$
שווקי חו"ל

האם ענני הברקזיט החלו להופיע בשמי בריטניה?

קצת יותר משנה חלפה מאז ההחלטה הדרמטית של בריטניה להתנתק מהאיחוד האירופי, השווקים לא התרסקו והכלכלה הפגינה חוסן מפתיע. רק לאחרונה החלו להופיע אותות אזהרה

רינת אשכנזי 08:1301.10.17

קצת יותר משנה חלפה מאז ההחלטה הדרמטית של בריטניה להתנתק מהאיחוד האירופי. השמים לא נפלו, השווקים לא התרסקו והכלכלה הפגינה חוסן מפתיע. ההנהגה הפוליטית זנחה את הטון המיליטנטי לטובת הנימוסים הבריטיים, בניסיון להגיע להסכם גירושים תרבותי. הליש"ט נהפכה לסמל הברקזיט, ומאז המשאל משקף ערכה נאמנה את הלך הרוח של המשקיעים בממלכה. 

אותות האזהרה החלו להגיע רק באחרונה. משרד המסחר והתעשייה הבריטי העריך החודש שהכלכלה תסיים את השנה עם 1.5% צמיחה וב־2018 הקצב יירד ל־1.2%. אם לא די בכך, הרי שהתחזית נראית פושרת: בריטניה היא מהכלכלות המפותחות הבודדות שמפתחת תסמיני אינפלציה — מחלה שנראה שעזבה את מחוזות המערב.

קצב עליית המחירים כבר נסק ל־3% בהשפעת צניחת הליש"ט, בזמן שארה"ב ואירופה לא מגרדות את ה־2%. האינפלציה מכרסמת את השכר הריאלי ופוגמת בנכונות הצרכנים לשאת על כתפיהם את הצמיחה. בניגוד לאמונה הרווחת, הפיחות בליש"ט לא סייע למאזן סחר החוץ — אין עדות לכך שהיצוא נטו (בניכוי היבוא) תורם לצמיחה. זה לקח כלכלי חשוב. חולשה מטבעית לא בהכרח מובילה אוטומטית לפריחת היצוא.

 

 

 

בין פטיש האינפלציה לסדן ההאטה

הבנק המרכזי ניצב בין פטיש האינפלציה לסדן ההאטה. לפי הערכות, הריבית תעלה רק במחצית השנייה של 2018. קו מדיניות "יוני" בבריטניה ומולו קו "נצי" בארה"ב וגוש היורו ישמרו על סטטוס קוו של ליש"ט חלשה. במובן מסוים אלה חדשות טובות לשוק המניות, ובעיקר למדד FTSE 100 . 72% מהמכירות של חברות FTSE 100 מגיעות מחו"ל, כלומר זה מדד של יצואניות. לפי היגיון כלכלי פשוט, מטבע חלש מגדיל את רווחיות היצוא.

 

התיאוריה התערערה גם ברמת המיקרו: סקר האנליסטים האחרון הראה שצמיחת הרווחים ב־2018 צפויה להיחתך בחצי. השפעת המטבע אמנם הזינה את סנטימנט המשקיעים לזמן מה, אך היא נחלשה ופינתה את מקומה לחששות סביב השלכות יציאת בריטניה מהאיחוד. כמה מהחברות הגדולות ציינו שהן צופות גידול בהשקעות הזרות ממדינות שירצו לחזק את הקשרים עם בריטניה. אחרות הקפיאו תוכניות על רקע אי־הוודאות סביב תנאי הסחר.

 

ברבעון השני של 2017 צמחו רווחי החברות בכ־20%. לכל 2017 צפוי גידול של 19%. ב־UBS מעריכים כי ב־2018 יהיה גידול נמוך יותר — 7.2%.

 

תרזה מיי ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי ראשת ממשלת בריטניה צילום: איי פי

 

 

בריטניה מאבדת מכוח המשיכה שלה

הברקזיט עודד מיזוגים ורכישות. סופטבנק, חברת טכנולוגיה יפנית, רכשה ביולי אשתקד את יצרנית השבבים הבריטית Arm, בין היתר מחשש לתנודות המטבע. במקביל, נראה שבריטניה מאבדת מכוח המשיכה כמדינת המטה לחברות שהתמזגו. אחרי הכל, איך אפשר להתחייב לטווח ארוך כשההסכם עם האיחוד לוט בערפל?

הבנקים האמריקאיים והאירופיים הודיעו שיעבירו כ־11 אלף משרות מחוץ ללונדון, כדי להמשיך לסחור עם האיחוד אחרי הברקזיט. מנגד, הבנקים הבריטיים עדיין לא שינו תוכניות.

 

במבט לטווח הקצר, פופולריות המדדים בבריטניה עולה במקביל להתאוששות מחירי הסחורות (ענפי הסחורות מהווים 24% מ־FTSE 100). המדד משלם דיבידנד של 4.2% — פער של 3% מול אג"ח של ממשלת בריטניה. בארה"ב פער שכזה נע סביב ה־0%. ניתן לסכם כי אתגר הברקזיט לא נעלם, אלא רק התעכב קמעה. בשנה הקרובה יחליטו המשקיעים אם המגן שמקורו בהרכב FTSE 100 מפצה על אי־הוודאות הכרוכה בברקזיט.

 

 

השורה התחתונה: אתגר הברקזיט לא נעלם, אלא רק התעכב מעט. בשנה הקרובה יחליטו המשקיעים אם ההרכב של FTSE 100 מפצה על אי־הוודאות הכרוכה בברקזיט.

 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x