ראיון כלכליסט
"השווי המבוקש לפסגות סביר, אלה לא מספרים דמיוניים"
בראיון ראשון שלו כמנכ"ל בית ההשקעות, דוחה ברק סורני את הטענות לפיהן השווי שמבקשת אייפקס עבור פסגות לקראת הנפקתו מנופח, מבטיח שהדיגיטל יהפוך את בית ההשקעות לחברת הייטק, וטוען שממש לא אכפת לו שהוא לא היה האופציה הראשונה של זהבית כהן לתפקיד המנכ"ל
דרך פתלתלה הובילה את ברק סורני אל כס מנכ"ל פסגות. קרן איפקס בניהולה של זהבית כהן רכשה את השליטה בפסגות בסוף 2010, וזמן קצר לאחר מכן נפרדה ממנכ"ל פסגות רועי ורמוס, לאחר שרשות ניירות ערך החלה לחקור את פעילות הנוסטרו של בית ההשקעות - חקירה שהסתיימה בהרשעתם של שניים מהעובדים בהרצת ניירות ערך. רונן טוב, שתפס את מקומו של ורמוס, הודח כעבור שנה וחצי בלבד בידי כהן, שמינתה לתפקיד את חגי בדש, אז מנכ"ל חברת הגמל של פסגות. בדש הצעיד את בית ההשקעות קדימה, אך פרש לפני כשנה וחצי, רגע לפני שנכנס לתוקף החוק להגבלת שכר הבכירים בגופים פיננסיים. באיפקס החלו לחפש מחליף ופנו לשלושה: קובי לוינסון, לשעבר מנכ"ל בית ההשקעות דש; טל קדם, משנה למנכ"ל פסגות; וענת כנפו־תבור, מנכ"לית חברת הגמל והפנסיה של פסגות אז. כל השלושה סירבו וסורני, שהיה אז מנכ"ל פסגות ניירות ערך, קודם למנכ"ל החברה כולה.
- ברק סורני: "הממשלה צריכה לקדם שיתוף מוסדיים במימון פרויקטים של תשתיות בצפון"
- ברק סורני: "הציבור מצביע ברגליים ומעדיף לנהל את כספו בבתי השקעות על פני הבנקים"
- פוליסות החיסכון בביטוח כבר מנהלות 28.6 מיליארד שקל
כעת, בראיון ראשון ל"מגזין כלכליסט", סורני מסביר מדוע הוא המתאים ביותר לתפקיד: "אדם כמוני, עם ניסיון של יותר מ־20 שנה בשוק ההון, שמנהל חברה־בת מאז 2011 - ברור שזו השאיפה שלו, להתקדם ולהוביל את הארגון. יצא לי לגדול אורגנית בפסגות, ויש לזה חשיבות. אני תמיד מסתכל כמה צעדים קדימה וגם אומר לחבר'ה שבאים אליי לשיחות אישיות ולראיונות להסתכל על ניהול הקריירה לטווח ארוך – לשאול את עצמך מה אתה רוצה לעשות לא בעוד שנה, אלא בעוד כמה שנים. ברגע שפנו אליי, אמרתי לעצמי שאני בשל ורוצה את התפקיד".
לא היתה לך בעיה לקבל הצעה אחרי שמועמדים אחרים סירבו לה?
"ממש לא עניין אותי למי הוצע התפקיד לפניי. בהחלט הייתי מודע לתהליך, בין היתר דרך פרסומים בעיתונות, וברגע שפנו אליי אמרתי כן. אני אדם אופטימי, הסתכלתי קדימה. באתי ליהנות ולהצליח".
"לא צריך להיות גאון כדי להגיע ל-3.5 מיליארד שקל"
בשוק אומרים שאיפקס רוצה להנפיק את פסגות לפי שווי של 3 מיליארד שקל אחרי החוב (בהיקף של עוד כ־800 מיליון שקל). זה שווי מאתגר מאוד, בזמן שחברות ביטוח גדולות נסחרות לפי שווי קרוב לזה, וכשמיטב דש, בית ההשקעות השני בגודלו אחרי פסגות, נסחר לפי שווי של פחות ממיליארד שקל וסביב מכפיל 5–5.5 על ה־EBITDA.
"בזמן האחרון נעשו בבתי השקעות בחו"ל עסקאות במכפילים של 9–11 על ה־EBITDA. אם לוקחים את הרווח השנתי של פסגות ומנכים ממנו את החוב, לפי המכפילים האלה מגיעים למספרים שמדברים עליהם. לא צריך להיות גאון כדי להגיע ל־3.5 מיליארד שקל. השווי פה סביר בהינתן הביצועים של החברה. אלה לא מספרים דמיוניים".
אתה אומר שהמכפילים בעולם הם סביב 9–11, אבל בתי ההשקעות נסחרים לפי מכפיל של 5.5–6. בהנפקה יהיה קשה להשיג מכפיל כה גבוה.
"הרבה חברות בבורסה הישראלית, השווי הכלכלי שלהן לא תמיד דומה לשווי הבורסאי שלהן. זה נובע בין היתר מהסחירות הנמוכה. במיטב דש העסקה היתה אמורה להיות לפי מכפיל 9.4. מישהו היה מוכן לשלם את זה. בסוף עסקה היא של קונה מרצון ומוכר מרצון. להסתכל רק על שווי בורסאי זה לא נכון".
בוא נודה, אנחנו לא רואים רוכשים שמסתערים על הגופים הפיננסיים בישראל - חוץ ממשקיעים סינים, והמפקחת על הביטוח לא מתלהבת להעניק להם היתר שליטה.
"בסופו של דבר, חברה טובה היא חברה טובה. גם כשאנחנו משקיעים אנחנו מחפשים חברות טובות להשקעה. פסגות חברה מצוינת. יבוא מישהו, יראה את זה ויקנה אותה. חברות טובות נרכשות בשוויים גבוהים, לא המצאנו את זה".
הפניקס היא חברה טובה, מנוהלת לעילא ולעילא, והיא הרבה זמן על המדף.
"אני לא הבעלים. הקונים הפוטנציאליים באים לבעלים. במבט לטווח ארוך, יהיו פה משקיעים זרים שיראו סחורה טובה ויקנו אותה. חוץ מזה ידוע שאנחנו בתהליך הכנת תשקיף".
"רוצה לקחת את פסגות לעידן הדיגיטלי"
בעבר, כשאיפקס דיברו על הצפת ערך לקונה פוטנציאלי, התכנון היה לרכוש חברת ביטוח ולהפוך למגה־שחקן. בסוף זה לא קרה. מה מבחינתך יהיה הבסיס להצפת הערך העתידית של קונה פוטנציאלי? הדיגיטל?
"יש לנו אתגרים רבים, והשלב הבא זה לתת לצרכן שמשתנה במהירות את הפתרונות הנכונים בזמן הנכון. תמיד אומרים לי 'אתם גוף גדול'. הרי גם נושאת מטוסים זה גוף ענק, ויכול להיות שהוא נתפס כאטי קצת, אבל יש לו כלי הנשק המתקדמים ביותר והחיילים הטובים ביותר. יש יתרונות לגודל, לוותק ולמסורת ולזה שיש לך הרבה רגליים. היום, יותר מתמיד, אני רואה את השינויים בשוק ההון ואת היכולת שלנו להתאים את עצמנו אליהם, כמו למשל בהחייאת שוק הגמל. זה דבר נכון וחיובי מאוד גם ליצרנים וגם ללקוחות. גם החדשנות היא כמובן מנוע להצפת ערך. אני רוצה לקחת את בית ההשקעות לעידן הדיגיטלי ולהיות סוג של חברת הייטק. הרגולציה מעודדת את זה, והצרכן רוצה את זה".
הראיון המלא היום במגזין 100 המשפיעים