לקוואלקום שווי של כ־103 מיליארד דולר, וזו עשויה להיות עסקת הרכש עם השווי הגבוה בהיסטוריה של ענף הטכנולוגיה.

 

 

 

יתרון לגודל, תמחור נמוך וקיצוץ בעלויות

ברודקום מעוניינת בקוואלקום משלוש סיבות עיקריות. האחת, עלייה בכוח מיקוח מול יצרניות הסמארטפונים, הטמון ביתרון לגודל. שילוב בין שתי ענקיות, המתמחות בשבבים לתעשיית המובייל, ייצור את היצרנית הגדולה בעולם לשבבי מודם מסוג דור 3 ודור 4, וכן שבבים לאינטרנט אלחוטי.

 

הסיבה השנייה היא תמחור נמוך יחסית למניית קוואלקום. המניה רשמה ירידה מצטברת של 15.5% מתחילת השנה ועד פרסום ההודעה. בהינתן ממוצע תחזיות לרווח נקי של 3.5 דולר למניה בסוף השנה הפיסקאלית הבאה, המניה תומחרה ערב הגשת ההצעה לפי 15 פעמים רווח שנתי נקי בלבד, לעומת מכפיל רווח ממוצע של 19 בחברות שבמדד S&P500. הסיבה העיקרית לירידות השערים היא תביעות שבהן מעורבת קוואלקום בשנים האחרונות - מול רגולטורים ומול לקוחות. יצרניות הסמארטפונים המשתמשות בשבבי קוואלקום טוענות שהיא מנצלת את כוחה.

 

ברודקום ברודקום צילום: בלומברג

 

באחרונה חלה הידרדרות ביחסים בין קוואלקום לאפל, והאחרונה הודיעה שבאייפון הבא לא יוטמעו שבבי קוואלקום. בהקשר זה כדאי לציין את מערכת היחסים הטובה בין ברודקום לאפל.

 

הסיבה השלישית היא קיצוץ משמעותי בעלויות. ברודקום ידועה במשמעת התקציבית הקפדנית וביכולתה לייעל חברות שהיא רוכשת. במובן זה, הוצאות תפעוליות בהיקף של 6.67 מיליארד דולר ב־12 החודשים שחלפו לקוואלקום, שהן 30% מההכנסות, הן כר נרחב למהלכי התייעלות.

 

מדוע סירבה קוואלקום להצעת הרכש?

הנהלת קוואלקום ציינה שהיא מסרבת להצעת הרכש של ברודקום משתי סיבות. האחת, היא צופה קשיים רגולטוריים משמעותיים באישור העסקה, בשל חפיפה משמעותית בפעילות של החברות. הסיבה השנייה היא תמחור נמוך שמשקפת ההצעה. מבחינה זו, בהחלט ייתכן שנראה את ברודקום משפרת את הצעתה בעתיד הקרוב.

 

ערב ההצעה לקוואלקום השלימה ברודקום רכישה משמעותית אחרת בענף השבבים, של ברוקייד, לפי שווי של 5.5 מיליארד דולר. ברוקייד פועלת בתחום ציוד התקשורת, עם התמחות בייצור שבבים למערכות תקשורת מורכבות, למרכזי מידע ולחיבורי אינטרנט ניידים. גם ברכישת ברוקייד נתקלה ברודקום במכשול. המועצה האמריקאית לבחינת נכסים לאומיים הקשתה את מימוש העסקה, מחשש שקניין רוחני בארה"ב יירכש על ידי חברה הרשומה בסינגפור.

 

בתגובה להחלטת המועצה, הפגינה ברודקום גמישות עסקית והודיעה על שינוי במבנה משטר המס שלה, מסינגפור לארה"ב. עקב כך יושת עליה שיעור מס גבוה יותר. עם זאת, סיכוייה לרכוש חברות שבבים נוספות בארה"ב עלו משמעותית, מכיוון שלא תוגדר חברה זרה. אנו סבורים שבדומה לרכישת ברוקייד, גם בעסקה מול קוואלקום ברודקום צפויה להתגמש במטרה להשלים את הרכישה.

 

סיוע מלמעלה סיוע מלמעלה

 

אלטרנטיבות השקעה

 

- NXP Semiconductors (סימול: NXPI) חברה המתמחה בייצור שבבים לתשתיות אינטרנט, אפליקציות אבטחה ותעשיית המובייל. נסחרת לפי שווי של 39 מיליארד דולר ומעסיקה 30 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות ותזרים של 9.2 מיליארד דולר ו־2.4 מיליארד דולר, בהתאמה. באוקטובר 2016 קיבלה החברה הצעת רכישה מענקית השבבים קוואלקום, לפי שווי של 46 מיליארד דולר.

 

- Intel (סימול: INTC) החברה המובילה בעולם בייצור שבבים למחשבים אישיים ולמרכזי המידע. נסחרת לפי שווי של 210 מיליארד דולר ומעסיקה 102 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות ותזרים של 62 מיליארד דולר ו־23 מיליארד דולר, בהתאמה. בשנה שחלפה השיבה החברה 8.5 מיליארד דולר לבעלי המניות, 5 מיליארד דולר כדיבידנד ו־3.5 מיליארד ברכישה עצמית של מניות.

 

- Broadcom (סימול: AVGO) החברה המובילה בעולם בייצור מעבדי תקשורת ושבבים לתעשיית המובייל. נוצרה ממיזוג ענק ב־2016 בין שתי יצרניות שבבים: ברודקום ו־Avago. החברה הממוזגת נסחרת לפי שווי של 112 מיליארד דולר ומעסיקה 15.7 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות ותזרים של 17 מיליארד דולר ו־6 מיליארד דולר, בהתאמה. תשואת הדיבידנד של המניה היא כ־1.5% לשנה.

 

הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x