קבוצת דלק בוחנת גיוס הון באמצעות הנפקת מניות בכורה
הקבוצה בשליטתו של יצחק תשובה החלה ברוד שואו אצל המוסדיים; מטרתה של דלק בגיוס היא להעלות את ההון העצמי שלה
- תביעת בוררות של יצחק תשובה מול עידן עופר עלולה לקזז כ-10% מהשווי של או.פי.סי
- "השתדלנו להיות אנושיים": משפחת כוזהינוף על פינוי התושבים מגבעת עמל (וגם על יצחק תשובה)
- תמר פטרוליום הבטיחה את ההנפקה: ביקושים בהיקף של 200 מיליון דולר
דלק עדיין לא החליטה סופית איך, מתי וכמה תנפיק, ואם בכלל תבצע את ההנפקה. מטרתה של דלק בגיוס היא להעלות את ההון העצמי שלה, ובכך לשפר את היחסים הפיננסיים שלה, מה שיאפשר לה גם לגייס חוב זול יותר. כעת ממתינים בחברה לקבל את תגובת המוסדיים להודעה, כדי לקבל אינדיקציה לגבי המהלך.
בין אג"ח למניה
מניות בכורה נתפסות ככלי שבין אג"ח למניה. בדומה למניות רגילות, הן מעניקות לבעליהן זכות לדיבידנד, אך הן אינן מאפשרות לקבל זכויות הצבעה בחברה. הקרבה שלהן לאג"ח היא בתזרים הקבוע והידוע מראש שהן מעניקות, כל עוד החברה היא סולבנטית. כפי שמחזיקי האג"ח נהנים מתשלום קבוע וידוע מראש של קופוני הריבית, כך בעלי מניות הבכורה מקבלים זכות לקבל תזרים קבוע וידוע מראש בחלוקת הדיבידנדים של החברות, שנקבע מראש על פי מדיניות הדיבידנד שלהן.
מניות בכורה מיועדות לחברות בעלות תזרים גבוה, שמחלקות דיבידנד קבוע. לכן דלק, שמחלקת דיבידנד בכל רבעון, מתאימה היטב לכלי החדש. בהנחיות של רשות ניירות ערך נקבעו שלושה כללים שחייבים להיות קבועים ברישום מניות בכורה: שיעור הדיבידנד למחזיקים והמועדים לתשלומו חייבים להיות קבועים; למחזיקים תהיה זכות עדיפה לקבלת דיבידנד; ואם לא ישולם למחזיק דיבידנד במועד שנקבע, יצטבר הדיבידנד עד לביצוע התשלום בפועל.
260 מיליארד דולר בארה"ב
הנפקה של מניות בכורה מושכת את החברות מכמה סיבות: היא עדיפה על פני גיוס כסף באג"ח מכיוון שהיא אינה מחייבת את החברה לעמוד בתנאים מגבילים של שטרי נאמנות. בנוסף, אם החברה נקלעת למצוקה ואינה יכולה לשלם דיבידנד בשנה מסוימת כפי שהתחייבה, היא יכולה לדחות את התשלום לשנה הבאה. אילו היה מדובר באג"ח החברה היתה צריכה לתת תשובות למחזיקי אג"ח זועמים בבית המשפט. בנוסף, יתרון של מניות בכורה על פני גיוס מניות רגילות לבעלי השליטה הוא שהן אינן מעניקות זכויות הצבעה לרוכשים ואינן משתפות את המשקיעים באפסייד בשווי החברה, אם יהיה, אלא רק מבטיחה להן את הדיבידנד שיחולק.
מניות הבכורה תפסו תאוצה בשנים האחרונות באירופה ובארה"ב, בעקבות סביבת הריבית הנמוכה. התשואות באג"ח נמוכות, והאלטרנטיבה של משקיעי האג"ח לתשואה גבוהה יותר דרך מניות הבכורה היא פשוטה ואטרקטיבית. מנתוני בלומברג עולה כי בשנת 2016 שווי השוק של מניות בכורה הנסחרות בארה"ב נאמד ב־260 מיליארד דולר.