בלעדי לכלכליסט
אחרי אקזיט הענק: דודי גרשון מקים מרכז פינטק באקדמיה
גרשון, שמכר את סופרדריבטיבס ב־350 מיליון דולר, יקים מרכז באוניברסיטה העברית שיסייע לחברות ויזמים בתחום הפינטק בארץ
שלוש שנים אחרי שמכר את סופרדריבטיבס שהקים, תמורת 350 מיליון דולר, פונה היזם דודי גרשון לקריירה חדשה. גרשון, פרופ' למימון בפקולטה למינהל עסקים באוניברסיטה העברית מקים את מרכז הפינטק בפקולטה למינהל עסקים כדי לקדם ולסייע לחברות ויזמים בתחום הפינטק בארץ. הוא יתרום כ־5 מיליון שקל להקמת המרכז שייקרא על שם הוריו סימה ושלמה גרשון.
- "הכסף מלא ברגש, ואנו מחפשים את הזירה הזו"
- הפינטק בצמיחה: PayKey גייסה 10 מיליון דולר
- הענקית הסינית פוסון במו"מ להשקיע בפינטק ישראלי
"מטרת ההקמה של מרכז הפינטק היא לקדם את התעשייה ולהקנות אפיקים ומנגנונים שיסייעו ליותר ויותר חברות לגדול ולהגיע להיקפי פעילות עסקית גדולה במימדים עולמיים ולהפוך את ישראל למרכז פינטק עולמי. המרכז נועד להקנות לסטודנטים כלים בתחום היזמי והעסקי של פינטק שיסייעו ליזמים, גופי השקעה וקרנות, חברות שזקוקות לטכנולוגיה, וחברות שמחפשות עובדים מיומנים בתחום", אמר גרשון ל"כלכליסט". הוא הוסיף כי המרכז ישאף גם "ליצור סינרגיות בין חברות סטארט־אפ למוסדות פיננסיים ומערכת גומלין בין האקדמיה לבין התעשייה". גרשון סבור שמרכז כזה יכול להפוך לאחד המובילים בעולם בגלל הקשר ההדוק להייטק הישראלי. בשנה הקרובה ילמד פרופ' גרשון קורס שנתי לתואר שני במינהל עסקים בנושא "יזמות בפינטק" שבו יוענקו לסטודנטים כלים מעשיים לצד מפגש עם חברות בתחום.
את סופרדריבטיבס הקים גרשון בלונדון ב־1999, לאחר קריירה של עשר שנים בבנקים מובילים בוול סטריט ובסיטי בלונדון. סופרדריבטיבס נחשבת לחברת הפינטק הראשונה בעולם וסיפקה מידע פיננסי מדויק ומערכות לתמחור וניהול סיכונים ומסחר מקוון של אופציות במטבעות, ריביות, סחורות ומניות על גבי הענן וכן מודלים מתקדמים לאופציות שפיתח גרשון שתאמו את מחירי השוק.
לקוחות החברה היו הבנקים הגדולים בעולם, חברות בינלאומיות גדולות וקרנות גידור. ב־2014 נמכרה סופרדריבטיבס לחברת הענק אינטרקונטיננטל אקסצ'נג', שהיא גם הבעלים של הבורסה של ניו יורק, ב־350 מליון דולר – אחד האקזיטים הגדולים ביותר בפינטק.
בשלוש השנים שחלפו מאז המכירה פעל גרשון עם אשתו תמי בפעילות פילנתרופית, בעיקר בתחום של חלוקת מזון למשפחות נזקקות בעיירות פיתוח. במקביל, לאחר מכירת החברה גרשון פיתח מודל מהפכני לתמחור אופציות מתוך עקרונות כלכליים גרידא (מניעת ארביטראג') שמתאר במדויק את מחירי השוק של אופציות בכל הנכסים (מניות, מטבעות, רביות וסחורות) ומחליף את המודל המפורסם של בלאק ושולס. באקדמיה יש הסבורים שעל מודל זה יהיה גרשון מועמד לפרס נובל בכלכלה ביום מן הימים.
בישראל פועלות למעלה מ־500 חברות בשלות בתחום הפינטק (משלב הסיד עד לשלב הרווחיות) אך רובן קטנות ומתקשות לצמוח למחזורי מכירות של עשרות מיליוני דולרים. תחומי פעילות החברות הללו בארץ כוללים בין היתר מטבעות וירטואליים, הגנות סייבר למוסדות פינסיים וניהול מערכות מידע סופר ענקיות (ביג דאטה). רובן מצליחות לפתח את הטכנולוגיה הנדרשת, אך מתקשות בשיווק ומכירות וחלק לא מבוטל מהן נסגרות כשנגמר המימון.