בלעדי לכלכליסט
נציגי אפולו ייפגשו מחר עם שיכון ובינוי: רוצים 45% מאיי.די.או
הקרן ומשפחת דיין מעוניינות לקבל את השליטה בחברה, אך לפי הערכות יבססו גרעין שליטה משותף עם שיכון ובינוי של שרי אריסון. אפולו מחזיקה בתוכנית מפורטת להשבחת נכסי החברה, הפועלת בתחום הנדל"ן בגרמניה
גורלה של חברת איי.די.או גרופ, זרוע הנדל"ן הגרמנית של שיכון ובינוי מקבוצת אריסון, עדיין לא ברור. נכון להיום, מנייתה עדיין נסחרת בבורסת תל אביב ונשלטת פורמלית על ידי שרי אריסון. מה שכן ידוע הוא שקרן אפולו ומשפחת דיין, שהשקיעו עד כה 670 מיליון שקל ברכישות מניות של החברה מגופים מוסדיים בשוק ההון בתוך שבוע, הגיעו כדי להישאר.
- כך חברת הנדל"ן שפועלת בברלין "נחטפה" מתחת לאף של שרי אריסון
- איי.די.או: חברה בבעלות משה דיין רכשה 15.5% ממניות החברה
- ת"א: איי.די.או זינקה ביותר מ-10% במחזור הגבוה בבורסה
ביום חמישי רכשו קרן אפולו ומשפחת דיין 5% נוספים ממנורה וממיטב דש, והגיעו לאחזקה של 39%. ל"כלכליסט" נודע כי בפגישה שהתקיימה ביום רביעי האחרון במשרדיה של אפולו בלונדון, הוחלט להגיע ל־45% - האחזקה המקסימלית שמותרת לפי חוק שלא מחייבת הצעת רכש. בימים הקרובים שוב צפויים מחזורי המסחר במניה של איי.די.או גרופ להיות גבוהים, על רקע הרכישות המתוכננות. מנגד, מכיוון ששיכון ובינוי הגישה הצעת רכש, היא לא יכולה לרכוש עוד מניות בשוק, וכך למעשה קרן אפולו תפסה אותה עם "המכנסיים למטה". שווי השוק של איי.די.או גרופ הוא 1.73 מיליארד שקל.
מחר (ב') צפויים להגיע לישראל נציגים של הקרן לפגישה עם הנהלת שיכון ובינוי. בפגישה שוב צפויים לחזור מנהלי הקרן על המסר מהפגישה הקודמת: "תבססו איתנו גרעין שליטה משותף או שניקח מכם את השליטה בכוח". נציגי אפולו העבירו מסר, שלפיו בידיהם תוכנית מפורטת איך לקחת את השליטה משיכון ובינוי וכיצד להשביח את נכסי החברה.
אפולו היא מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, שמנהלת נכסים בהיקף 280 מיליארד דולר, ונחשבת קרן אגרסיבית שיודעת לקחת שליטה בכוח. בשיכון ובינוי מודעים לכך, ולכן לא שללו שיתוף פעולה עם הקרן ומשפחת דיין.
לאחר שאפולו תגיע לאחזקה של 45%, היא תהיה בעלת המניות הגדולה בחברה. היא לא יכולה לבצע צעדים חד־צדדיים שיוציאו את שיכון ובינוי מהחברה, אך היא תוכל לדרוש את פיטורי הדירקטוריון הקיים ומינוי נציגים מטעמה. המהלך עשוי ליצור סאגה משפטית ארוכה ומכוערת. כך או כך, ההערכות הן ששני הצדדים הולכים לקראת גרעין שליטה משותף ולא בכיוון של מלחמה. בשיכון ובינוי ערכו ברביעי האחרון ישיבת דירקטוריון כדי לדון באפשרויות. המסרים שעלו בישיבה הם לפעול בקור רוח ושיקול דעת ובדרכי שלום, כשמטרת־העל היא לבצע צעדים שייטיבו עם החברה ועם בעלי המניות.
דירקטוריון שיכון ובינוי בוחן כרגע שתי אפשרויות עיקריות. האחת היא לשתף פעולה עם משפחת דיין וליצור גרעין שליטה משותף, עם תנאים מוקדמים וברורים מראש לגבי הרכב הדירקטוריון וניהול החברה. האפשרות השנייה של שיכון ובינוי היא לשפר את הצעת הרכש שהניחה על השולחן לרכישת 10% מהמניות, שמועד הקבלה האחרון שלה הוא 10 בספטמבר, להעלות את המחיר ולבסס שליטה ולדחוק את הקרן החוצה.
בימים האחרונים הגיעה מניית איי.די.או פרופרטיז, החברה־הבת (38%) של אי.די.או גרופ, שמחזיקה במקבצי הדיור להשכרה בברלין ונסחרת בפרנקפורט, למחיר שיא של 41.2 יורו למניה. מחזורי המסחר גם הם עלו פי שלושה מהממוצע, וההערכות היו שקרן אפולו רוכשת מניות של החברה בבורסת פרנקפורט. לפניית כלכליסט הכחישה משפחת דיין שהיא או קרן אפולו ביצעו רכישות בחברה למטה. שיכון ובינוי מנועה מלבצע רכישות בחברה הבת לאור הצעת הרכש הפתוחה שקיימת בחברה למעלה בישראל.
האנליסט ישי ששון מבנק ירושלים העריך כי לאחר שקרב השליטה ייגמר, קרן אפולו תפעל למחיקת החברה מהמסחר בתל אביב. לדבריו, "להערכתנו, תרחיש אפשרי הוא שבמקרה של השתלטות על החברה בישראל, יחולקו מניות החברה בגרמניה (איי.די.או פרופרטיז) כדיבידנד בעין לבעלי המניות באיי.די.או גרופ, כך שהחברה בישראל תחדל מלהתקיים".