$
בורסת ת"א

פרשנות

עסקה לגיטימית בצינורות בעייתיים

בנק לאומי תופר לשלמה אליהו פתרון חלופי לפרעון חובותיו – גיוס חוב של 1.2 מיליארד שקל מהמוסדיים. כך הבנק מסדר לעצמו פרידה אלגנטית מהחובות – ובדרך עשוי לגרוף גם עמלת הפצה. המוסדיים, מצדם, יהיו חשופים לירידות במניית מגדל

רחלי בינדמן 07:3221.08.17

שלמה אליהו מתחיל להפנים שהסיכויים שלו לראות בשנים הקרובות דיבידנדים משמעותיים ממגדל, שישרתו את חובותיו לבנקים עבור רכישת גרעין השליטה בחברה, נמוכים. זאת, לאחר שהמאבק שלו מול המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שנועד להקל על חברות הביטוח ביישום דרישות ההון החדשות, לא הצליח כמתוכנן.  

מי שתופר עבורו כעת פתרון חלופי לפרעון חובותיו הוא לא אחר מבנק לאומי – בעל החוב הגדול שלו, שהעמיד לו את עיקר ההלוואה לרכישת השליטה במגדל לפני חמש שנים. לאומי פרטנרס צפוי להוביל עבור אליהו גיוס חוב פרטי של כ־1.2 מיליארד שקל מגופים מוסדיים דרך חברת האחזקות הפרטית שלו, אליהו החזקות.

 

אליהו פועל בסיוע לאומי כדי להמיר את החוב הבנקאי בחוב שהוא ימכור לגופים מוסדיים, בתמורה לפריסה ארוכה יותר וריבית נמוכה יותר. לכאורה, המוסדיים יקבלו חוב שהבנקים, בדגש על לאומי, רוצים להיפטר ממנו. ואולם בפועל, אליהו מציע בטוחה חזקה בדמות מניות מגדל – מה שמגביר את האטרקטיביות של העסקה. אבל גם אם אין בעיה בלגיטימיות המהלך – הדרך שבה הוא מתבצע מעלה סימני שאלה.

 

הבנקים פועלים בשנים האחרונות לצמצום החשיפה ללווים שנטלו חוב לרכישת גרעין שליטה – וחדלו מהעמדת חובות חדשים מסוג זה. מי שמוביל את הקו הזה הוא בנק לאומי בניהולה של רקפת רוסק עמינח. הבנק, שהגיע למבוי סתום מול אליהו במשא ומתן לפריסה מחדש של החוב כלפיו, מצא דרך חדשה להיפטר ממנו – הוא תופר דרך זרוע החיתום שלו את גיוס החוב מהמוסדיים. כך לאומי מסדר לעצמו פרידה אלגנטית מהלקוח אליהו, שחייב לו כ־400 מיליון שקל, ובדרך עשוי לגרוף עמלת הפצה.

 

העובדה שלאומי רוצה להקטין חשיפה להלוואות מסוג זה לא בהכרח אומרת שהחוב בעייתי. המוסדיים, בדגש על גופי הפנסיה, המחפשים בנרות אחר אפיקי תשואה סולידיים, עשויים להתעניין ברכישת החוב, שמגובה בבטוחה של מניות חברת ביטוח גדולה. נכון, ענף הביטוח סובל מרגולציה כבדה ושחיקה ברווחיות, אך בסך הכל מדובר בתחום יחסית בטוח.

 

למגדל עודפי הון משמעותיים של מיליארדי שקלים על דרישות ההון הקודמות, ותחת המשטר החדש יש לה שהות של שבע שנים לחזק את ההון בעוד 900 מיליון שקל. הציפייה היא שרווחי הביטוח ישרתו את חיזוק ההון הנדרש – ויותירו עודפים לחלוקת דיבידנדים. אם לא די בכך, אין כמו חברות הביטוח המתחרות במגדל כדי להכיר את העסק ולתמחר נכונה את עלות החוב שאליהו צפוי לבקש מהם. עם זאת, העובדה שמי שימכור להם את העסקה הוא הגוף שרוצה להיפטר מהחוב צורמת.

 

הגופים המוסדיים שישקיעו באג"ח של אליהו עם הבטוחה של מניות מגדל יהיו חשופים לירידה במניות הביטוח, ובמיוחד במקרה של חברות הביטוח, שחשופות לכך גם כך. חברות הביטוח זינקו בשנה האחרונה בעשרות אחוזים, ברקע עלייה בסביבת הריבית שאיפשרה להן לשחרר עתודות הון לשורת הרווח. כעת השווקים בשיא ורווחי ההשקעות בהתאם, אך באותה מידה המצב עלול להתהפך – וחברות הביטוח עלולות לרשום הפסדים. במקביל הרגולציה ממשיכה לעודד תחרות ושחיקת תעריפים של פעילות הליבה, הוראות הסולבנסי עדיין דורשות מהחברות לחזק את ההון העצמי ואפשרות חלוקת הדיבידנדים היא מוגבלת.

 

 

רקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי רקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי צילום: יוסי זליגר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x