$
בורסת ת"א

מעברות מכרה את מטרנה הרווחית, ונותרה עם שק מזומנים וסימני שאלה

בקופה של מעברות הצטברו יותר מחצי מיליארד שקל. ההנהלה נדרשת למצוא את האיזון בין חלוקת דיבידנד להשקעה בעתיד החברה

יניב רחימי 07:2318.07.17
מייסד מיקרוסופט ביל גייטס קבע כבר ב־1996 ש"תוכן הוא מלך", ומאז האמרה נחשבת לאקסיומה בתעשיית האינטרנט. בעולם ההשקעות, לעומת זאת, המזומן הוא מלך. מה שחשוב למשקיעים זה כמה מזומן החברה יודעת לייצר וכמה ממנו יש לה בקופה. החברה העשירית שנכנסת לתיק המעקב שלנו היא מעברות, שבקופתה מצויים מזומנים בהיקף מוערך של יותר מ־550 מיליון שקל.

מעברות, שלאחרונה מכרה את אחזקותיה (49%) במטרנה, נמצאת במצב מיוחד: מצד אחד, קופת המזומנים שלה גדלה ביוני במאות מיליוני שקלים הודות למכירת האחזקות לשותפתה אסם־נסטלה תמורת 565 מיליון שקל, לפני מס. מצד שני, מעברות איבדה מרצון את הפעילות המשמעותית ביותר של החברה, שהיתה אחראית ל־55% מהרווח התפעולי לפני פחת והפחתות (EBITDA) ב־2016.

 

העסקה התאפשרה הודות להחלטה של מעברות לממש את אופציות המכר (PUT) שברשותה. אלה הקנו למעברות את האפשרות לחייב את שותפתה לרכוש את אחזקותיה לפי שווי של מכפיל 16 על רווחי השותפות בשנה שקדמה למועד המימוש, לאחר התאמות לרווח בהתאם להוראות שנקבעו בהסכם עם אסם־נסטלה. התמורה תופיע לראשונה בדו"חות לרבעון השני, שמעברות תפרסם בעוד כחודש.

 

מטרנה מטרנה צילום: עמית מגל

 

יתרת המזומנים נטו של מעברות (סולו) הסתכמה בסוף הרבעון הראשון ב־141 מיליון שקל. ברבעון השני מעברות קיבלה ממטרנה 23.9 מיליון שקל, וחילקה לבעלי המניות 8.2 מיליון שקל. יחד עם התמורה מעסקת מטרנה, יתרות הנזילות של החברה צפויות להגיע ליותר מחצי מיליארד שקל.

 

זה מה שנשאר

מעברות נסחרת לפי שווי שוק של 653 מיליון שקל, שחלק הארי שלו נובע מיתרות הנזילות הגבוהות, ורק מיעוטו מיוחס לשווי שבו מתומחרות הפעילויות שנותרו במעברות. מלבד מטרנה, שתפסיק להיכלל בדו"חות של מעברות החל מהרבעון השלישי, בסוף 2016 היו לחברה מקיבוץ מעברות עוד שלושה מגזרים: מגזר תוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים ומזון אורגני, מגזר מזון ומוצרים לחיות מחמד ומגזר המחלקה החקלאית, שפועל בתחום תחליפי חלב לחיות משק. אלה הניבו למעברות ב־2016 רווח תפעולי לפני פחת והפחתות של 31 מיליון שקל. ברבעון הראשון של 2017 ה־EBITDA עלה לקצב שנתי של כ־37 מיליון שקל. מסכום זה יש לנכות הוצאות תפעוליות שלא יוחסו למגזרים של כ־10 מיליון שקל בשנה.

 

בתחילת 2017 התווסף מגזר רביעי לחברה - חומרי גלם. הפעילות במגזר החדש נעשית באמצעות החברה הפרטית אלגיה (40%), שמפתחת ומשווקת חומרי גלם המופקים מאצות. מעברות רכשה 40% מאלגיה תמורת 5.1 מיליון יורו, ובחברה הצרפתית מעריכים שההשקעות הצפויות במפעל הייצור בשלוש השנים הקרובות יסתכמו ביותר מ־10 מיליון יורו.

 

ברבעון הראשון שבו תחום חומרי הגלם הופיע בדו"חות של מעברות הוא רשם הפסד וגרע כחצי מיליון שקל מה־EBITDA של החברה. רכישת אלגיה מהווה חלק מהאסטרטגיה של מעברות לצמיחה באמצעות עסקאות להרחבת הפעילות בתחומים חדשים שרלבנטיים לליבת העסקים שלה.

 

 

הנה בא עוד דיבידנד גדול

אחרי מכירת מטרנה הנהלת מעברות ממוקדת בהשבחת ארבע הפעילויות שנותרו בחברה. באחרונה קיבלה לידיה את המפתחות לניהול החברה אפרת גילת, שכיהנה כמנכ"לית מטרנה מ־2009. גילת תחליף את המנכ"ל המתפטר דני טרגן, שהודיע על רצונו לפרוש אחרי כהונה קצרה של שנה וארבעה חודשים וחדל לכהן כמנכ"ל בראשית יוני. עד לאישור מינויה של גילת יכהן סמנכ"ל הכספים יריב גרינברג כממלא מקום המנכ"ל.

 

אישור תנאי ההעסקה של המנכ"לית הנכנסת נדרש לנוכח העובדה שמדובר בהתקשרות עם קיבוץ מעברות, שהוא בעל השליטה בחברה. למעשה, הקיבוץ נותן לחברה שירותי ניהול באמצעות חברת הקיבוץ גילת, בתמורה חודשית של 116.5 אלף שקל ומענק שנתי של עד 616 אלף שקל.

 

הסוגיה הראשונה שתהיה מונחת לפתחה של המנכ"לית החדשה נוגעת לשימוש ביתרת המזומנים הגבוהה שבקופת החברה. למעברות אין מדיניות חלוקת דיבידנדים, אך החברה מחלקת מדי שנה סכומים בהתאם לשיקולים של הדירקטוריון. ב־2016 חולק סכום של 20.3 מיליון שקל, ובסוף מאי השנה חולק דיבידנד בסך 8.2 מיליון שקל. כעת עולה השאלה מה החברה תעשה עם יתרת המזומנים שבקופתה.

 

בשנים 2009–2010 חילקה מעברות דיבידנדים בהיקפים גבוהים ביחס לשנים קודמות, הודות לתשלומים שהחברה קיבלה במסגרת מכירת 51% ממטרנה לאסם־נסטלה תמורת כ־270 מיליון שקל. זה לא יהיה הימור גדול להעריך שגם הפעם בעלי המניות של מעברות ייהנו מדיבידנד חריג בעקבות מכירת יתרת האחזקות.

 

הכותב הוא אנליסט עצמאי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x