בלעדי לכלכליסט
האולטימטום של איזי כהן: הארכת האופציות או פרישה מכלל ביטוח
מנכ"ל חברת הביטוח, ששוקל את המשך כהונתו, מבקש להאריך את תוקף האופציות, כדי לחמוק מדרישת חוק שכר הבכירים שמחייבת מתן אופציות לשלוש שנים לפחות. פרופ' שרון חנס מנהל מטעמו את הדיונים מול דורית סלינגר, שצפויה להתנגד
אחת השאלות המרכזיות בענף הביטוח בשבועות האחרונים היא המשך כהונתו של איזי כהן כמנכ"ל כלל ביטוח. האם ירצה להמשיך בתפקידו ולהאריך את החוזה שלו בכפוף למגבלות חוק שכר הבכירים, שמחייבת כי תקופת הבשלת האופציות היה שלוש שנים לכל הפחות.
- איזי כהן התפשר: עובדי כלל יקבלו תוספות שכר של 3% בשנה וחבילת פרישה מוקדמת
- איזי כהן מממש את האיומים: עובדי כלל ביטוח יקבלו משכורת חלקית - בגלל השביתה
- עובדי כלל השובתים עתרו לביה"ד לעבודה נגד הנהלת החברה
ל"כלכליסט" נודע כי לאחר שהתמהמה זמן רב לגבי המשך דרכו בחברה, החליט כהן להמשיך לכהן בה, אולם הציג דרישה יוצאת דופן, שנבחנת בימים אלה בדירקטוריון החברה ובידי הממונה על שוק ההון דורית סלינגר. לבקשה זו עשויות להיות השלכות על מנכ"לים נוספים בגופים פיננסיים, שעשויים להשתמש בתקדים כזה — אם אכן ייווצר.
האופציות יפקעו בסוף פברואר הקרוב
כהן מחזיק ב־600 אלף אופציות למניות כלל ביטוח. האופציות האלה, שניתנו לו במסגרת הסכם השכר שעליו חתם ב־2012, יפקעו בסוף פברואר 2018, כלומר בעוד כחצי שנה. חוזה ההעסקה של כהן מסתיים בסוף אוקטובר הקרוב. האופציות הן בשלוש מנות: חלקן במחיר מימוש של 55 שקל למניה, חלק ב־57.5 שקל וחלק ב־60 שקל למניה. שווי תוכנית האופציות הכוללת, שנפרסה על פני ארבע שנים, הוערך בעת הענקתן בכ־11 מיליון שקל. מחיר מניית כלל ביטוח בבורסת תל אביב עמד אתמול על 57.5 שקל. זאת לאחר שכלל ביטוח עלתה ב־32% בשנה האחרונה.
כהן מבקש להאריך את תוקפן של האופציות האלה, שחלקן נמצאות בתוך הכסף וחלקן מחוץ לכסף, והטענה שהוא מעלה לחיזוק עמדתו זו היא יכולתו להשביח את החברה ולהביא לעלייה בשווייה. אם בקשתו להארכת האופציות לא תיענה, הוא צפוי לעזוב את כלל ביטוח.
חוזר לגבי חוק שכר הבכירים, שהוציאה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ב־2014 ואשר עודכן ב־2015, אינו מבהיר את המצב לגבי אופציות שתוקפן מסתיים והאם ניתן להאריכן. לפיכך, כך נודע ל"כלכליסט", שכר כהן את שירותיו של פרופ' שרון חנס, שמנהל מטעמו את הדיונים מול רשות שוק ההון. סלינגר טרם השיבה לפנייה ועדיין לא גיבשה החלטה בנושא, אולם ההערכות הן כי לא תאשר בקלות את בקשתו של כהן.
חוק שכר הבכירים מאפשר לקבל מחצית מהשכר השנתי במרכיב משתנה, כלומר מרכיב של אופציות או מניות.
אריק פינטו, מנכ"ל בנק הפועלים, הוא היחיד שהשתמש עד כה בסעיף זה וקיבל 10% משכרו במניות. יתר המנכ"לים העדיפו לקבל את תקרת השכר, 2.5 מיליון שקל, כמרכיב קבוע, אולי משום שאופציות כרוכות בסיכון במקרה שלא ייכנסו לתוך הכסף ואי־אפשר יהיה לפדות אותן ברווח. נראה כי כהן מאמין ביכולתו להשביח את החברה ולקבל את התגמול בהתאם, והוא משגר בכך מסר חיובי לחברה ולשוק ההון.
עמדה זו של כהן עשויה לעורר התנגדות, שכן היא מעלה את שאלת המוטיבציה של מנכ"ל מכהן, שהמניע העיקרי שלו יהיה העלאת שווייה של החברה — ייתכן שתוך נטילת סיכונים בביצוע פעולות "גבוליות", שעלולות לפגוע בחברה.
מדוע כהן לא מבקש תוכנית אופציות חדשה? ככל הנראה כדי לנצל את התנאים של האופציות הישנות ואת האפשרות לפדות אותן, ולא להיכנס למהלך של "הענקה חדשה", שהיתה מגבילה את יכולתו לקבל מנה מסוימת מדי שנה.
מעריך שיוכל להישאר בכלל — עד שנתיים
לפני שנתיים הוציאה סלינגר חוזר שבו התבטאה בהסתייגות לגבי הענקת אופציות למנכ"לים ודרשה לקבל הסבר בכל מקרה של הענקת אופציות מדוע הוחלט להעדיף אותן ולא מניות.
כהן סבור כי היות שבשנתיים הקרובות החברה עומדת לעבור טלטלה, על רקע העברת השליטה הצפויה מאדוארדו אלשטיין לבעלים אחר, ולכן הוא מעריך כי "תוחלת החיים" שלו כמנכ"ל היא עד שנתיים. לכן אין הגיון שיקבל אופציות חדשות, שכן לפי חוזר הפיקוח אופציות חדשות מבשילות רק לאחר שלוש שנים מרגע הענקתן.
מכלל ביטוח נמסר בתגובה: "החברה נמצאת במו"מ לגבי המשך כהונתו של המנכ"ל. מעבר לכך לא נוכל להתייחס לפרטים".