$
בורסת ת"א

באנו, התרסקנו, הלכנו: מניות הביומד האמריקאיות רוצות להימחק מת"א

סלזיון ומנקיינד, שנרשמו למסחר בישראל בסוף 2015 ואיבדו מאז יותר מ־90% משוויין, צפויות להימחק בתוך שלושה חודשים. שתי חברות הביומד הנוספות שהגיעו אז לישראל, נבידאה וביוטיים, איבדו גם הן עשרות אחוזים משוויין, אך בינתיים נשארות

דרור רייך 08:0109.08.17

שתי חברות אמריקאיות ללא זיקה לישראל שנרשמו למסחר כפול בתל אביב בסוף 2015 מבקשות להימחק מהמסחר לאחר שגייסו סכומים גדולים והתרסקו ביותר מ־90% מאז ההנפקה.

 

 

 

בסוף 2015 אף חברה לא רצתה להנפיק בבורסה המקומית, וכותרות העיתונים זעקו על הירידות החדות במחזורי המסחר. המנכ"ל דאז, יוסי ביינארט, יזם רעיון של רישום כפול – חברות שמניותיהן כבר נסחרות בבורסות בארה"ב יוכלו להירשם למסחר באחוזת בית ללא בעיות רגולטוריות מיוחדות. ביינארט כיוון את היוזמה לחברות הישראליות הנסחרות בארה"ב כמו צ'ק פוינט, אמדוקס או וויקס, אך במקום זאת קיבלו המשקיעים ארבע חברות ביומד בלי זיקה לישראל – מנקיינד, סלזיון, נבידאה וביוטיים. מאז הפרצה נחסמה, והזיקה לישראל נהייתה חלק בלתי נפרד מהרישום.

 

 

 

מנקיינד נחתה בתל אביב באוקטובר 2015 כשהיא במצוקה פיננסית, עם מוצר יחיד ומדשדש – משאף לאינסולין – אך גם עם בעל השליטה אלפרד מאן, איש עסקים אמיד ובעל מוניטין. כשהחברה הגיעה לתל אביב שוויה עמד על כ־1.4 מיליארד דולר (קצת פחות מ־6 מיליארד שקל), כמעט חברת מעו"ף לגיטימית, והיא נכנסה הישר למדד ת"א־125 (אז ת"א־100) במשקל של 4%.

 

 

מאז הרישום בת"א איבדה מנקיינד יותר מ־94% מערכה, וכיום היא נסחרת בשווי שוק של כ־400 מיליון שקל. בין לבין היא גייסה 136 מיליון שקל במניות חסומות, בעיקר מתעודות הסל המקומיות, ועוד כ־200 מיליון שקל בשוק. בינתיים הגישו בעלי מניות בחברה תביעה נגד הבורסה בתל אביב וראשיה בגין הרישום של מנקיינד למסחר, עם בקשה להכרה בה כייצוגית, אך זו נדחתה.

 

היו הרבה סיבות לנפילה של מנקיינד, אך המרכזית שבהן התרחשה בינואר 2016. המיזם היחידי שלה, בשיתוף חברת התרופות סאנופי, שהיתה אחראית על פיתוח ושיווק משאף האינסולין (Afrezza) של מנקיינד, בוטל – ועמו הלך כלל פוטנציאל ההכנסות שלה. במהלך הדרך גם מנכ"ל החברה, האקאן אדסטרום, התפטר, ובעל השליטה אלפרד מאן נפטר.

 

המנייה השנייה שביקשה השבוע להימחק מהבורסה בתל אביב היא סלזיון, שנסחרת בשווי של 17 מיליון שקל – קרוב לשווי חברה שאין בה כלל פעילות (שלד בורסאי) ועשירית משווי השוק שבו הונפקה בתל אביב.

 

סלזיון, העוסקת בפיתוח ומסחור תרופות לטיפול בסרטן, הגיעה לאחוזת בית בנובמבר 2015 עם 7.5 מיליון דולר בלבד בקופה ושווי שוק של כ־170 מיליון שקל. תעודות הסל רכשו כ־2 מיליון שקל במניית הביומד בעקבות כניסתה למדדי יתר מאגר, ביומד ובלוטק.

 

 

 

מחיקת המניות של מנקיינד וסלזיון מהמסחר תתרחש בעוד שלושה חודשים, ובמהלך תקופה זו המניות ימשיכו להיסחר כרגיל.

 

מצד שתי מניות הביומד הנוספות – נבידאה וביוטיים – שהגיעו בספטמבר 2015 ואיבדו מאז 80% ו־30% משוויין, בהתאמה, עדיין לא נרשמה בקשת מחיקה מהמסחר בתל אביב.

 

 

יוסי ביינארט יוסי ביינארט

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x