$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בנק הפועלים לוקח את אלוביץ' לבית המשפט

הבנק החליט לנקוט בצעדים משפטיים נגד בעל השליטה בבזק והפסיק את המגעים להסדר חוב, לאחר שהשתכנע כי התנהל בחוסר תום לב במו"מ וכי אינו מתכוון להזרים כסף מכיסו הפרטי לכיסוי חובותיו. יתר הבנקים שלהם חייב אלוביץ' צפויים להצטרף למהלך

גולן חזני 06:3723.11.17

התפתחות דרמטית בניסיונות הבנקים לגבות את חובם מבעל השליטה בבזק שאול אלוביץ': ל"כלכליסט" נודע כי בנק הפועלים החליט לפתוח בהליכים משפטיים נגד אלוביץ' וחברת יורוקום שבבעלותו, החברה שבאמצעותה הוא שולט בבזק. יורוקום חייבת לבנק הפועלים כ־400 מיליון שקל.

 

 

 

הבנק ניהל מגעים להסדר חוב מול אלוביץ' ויורוקום, אך החליט להפסיק אותם. במקום, בחרו בבנק ללכת למסלול אחר לחלוטין, כזה שבו יתבקש בית המשפט למנות בעל תפקיד לחברה. בבנק עוד לא החליטו באיזה הליך לנקוט, אך עומדות בפניו שלוש אפשרויות. הראשונה: בקשה למנות מפרק, בעל תפקיד שימכור את הנכסים של יורוקום ויחלק את התמורה בין הנושים ואולי אף יפעל להבראת החברה. השנייה: מינוי כונס נכסים, שתפקידו לאכוף את החזרת החובות לנושים. השלישית: מינוי נאמן, בעל תפקיד שנכנס לנעליו של החייב, עושה סדר בנכסיו ודן עם הנושים על הסדר.

 

האפשרות הסבירה ביותר במקרה כזה היא בקשה למינוי מפרק ונראה כי זו האפשרות שהבנק יעדיף, אם כי טרם התקבלה החלטה. בקשה להכרזה על אלוביץ' כפושט רגל אינה עומדת על הפרק משום שלאלוביץ' אין ערבות אישית לחובותיו.

 

פרט לחוב של כ־400 מיליון שקל לבנק הפועלים,יורוקום תקשורת חייבת כ־600 מיליון שקל לבנק דיסקונט ו־100‑200 מיליון שקל לבנק הבינלאומי. בנק דיסקונט הפריש השנה 180 מיליון שקל בדו"חות הכספיים בשל החשיפה לקבוצת אלוביץ'. הפועלים מחק ככל הנראה את רוב החוב אם לא את כולו. יורוקום תקשורת נמצאת בבעלות מלאה של האחים שאול ויוסף אלוביץ'. שאול מחזיק ב־80% ממניות החברה, בעוד אחיו מחזיק ב־20% הנותרים.

 

עד כה, הדרישה המרכזית של הבנקים מאלוביץ' בכל הסדר אפשרי היתה הזרמה מיידית של 100‑120 מיליון שקל מכיסו הפרטי ליורוקום, אולם אלוביץ' לא עמד בדרישה זו.

 

לפועלים ביטחונות על חלק מהחוב בלבד, ובהם מניות אינטרנט זהב, שאותן הבנק ינסה לממש. החוב לפועלים מגיע מאשראי שוטף שנתן בעבר ליבואנית טלפונים סלולריים של חברת נוקיה מקבוצת יורוקום. עם התרסקות יצרנית הסלולר מפינלנד, גם החברה המקומית נקלעה להפסדים גדולים.

 

בנוסף, ליורוקום נדל"ן חוב של כ־260 מיליון שקל לקונסורציום בהובלת בנק מזרחי טפחות. מדובר בחוב ישן שנצבר לאורך זמן, עוד מהתקופה שהחברה עסקה ביבוא מכשירי נוקיה. החברה אינה פורעת כסדרה את החוב למזרחי טפחות מזה כשלוש שנים.

 

"המו"מ לא מתנהל בתום לב"

 

הנהלת בנק הפועלים, בראשות המנכ"ל אריק פינטו ומנהל החטיבה העסקית יעקב אורבך, היא זו שהעבירה לדירקטוריון הבנק את ההמלצה לפתוח בהליכים משפטיים. הדירקטוריון, בראשות היו"ר עודד ערן, קיבל את ההמלצה בתום דיון ממושך.

 

שאול אלוביץ' (ארכיון) שאול אלוביץ' (ארכיון)

 

בהמלצותיה לדירקטוריון, הנהלת הבנק כתבה: "הגענו למסקנה שיורוקום מושכים את המו"מ, והבעלים לא מתכוון להזרים כסף לחברה מכיסו כדי לעזור לחברות הבנות, ובלי צעד כזה אין שום סיכוי להגיע להסדר. היכולת היחידה של יורוקום לפרוע את חובותיה היא באמצעות מימוש חלק מהנכסים שהיא מחזיקה ולא השתכנענו שיש לחברה או לבעלים כוונה אמיתית לממש נכסים מהותיים בזמן הקרוב, כך שהדרך לבצע זאת היא דרך בית המשפט. התחושה היא שמושכים אותנו באף ושהמו"מ מצידם לא מתנהל בתום לב".

 

הדירקטוריון קיבל כאמור את ההמלצה, שממנה עולה כי הבנק לחץ על אלוביץ במהלך המו"מ מולו לממש לפחות חלק מהנכסים, ובהם מניותיו בחברת אינטרנט זהב, שדרכה הוא שולט בבזק - וכן מניות בחברות תפעוליות נוספות שבבעלות אלוביץ', כולל החברות היבואניות של מוצרי פנסוניק, ברדר ומותגים נוספים.

 

בדירקטוריון הפועלים העריכו כי הבנקים האחרים שלהם אלוביץ' חייב כסף יצטרפו למהלך המשפטי ולא ירצו להישאר מנגד. המשמעות מבחינת אלוביץ' היא קריטית ועלולה לסמל סוף דרכו העסקית, בהנחה שבית המשפט יקבל את הבקשה.

 

בבנק הפועלים החליטו הפעם לנקוט בקו אקטיבי בעקבות המקרה של איש העסקים אליעזר פישמן, שנקלע לחובות עתק. אז, היה זה בנק לאומי שנקט בצעד אקטיבי ראשון, כשמכר את מניות השליטה בחברת כלכלית ירושלים. עם זאת, בדיעבד מכירה זו נעשתה מוקדם מדי. כמה צעדי גיוס הון שביצעה כלכלית ירושלים העלו את שוויה, כך ששווי המניות היה גבוה ב־100‑200 מיליון שקל מהסכום שבו הבנק מכר.

 

יורוקום תקשורת מנהלת את המגעים מגעים להסדר' מזה כשנה, מאז שהתפוצץ הלוויין עמוס 6 של חלל תקשורת, חברה־בת של יורוקום. על אף ניסיונות אינטנסיביים להגיע להסכמות, בימים האחרונים הבינו בבנק הפועלים כי הם אינם מצליחים להגיע לעמק השווה. יורוקום מנהלת את המו"מ מול הבנקים בנפרד, כאשר רוב השיחות נערכות מול דיסקונט והפועלים.

 

החקירה והצניחה

 

מצבה הפיננסי של יורוקום הוחמר מאז חודש יוני האחרון, אז הפכה החקירה של רשות ניירות ערך נגד אלוביץ' ומנהלים בכירים בקבוצתו לגלויה. החקירה של הרשות התמקדה בכמה מקרים הקשורים להתנהלות אותם בכירים בעסקאות בעלי עניין בין החברות בזק, yes וחלל תקשורת. החקירה נהפכה לגלויה ב־20 ביוני, כאשר חוקרי הרשות פשטו על משרדי בזק ולקחו לחקירה את אלוביץ', את בנו אור ואת מנכ"לית בזק סטלה הנדלר.

 

אלוביץ' חשוד בקבלת כספים במרמה בעסקת בזק־yes. בעסקה, שהתבצעה ב־2015, רכשה בזק שבשליטת אלוביץ' 50% ממניות yes מידי יורוקום שבבעלות אלוביץ' תמורת מיליארד שקל.

 

לפני שבועיים הודיעה הרשות כי היא ממליצה להגיש כתבי אישום נגד שאול אלוביץ', אור אלוביץ', הנדלר ובכירים נוספים בקבוצה. הרשות טוענת כי yes ביצעה מניפולציות מלאכותיות כדי להציג תזרים מזומנים גבוה במיליוני שקלים מהתזרים האמיתי, על מנת שאלוביץ' יוכל לקבל תמורה גדולה יותר על מכירת חלקו ב־yes.

 

הרשות המליצה להגיש כתבי אישום גם נגד נושאי משרה שלטענתה ניצלו את תפקידם כדי לקדם את האינטרסים האישיים של אלוביץ' במשרד התקשורת ולסייע לו לקבל מיליארדי שקלים.

 

אריק פינטו, מנכ"ל בנק פועלים אריק פינטו, מנכ"ל בנק פועלים צילום: אוראל כהן

 

בעקבות החקירה, צנח שווי הנכסים של יורוקום בעשרות אחוזים. השווי הנכסי הנקי שלה - NAV, נתון המודד את הפער בין שווי נכסים לשווי התחייבויות - הפך לשלילי, ברמה של מינוס 200‑300 מיליון שקל. שווי הנכסים של יורוקום - הכוללים נדל"ן ומניות במגוון חברות - לא סבל מתנודות מהותיות בשבועות האחרונים.

 

המגעים שכשלו

 

אלוביץ' ניהל מול הבנקים מו"מ שבמסגרתו הבהיר כי בכוונתו למכור בשלב מאוחר יותר לפחות מחצית מאחזקותיו בבזק באמצעות מכירת 61% ממניות אינטרנט זהב שבבעלות יורוקום או לחלופין במכירת 65% מהמניות של חברת בי־קום - החברה האם של בזק - הנמצאות בבעלות אינטרנט זהב. האחזקה העיקרית של אלוביץ' היא ב־55% ממניות אינטרנט זהב, ששוויין בשוק כיום 275 מיליון שקל. באמצעות מניות אלו מחזיק אלוביץ' בשליטה בבזק, דרך החברה־הבת בי־קום. עם זאת, נראה שבפועלים התרשמו שכוונותיו של אלוביץ' אינן כנות. את המשא ומתן מטעם בנק הפועלים ניהלו יעקב אורבך ויורם אלרואי.

 

בבנק הפועלים מעריכים כי יתר הבנקים יצטרפו להליך המשפטי. לדיסקונט שעבוד שקיבל לפני שנתיים על בית יורוקום ועל חלק ממניות אינטרנט זהב. מהלך זה הכעיס את יתר הבנקים, שלא ידעו על מתן השעבוד, שניתן כשיורוקום כבר היתה בצרות כלכליות. גם הפועלים מחזיק בשעבוד על חלק אחר מנכסי יורוקום.

 

ליורוקום היה חוב של יותר ממיליארד שקל לבנק הבינלאומי, אולם הוא צמצם את החשיפה ביוזמת בעל השליטה צדיק בינו, שדאג לגבות כ־850 מיליון שקל מהחוב בשנתיים האחרונות.

 

לבנקים יש אפשרות לממש את השעבודים, אולם באופן מסורתי הם מעדיפים לעשות פעולה זו דרך בית המשפט ובחסותו, כדי להימנע מתביעות עתידיות.

הנכסים העיקריים של יורוקום הם 61% ממניות אינטרנט זהב, השולטת בבי־קום באמצעות אחזקה של 64%. בי־קום עצמה מחזיקה בכ־26% מבזק; ב־19.3% מחברת אנלייט אנרגיה; ב־56% מחלל תקשורת וב־100% מהחברה התפעולית יורוקום תקשורת דיגיטלית וסלולרית.

 

מבחינת נדל"ן, יורוקום מחזיקה בעיקר בבית יורוקום במתחם הבורסה ברמת גן, ששויו מוערך ב־80‑100 מיליון שקל, וכן ב־37.5% מפרויקט מידטאון בתל אביב, הכולל שטחי מגורים, מסחר ומשרדים. אחזקה זו מוערכת ב־230 מיליון שקל.

 

נכסים נוספים הן החברות הפרטיות התפעוליות של יורוקום, הנמצאות בשליטת יורוקום תקשורת סלולרית. השווי הכולל של קבוצת יורוקום תקשורת מוערך ב-250-350 מיליון שקל.

 

חברות אלו כוללות יבואניות ומשווקות של מכשירים סלולריים מתוצרת מוטורולה, נוקיה ומיקרוסופט וכן חברות הנמצאות בשליטת יורוקום תקשורת דיגיטלית.

 

חברה נוספת בקבוצה היא DM הנדסה, שבה מחזיקה יורוקום ב־75%. החברה מתמחה באינטגרציית מערכות אודיו, וידיאו ומולטימדיה וכן משמשת כיבואנית המזגנים של חברת האלקטרוניקה הסינית טי.סי.אל בישראל. כפי שפורסם ב"כלכליסט", קרן סקיי מנהלת מגעים לרכישת DM.

 

החוב של של קבוצת יורוקום כולה כולל בתוכו חוב של 250 מיליון שקל של יורוקום תקשורת לבנקים דיסקונט, הפועלים והבינלאומי. ההכנסות השנתיות המצטברות של החברות הנכללות ביורוקום תקשורת מוערכות ב־300 מיליון שקל והן מייצרות רווח תפעולי של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

נכסים נוספים של קבוצת יורוקום ושל אלוביץ' באופן אישי הם 19.3% ממניות החברה הציבורית אנלייט אנרגיה. באחרונה מכר אלוביץ' 2.5% מהמניות ב־18 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x