רווח כולל של 63 מיליון שקל למגדל - הפרשת ריבית של 267 מיליון שקל
עלייה משמעותית בתשואות שרשמה הפעילות בשוק ההון דחפה את מגדל לרווח ברבעון השלישי - על אף ההפרשה המתחייבת מהירידה בריבית על ההתחייבויות ארוכות הטווח
מגדל מסיימת את הרבעון השלישי של 2017 עם רווח כולל של 63 מיליון שקל לאחר מס - סכום המשקף תשואה להון של 4.4%. החברה רשמה הפרשות של 267 מיליון שקל לאחר מס (ושל 411 מיליון שקל לאחר מס) בשל עסקי ביטוח החיים, פעילות הליבה של החברה. בצד החיובי תרמה לתוצאות עלייה ניכרת בתשואות שרשמה הפעילות בשוקי ההון.
- פרק חדש בקריירת הביטוח: יונל כהן מצטרף לדירקטוריון מנורה
- טלטלה בצמרת מגדל: היו"ר יוחנן דנינו ועופר אליהו יפרשו
- הפרשת ריבית של 400 מיליון שקל בדוחות כלל ביטוח
מדובר בדוח מפתיע לטובה למגדל שכן המתחרה כלל, בעלת תיק ביטוח חיים קטן יותר, רשמה הפרשה גבוהה בהרבה (של 402 מיליון שקל), בגלל סביבת הריבית ותקנות וינוגרד. במקרה של כלל ההפרשות אף גררו אותה להפסד רבעוני.
מה שהציל את מגדל היה שוק הון חזק שאיפשר לה לרשום רווחי השקעה גבוהים, הן על תיק הנוסטרו והן בתיקי החוסכים, וכך לגבות דמי ניהול גבוהים יותר בתיק ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים (שם דמי הניהול בעיקרם הם 15% מהתשואה שמשיג התיק). הכנסות מגדל ברבעון השלישי מהשקעות הסתכמו ב-2.3 מיליארד שקל, לעומת 2 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. ההכנסות מדמי ניהול הסתכמו ב-540 מיליון שקל, מול 429 מיליון שקל ברבעון המקביל.
מגדל מדווחת לראשונה כי על פי חישוב שביצעה, אין לה גירעון בהון ביחס לדרישות ההון המחמירות סולבנסי 2 שמיושמות בהדרגה ב-6 השנים הקרובות. זוהי פעם ראשונה שמגדל מדווחת על התייצבות מבחינה זו.
ההפרשה הרבעונית שביצעה מגדל נובעת מירידה בעקום הריבית. חברות הביטוח משערכות את ההתחייבויות ארוכות הטווח שלהן לפי ריבית חסרת סיכון וכשזו יורדת ההתחייבות גדלה וכך גם ההון שיש לרתק למולה וזאת על חשבון שורת הרווח וחלוקת דיבידנדים. בשנה האחרונה עד לרבעון האחרון הריבית דווקא הייתה במגמת עליה, מה שאיפשר לחברות לשחרר מאות מיליוני שקלים חזרה לרווח אך כעת המגמה התהפכה שוב.
כך השפיעו תנאי הריבית על ההפרשות ברבעון השלישי. כלל ביטוח ביצעה כאמור הפרשה של 402 מיליון שקל לפני מס להגדלת עתודות הביטוח, בהראל עמדה ההפרשה על 100 מיליון שקל לפני מס, בהפניקס על 131 מיליון שקל, ובמנורה מבטחים על 88 מיליון שקל.
מי שעשויה לקבל בקרוב את מושכות הניהול של מגדל היא מיכל עבדאי בויאנג'ו, לשעבר החשכ"לית במשרד האוצר. זאת במקום עופר אליהו, בנו של בעל השליטה שלמה אליהו שמכהן כמנכ"ל כיום וצפוי לעזוב בחודשים הקרובים. אביו, שלמה אליהו עתיד להתמנות ליו"ר החברה במקום יוחנן דנינו.