הלך בעקבות הכסף: לארז גולדשמידט נמאס להיות שכיר
מנכ"ל פועלים אי.בי.אי, שעוזב את חברת החיתום בעקבות רפי ליפא וגל עמית, מותיר אחריו חור של 40% משוויה. חיפוש המחליף צפוי להיות ארוך
בפועלים אי.בי.אי, ובעיקר בחברה־האם אי.בי.אי, חווים בשבוע האחרון מעין דז'ה וו שלוקח אותם חמש שנים אחורה, אל 2012. אז עזב סופית את חברת החיתום, שנחשבה אז לגדולה בשוק, המנכ"ל האגדי רונן צלניר. מתחרים זריזים, בראשם צחי סולטן וכלל פיננסים, מיהרו לנגוס בנתח שלה – ולהשתלט על שוק החיתום עתיר הרווחים.
- מנכ"ל פועלים אי.בי.אי ארז גולדשמידט התפטר מתפקידו
- יום קטלני: 3 פועלים נהרגו באתרי בנייה, אחר נפצע קשה
- נעילה בבורסת ת"א: אל על נפלה ב-14%, פועלים אי.בי.אי נחתכה ב-25%
אתמול בערב החליט סופית ארז גולדשמידט – שלאחר תקופת מעבר בפועלים אי.בי.אי הצליח להיכנס לנעליו של צלניר – לנטוש את הספינה. גולדשמידט יתמנה למנכ"ל חברת החיתום החדשה של רפי ליפא וגל עמית, כשהוא מותיר מאחוריו את מגבלות השכר שאליהן היה כפוף בחברה הנכדה של בנק הפועלים.
גולדשמידט יהיה לא רק המנכ"ל, אלא גם שותף של ליפא ועמית. עבורו מדובר בשדרוג כלכלי רציני, מכיוון שהוא יוכל לקבל משכורת כמנכ"ל וגם לראות רווחים כשותף. עד היום גולדשמידט היה מוגבל בתקרת שכר של 3.5 מיליון שקל בעקבות מדיניות השכר של החברה, אך הוא הצליח בחצי שנה הראשונה של 2017 להגיע לתקרה, כלומר אין לו יותר תמריץ לבצע הנפקות של חברות חדשות. זוהי כנראה הסיבה העיקרית לעזיבתו.
מחפשים מנכ"ל חדש
עדיין לא התקבלה החלטה לגבי מי ייכנס לנעליו של גולדשמידט בחברת החיתום, שקרסה היום ב־6.3% והשלימה צניחה חופשית של כ־40% בארבעה ימי מסחר. מה שברור הוא שהחברה חטפה מכה אנושה. שני הסיכונים הגדולים ביותר עבורה התממשו יום אחר יום. הסכם שיתוף הפעולה עם חברת ויקטורי, המבצעת איתם את ההנפקות של חברות הנדל"ן האמריקאיות שאחראיות על 60% מההכנסות, הסתיים. על ה־40% הנותרים, שהגיעו מהחברות הישראליות, אחראי בעיקר גולדשמידט, וגם הוא יעזוב בעוד שלושה חודשים – ויצטרף לחברה של ליפא ועמית, בעלי חברת ויקטורי.
בינתיים החליטו בפועלים אי.בי.אי להחזיר אליהם את מני בן משה, שעזב את החברה בתחילת 2017 למתחרה דיסקונט חיתום. בן משה יחזור לתפקיד מנהל הנפקות, אך בשלב זה הוא אינו מיועד לתפקיד המנכ"ל. בעלי המניות של פועלים אי.בי.אי ממשיכים לחפש אחר מנכ"ל, ומקורבים לחברה אמרו ל"כלכליסט" כי הליך האיתור יהיה ארוך.
במקביל, ליפא ועמית מבצעים הכנות להקמת חברת החיתום החדשה. השניים יביאו את הידע שלהם בייעוץ הנפקות וגולדשמידט יביא את הידע בחיתום. הרעיון הוא ליצור מעטפת של חברת ייעוץ שמלווה את החברות עם הכנת תשקיפים, עזרה בקבלת דירוג, וביצוע ההנפקה.
חברת החיתום של ליפא עמית וגולדשמידט צפויה להיות דומיננטית בשוק הישראלי. רק ברשימת החברות האמריקאיות יש 12 חברות שכבר ביצעו הנפקות בהיקף של 11.5 מיליארד שקל – וצפויות לבצע לא מעט מיחזורי חוב בעתיד. ויש עוד כמה חברות אמריקאיות שנמצאות לקראת הנפקה. הניסיון של גולדשמידט עם החברות הישראליות, בתור מנכ"ל שביצע לאחרונה לא מעט הנפקות ראשוניות, כמו שפיר הנדסה, אורון ולסיכו, צפוי להביא לחברה החדשה לקוחות נוספים.
הקפיצה שלפני הנפילה
פועלים אי.בי.אי נמצאת בשליטת בית ההשקעות אי.בי.אי (40.5%) ובנק הפועלים (19.9%). הכנסות החברה במחצית הראשונה של 2017 הסתכמו בכ־51 מיליון שקל, כמעט כמו בכל שנת 2016, שבה הגיעו ההכנסות ל־59 מיליון שקל. מה שתרם בעיקר לקפיצה הן ההנפקות של החברות האמריקאיות. חמש הנפקות של חברות נדל"ן זרות ושלוש הנפקות ראשוניות הקפיצו את הכנסות פועלים אי.בי.אי בכ־130% ברבעון השני של השנה בהשוואה לרבעון המקביל ב־2016, לכ־20.2 מיליון שקל.